България е една от петте страни в Европа, които все

...
България е една от петте страни в Европа, които все
Коментари Харесай

Една от петте страни в ЕС сме, в които няма ваксини за маймунска шарка


България е една от петте страни в Европа, които към момента не са получили ваксини против маймунска вариола. Това излиза наяве от информация на здравното министерство и от Европейската комисия.

Само в Европа, по последни данни, случаите към този момент са над 17 хиляди. Най-много инфектирани има в Испания. Следват Германия и Франция. В България, Литва и Латвия случаите са по 4, само че здравни експерти позволяват, че цифрата е доста по-голямо. Ваксините се разпределят съразмерно с обща европейска поръчка. Франция, Дания и Нидерландия настрана са намерили ваксини за своите жители и там акцията по имунизиране е в ход. Само в България, Словения, Словакия, Полша и Румъния към момента няма ваксини. 

Центровете за полово здраве са първите места, където хората със признаци на маймунска вариола търсят помощ. Седмично има по трима съмнителни пациенти, споделя Елена Биринджиева. При нея към този момент има и лист от към 50 души, които чакат за ваксина против инфекцията. „ Маймунска вариола има, просто хората не се афишират публично. Всеки пациент с рисково полово държание в нашия център получава цялостна информация за маймунска вариола. За страдание обаче - не можем да предложим последваща стъпка - имунизация. Ние сме залети от позвънявания къде е имунизацията за вариола “, съобщи ъя пред камерата на БТВ Елена Биринджиева.

Ваксини няма и за нея, и за сътрудниците й на първа линия. „ Много бих желала да сме както останалите сътрудници от другите страни, които чакат втората си имунизация “, добави Елена Биримджиева. За България са планувани 1820 дози от общата европейска поръчка. Не е ясно обаче по кое време ще ги получим. В момента Министерството на здравеопазването изследва нормативните благоприятни условия за приемането на имунизациите при изискванията на подписване на контракт за подаяние сред Европейска комисия и България. В същото време в Лондон, Париж и доста други европейски столици всеки с рисково полово държание може да се имунизира като си запише онлайн час във имунизационните центрове или при покана от здравните управляващи.

Специалисти от инфекциозна болница към този момент са изготвили критериите за групите, при които имунизацията ще е целесъобразна у нас. „ Това преди всичко хората, работещи с такива заболели, хората, работещи в лабораториите с доказване. Тук влизат и хора с имунодефицитни положения, болести на кожата. И другата група са такива, които в никакъв случай не са получавали ваксина за вариола, при които би трябвало да се създадат две дози през съответния интервал от време “, изясни проф. Татяна Червенякова. Най-често инфектирането се случва при непосредствен и нескончаем контакт кожа в кожа с различен инфектиран.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР