България е държавата с нарастваща и най-висока смъртност измежду всички

...
България е държавата с нарастваща и най-висока смъртност измежду всички
Коментари Харесай

Семейното подоходно облагане е част от плана на БСП за справяне с демографската криза

 България е страната с възходяща и най-висока смъртност всред всички държави-членки на Европейски Съюз. През 1990 година коефициентът на смъртност е бил 9,4‰. За 2017 година той е 15,5‰, при 9,8‰ за Европейски Съюз. Продължаващите миграционни процеси на младежите са една от главните предпоставки за стареене на нацията. За последните 10 година, единствено по публична статистика, близо 200 хиляди българи са напуснали страната, 70% от които са до 40 години.

Причините за продължаващата емиграция на хора в трудоспособна и детеродна възраст са сложни, само че главните са продължаващото закъснение в нивата на приходите по отношение на останалите държави-членки на Европейски Съюз, неналичието на обществена сигурност и на вероятност за професионално развитиеза младежите.

Системата за обществена отбрана обезпечава слаба поддръжка за работещи родители, считат социалистите. По думите на демографската рецесия не се бори с приказки, а с съответни дейности. Затова една от първите стъпки, планувани в управническата стратегия на Българска социалистическа партия, е въвеждането на фамилно подоходно облагане за работещите родители – необлагаем най-малко от 500 лв. месечно за всяко дете, навършило 18 години. Мярката ще обхване над 750 хиляди фамилии. Предвижда се след навършване на 18 години данъчната преференция да се трансферира от родителите към младежите, като навършилите пълноправие български жители няма да заплащат налог върху приходите от труд до навършване на 26 години.

Качеството на детското и майчиното опазване на здравето не е на нужното равнище, считат от левицата. Здравната политика сега е глух очевидец на протичащото се. Вместо да бъде дълготраен и деен механизъм за превъзмогването на отрицателните процеси, тя се приспособява към тях.  Една от ограниченията, които Българска социалистическа партия ще предложи след спечелването на изборите,  е до навършване на 14-годишна възраст медикаментите за децата да са безвъзмездни. Изразено в числа, това са 130 милиона лв. годишно за 1 милион деца. Предвиждат се и безвъзмездни детски градини за близо 220 хиляди деца. Предлага се увеличение на размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата и от 380 лева то да стане 650 лева Така 60 хиляди майки годишно ще бъдат подкрепени в развъждане на децата си. 

Лидерът на Българска социалистическа партия се ангажира още еднократната помощ за майки студентки да стане от 2 880 на 6 500 лева Тази мярка ще обхване над 6 хиляди  жени и за нея ще бъдат отделени 20 милиона лв. от бюджета. В същото време еднократната помощ, която ще бъде предоставяна за всяко второ и трето дете на обезпечени за най-малко 24 месеца обратно родители, ще бъде в размер на 6 500 лева

За Българска социалистическа партия не на последно място за справяне с демографската рецесия са дейностите, свързани с промяната в просветителната система. Състоянието на образованието е един от факторите, които оказват въздействие за несигурната претовареност и приходи и за основаване на устойчиви настройки за миграция. Една от първите стъпки, които левицата ще предложи, е  за целия интервал от 1 до 12 клас учебниците да бъдат безвъзмездни. Мярката ще обхване 580 хиляди деца и ще коства на бюджета 50 милиона лв. годишно. Семействата с ниски приходи ще получават помощ от 250 лв. при започване на образователната година. Освен за  първокласниците, това ще важи и за учениците от втори, трети и четвърти клас, или за 120 хиляди български деца.

У нас пораства броят на българските жители, живеещи под прага на беднотия – близо 2 милиона от популацията ни, акцентира Нинова. Българска социалистическа партия ще предложи сложни ограничения, които да обезпечат претовареност от над 76% във възрастовата група 20 –64 година, поддържане на ниски нива на младежката безработица под 15%, както и значително понижаване на броя на трайно безработните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР