България е единствената, която няма нерешен проблем с останалите и

...
България е единствената, която няма нерешен проблем с останалите и
Коментари Харесай

България - беззъбото куче, представящо се за регионален лидер

България е единствената, която няма неуреден проблем с останалите и с всички е в добросъседски връзки. Неслучайно ние сме неофициалният водач на Балканите.
Това съобщи предходната седмица министър председателят Бойко Борисов в своя оценка за обстановката в района.

Заявката, че тъкмо ние сме неофициалният водач на Балканите, е не просто амбициозна, тя е изцяло нелепа. България в никакъв случай не е била най-влиятелната мощ на полуострова, в противен случай - в новата история на района страната ни е известна като релативно беззъб сътрудник, който може да изтърпи доста , с цел да не скапва ненужно душевния си комфорт и да отбрани нежното си безметежно интернационално битие.

Ако на Балканите има държави-лидери, които поредно и настойчиво пазят ползите си, пробват се да са районен фактор и не се тормозят да изпъкнат на интернационалната сцена, това несъмнено са Сърбия и Гърция. България, въпреки че не им отстъпва изключително по територия или географско предимство, постоянно е изоставала по най-важния аршин - народопсихология.

Западните Балкани от десетилетия се равняват по Сърбия. Страната е в спор с съвсем всичките си съседи, тъй като упоритостите в никакъв случай не се реализират елементарно. Гърция пък изцяло владее южната част на полуострова, позволявайки си да слага условия и да печели разногласия с който и да е от съседите си, даже с мощната и респектираща Турция.

Това са немислими за България конфликти. Не тъй като нямаме мотиви, тъй като нямаме кураж. България си разрешава да упорства и да употребява мощната си позиция само във връзка с страни " ниски топки " - Македония, Албания и така нататък Ние в никакъв случай няма да посмеем да се конфронтираме остро с Гърция, Сърбия или Турция. Защото сме малодушни.

И по тази причина е смехотворна концепцията, че сме балкански водач. Силните страни неизбежно влизат в спорове и се пазят. С сходно държание ние не можем да се похвалим.

Но по втория проблем в изявлението на Борисов - несъответстващата му похвала, че се обичаме с всички и с нито една страна нямаме нерешени въпроси.

Борисов може би не осъзнава, само че това е извънредно обидна теза. Обидна за хиладите българи, които живеят отвън рамките на страната и се борят със зъби и нокти да запазят своята еднаквост в прилежащите страни.

Борисов може би не помни, че имаме доста сериозен неуреден въпрос за българите в Западните околности със Сърбия . Сръбските управляващи на моменти си разрешават произволи, а цялостната държавна политика на Белград е извънредно в ущърб на регионите, обитаеми с наши сънародници. Един водач би защитил своите и би сложил условия, в подмяна на своята поддръжка. Уви, неща, които досега България пропуща да направи.

Борисов може би не помни и че имаме хилядна общественост в Албания и Косово . За благополучие, неотдавна Тирана най-сетне призна българското малцинство, само че напъните ни надалеч не би трябвало да стопират до тук. Домогванията на Македония, която има искания върху тези хора, би трябвало да бъдат спрени, а на българите и в Албания, и в Косово, би трябвало да бъдат обезпечени всички права.

Борисов може би не помни, че същата е обстановката и в Румъния с банатските българи, за които също сме длъжни да се грижим.

И най-сетне, Борисов може би не помни огромната драма с Македония . Да, държавното управление на Заев направи голям компромис, подписвайки Договора за добросъседство, само че подобряването на двустранните връзки е дълъг и сложен развой, който никога не е обезпечен. В Македония към момента има проблем с речта на омразата и историческите фалшификации, чието решение ще бъде открито, единствено в случай че сме упорити и твърди.
И въобще да не приказваме за казуса в Турция , която се меси във вътрешните ни работи както пожелае.

Така че Борисов може да си спести фантасмагориите. България нито е водач, нито е решила всичките си въпроси със съседите. И само осъзнаването на тези две истини може да ни направи по-силни, по-адекватни и по-достойни.

Автор: Десислава Любомирова


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Гледна точка  Страх ли ни е от правораздаване или просто сме тъпи? Страх ли ни е от правораздаване или просто сме тъпи?  Третият пол от дълго време е тук – в този момент се споделя Българска социалистическа партия Третият пол от дълго време е тук – в този момент се споделя Българска социалистическа партия  Българска социалистическа партия: обратно към Българска комунистическа партия Българска социалистическа партия: обратно към Българска комунистическа партия  Сбърканата взаимност на Европейския съюз Сбърканата взаимност на Европейския съюз  ​Джобен справочник за произвеждане на боязън у хората ​Джобен справочник за произвеждане на боязън у хората Интервю Още Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондон
Христо Пенчев е от младежите, на които несъмнено се въ...
Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Страх ли ни е от правораздаване или просто с...
Въпросът, подложен в заглавието, въобще не е инцидентен. Вече си го задавам неведнъж, откогато прокуратурата реши да се задейства против...
БДЖ подвига заплатите на чиновниците в пътни... Любовен хороскоп за ДНЕС Жените от тези 4 зодии ще ви създадат исти... SpaceX се готви да изстреля " най-мощната р... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 7 февруари
Овен Тази сряда най-добре запазете мнението си и не споделяйте прекомерно крайни мисли. Ако мислите, че това, което ви хрумва е доста важн...
Проф. Димитър Зашев умря след побой в Бо... Четвърти ден прокуратурата мълчи за инциде... Слави открехна завесата какво следва сле... Учени: Облъчването от мобилните телефони н... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Стотици хиляди турци, родени у нас, ще м...
Стотици хиляди турци, родени в България, ще могат да получат назад българското си поданство, гласи нов законопроект. За всяко идва...
Работодателите към този момент не желаят оставката на... Най-мощната ракета за последните 30 години... Холандия ни поддържа за Шенген, само че имало о... И визитата на холандския министър председател беше " отп...  www.expert.bg  Напускате работа. Колко откровени би трябвало да сте в последния си ден? Напускате работа. Колко откровени би трябвало...  Добрев също видя проблеми на свободния енергиен пазар Добрев също видя проблеми на свободния е...  Илън Мъск: Искаме да има галактическо съревнование Илън Мъск: Искаме да има галактическо съст...  Манолова желае възбрана храни с разнообразни съставки да се продават под една марка Манолова желае възбрана храни с разнообразни с...  www.iwoman.bg  Любовен гуру поучава по какъв начин да си хванем гадже Любовен гуру поучава по какъв начин да си хванем га...  30-дневно предизвикателство за всяка зодия – част 1 30-дневно предизвикателство за всяка зод...  Когато момиче като нея се откаже от теб Когато момиче като нея се откаже от теб  Пица-сърце с чоризо Пица-сърце с чоризо  http://www.sportlive.bg  Трансферна цел отряза ЦСКА поради евротурнирите Трансферна цел отряза ЦСКА поради евроту...  Ивелин Попов разкри за какво не играе и кой клуб в Европа го желае Ивелин Попов разкри за какво не играе и кой...  Байер постави галактическа цена на Леон Бейли Байер постави галактическа цена на Леон Бейл...  Оклахома разруши първенеца Голдън Стейт с 20 точки разлика Оклахома разруши първенеца Голдън Стейт с 2... Интервю Още Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондон
Христо Пенчев е от младежите, на които несъмнено се въ...
Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Нови Най-четени Най-коментирани България - беззъбото куче, представящо се за районен водач... 48 0 Европарламентът прави комисия за одобрение на пестициди...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР