България е готова с окончателния проект на Националния план за

...
България е готова с окончателния проект на Националния план за
Коментари Харесай

След 4 парламента и още толкова правителства - 13-милиардният план е на масата и чака подпис от ЕК

България е подготвена с окончателния план на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), който приготвя повече от година и половина. Очаква се през днешния ден документът да бъде подписан в София от премиера Кирил Петков и ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която дойде нощес в столицата.

НПВУ е на обща стойност 13 520 565 000 лв., от които националното съфинансиране е в размер на 2 123 705 000 лв., като средствата ще бъдат получени против промени. Правителството е планувало авансово осъществяване на Плана, тъй че работата по плановете може да стартира незабавно, тъй като част от нужните промени към този момент са почнали, осведоми вицепремиерът Асен Василев. По думите му в бюджета за тази година са планувани 4 милиарда лева за осъществяването на заложените в ПВУ планове.

НПВУ мина през разискване в четири Народното събрание и още толкоз държавни управления - постоянни и служебни, до сегашния план, по който се стигна до единодушие с Европейска комисия.

България е една от последните страни в Европейски Съюз, която ще има утвърден проект, квалифициран като битка с следствията от коронавирус пандемията и ще стартира да получава пари за осъществяване на разнообразни планове. Освен България, още три членки на Европейски Съюз не са получили зелена светлина за проектите си - Швеция, Полша и Унгария. От София Фон дер Лайен още през днешния ден ще отпътува за Стокхолм, където ще се срещне с премиера Магдалена Андершон, и се чака да показа оценката на Европейска комисия за шведските планове. В Полша Фон дер Лайен се чака в събота, 9 април. Относно Унгария, председателката на Европейска комисия разгласи по-рано тази седмица пред Европарламента, че против Будапеща се задейства процедура, която може да докара до ограничение или прекъсване на средствата от бюджета на Европейски Съюз поради дефекти с върховенството на закона. Единствената страна от Европейски Съюз, която към момента не е предала проекта си, е Нидерландия - едвам преди близо седмица Амстердам показа първия вид на листата си с планове.

Първият формален вид на българския Национален проект за възобновяване и резистентност е от октомври 2020 година, квалифициран и препоръчан на Европейска комисия в разгара на коронавирус рецесията. Проектът беше върнат от еврокомисарите с редица забележки, същото се случи и със идващите няколко.

Проектът за НПВУ, признат от държавното управление на ГЕРБ през есента на 2020 година, беше с четири съществени стълба:

" Иновативна България " с 20 на 100 от ресурсите по Плана - над 2,431 милиарда лева; " Зелена България " - с планове от 37 на 100 от ресурсите по Плана с общ бюджет 4,499 милиарда лева.; " Свързана България с бюджет 2,675 милиарда лв. или 22 на 100 от парите в НПВУ; и " Справедлива България " с 21 на 100 от ресурсите или над 2,553 милиарда лв..

Българските служебни държавни управления направиха през предходната година още четири съществени разновидността на НПВУ. Всички те бяха съветвани с Европейска комисия за доближаване на позиции. Основните забележки на Брюксел бяха свързани с настояването за понижаване на въглеродните излъчвания, затваряне на мощности в Маришкия басейн и промени в правосъдната власт.

От предпоследния вид на НПВУ отпадна построяването на парогазова централа, която беше промеждутъчен вид за понижаване на въглеродния отпечатък на страната. За отменяне на този план настояваше финансовият министър Асен Василев, който уточни, че тази централа усилва и зависимостта на страната от доставките на природен газ от Русия. Суровината нарастна доста, изключително след началото на войната в Украйна на 24 февруари.

" Ако България беше приела предходния вид на Националния проект за възобновяване и резистентност, в този момент щяхме да имаме план за парогазова централа, при липса или доста висока цена на природния газ ", съобщи в средата на март Асен Василев в Народното събрание. НПВУ планува и прилагане на сила от геотермални източници и създаване на цех за акумулатори, които да се разполагат из страната.

Основна част от тактиката на Европейски Съюз е програмата " Следващо потомство Европейски Съюз ", която стартира през юли 2020 година Това е първият по рода си инструмент в Европейски Съюз, който цели да се оправи освен с актуалната здравна и икономическа рецесия, само че да трансформира стопанските системи по този начин, че да се приспособяват към световните провокации, пред които сме изправени, и да се реализира екологична и обществена резистентност. Най-важната самодейност в тази стратегия е Механизмът за възобновяване и резистентност, който цели да способства икономическото и обществено възобновяване от рецесията, подбудена от пандемията от КОВИД-19, и да направи европейските стопански системи и общества по-устойчиви и по-добре готови за справяне с провокациите и опциите на идните зелени и цифрови преходи.

Планът за възобновяване и резистентност планува четири целта: образован, резистентен и приобщаващ растеж; обществена и териториална кохезия; здравна, икономическа и институционална устойчивост; политики за идващото потомство, децата и младежите.

В последния вид на НПВУ има Схема в поддръжка на построяването на най-малко 1,4 гигавата (GW) ВЕИ и най-малко 350 мегавата (MW) акумулатори, както и на търсенето на геотермална сила. Те ще се вършат на пазарен принцип и ще се управляват от Европейската банка за възобновяване и развиване.

В Плана има предложение за правосъдна промяна, с което става вероятен контролът над основния прокурор. Той ще може да бъде разследван от арбитър, който след осъществяването на тази си задача още веднъж ще се връща на мястото си в съда.

Основните цели в последния вид на НПВУ са 21,7 на 100 кумулативен напредък на Брутният вътрешен продукт за интервала 2021-2025 година, като Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2025 година да доближи 62 на 100 от междинния за Европейски Съюз. Очаква се също коефициентът на безработица през 2025 година да спадне до 3,5 на 100.

Зеленият преход заема водещо място в българския План за възобновяване и резистентност, като концентрира 45,8 на 100 от общите планувани разноски, при заложен най-малко от 37 на 100 от регламента на Европейската комисия. По този метод България способства за осъществяване на общоевропейските цели за постепенна декарбонизация. Усилията са ориентирани в три съществени посоки: основаване на условия за ускорено внедряване на възобновими енергийни източници и водород; засилени дейности за повишение на енергийната успеваемост на икономиката; устойчива подвижност.

НПВУ има и високи цели във връзка с цифровия преход. За него ще отиде съвсем една четвърт от общите планувани разноски. Усилията са ориентирани в четири съществени посоки: разрастване на широколентова инфраструктура; повишение на цифровите умения на населението; ускорение внедряването на цифрови технологии в предприятията и разрастване на електронното ръководство и електронни услуги.

В проекта са включени и оферти за развиване на подвижността и на жп превоза. Има предложение за доставка на мотриси за обслужване на регионите към огромните градове - вид " Ес Бан ", и за доставка на електрически влакове, сходни на " Интерсити влакове ", които могат да развиват скорост до 200 км/час. Ще бъдат купени и 18 електрически локомотива за маневрени действия в депата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР