България е единствената държава в ЕС, която все още не

...
България е единствената държава в ЕС, която все още не
Коментари Харесай

Гвоздейков: България щеше да има хеликоптери от април – сега всичко започва отначало


България е единствената страна в Европейски Съюз, която към момента не разполага с нито един медицински хеликоптер.

Първият хеликоптер за оказване на незабавна здравна помощ ще се достави до 15 декември, а останалите пет - до 2025 година Това даде обещание неотдавна министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев.

В средата на седмицата служебният кабинет реши да закрие държавното сдружение " България Хели Мед сървисиз ", което беше основано от държавното управление на Кирил Петков за обезпечаване на медицински хеликоптери за избавяне по въздух. Това звено оглавяваше Георги Гвоздейков, който е посетител в студиото на „ 120 минути “.

„ Дружеството беше закрито дни преди да подпишем контракта за доставки на хеликоптера. Имаше две предложения. Бяхме в последната фаза на отменяне на тъжба. Фирмата, обжалвала, е с 200 лв. капитал и се занимава с аудиовизуална техника “, разяснява Гвоздейков.

Снимка: Редакторски екип


„ Нямаше претекстове за закриване на компанията. Целта беше тя да стане авиационен оператор. Осигурихме най-сложното – екип, който да прави активността “, добави той.

„ Бяхме саботирани във всички процеси от администрацията на Министерството на превоза. Най-реалистичният период беше да подпише контракта на 1 март. България щеше да има хеликоптер и екипаж от април. Сега всичко би трябвало да се стартира изначало “, уточни Георги Гвоздейков.

„ Още след нещастието в моето семейство започнах да проследявам. За 3 години има четири публични поръчки, които не са факт. Всяка година има периоди. Сега има нови периоди. Не мога да допускам, че ще се случи. Нещо, което беше готово, изчезва и в този момент би трябвало да се прави ново. Губи се време, губят се животи “.

Снимка: Редакторски екип


Това изясни в „ 120 минути “ Даниела Петкова, чийто наследник почина след случай в планината през лятото на 2019 година, след 10-часово търсене на съответна здравна помощ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР