България доказано е най-корумпираната страна в ЕС и то на

...
България доказано е най-корумпираната страна в ЕС и то на
Коментари Харесай

Европа иска от най-корумпираната страна България поне някакви присъди за корупция по високите етажи на властта

България потвърдено е най-корумпираната страна в Европейски Съюз и то на всички равнища - от горната страна до долу.

Корупцията като че ли е част от традициите в нашата страна, което води и до общата разруха на всички обществено стопански връзки в обществото.

Парадоксално, откакто казусът е явен, в България борба с корупцията не се организира и няма присъди.

Една от рекомендациите към страната ни в тазгодишния Доклад за върховенството на закона за страните от Европейски Съюз е да има дефинитивни присъди по каузи за корупция по високите етажи.

Брюксел предлага на България законодателни промени, ориентирани към възстановяване на действието на Инспектората към Висшия правосъден съвет и избягването на риска от политическо въздействие, по-специално посредством включването на правосъдните органи в избора на неговите членове, оповестява Българска телеграфна агенция. Друга рекомендация е обвързвана с предприемането на стъпки за адаптиране на състава на Висшия правосъден съвет, като се вземат поради европейските стандарти за препоръките на правосъдната власт.

Европейската комисия чака от страната ни обезпечаване на навременни и постоянни състезания за повишение на съдиите, с цел да се избегне дълготрайното командироване за заемане на вакантни позиции, като се вземат поради европейските стандарти за командироване на съдии. Липсата на постоянен конкурс за повишение на магистратите, съчетано с необятното потребление на командироване, рискува да засегне независимостта на магистратите.

В отчета се напомня, че със законодателна промяна са отстранени профилираните правосъдни органи, като в същото време се планува преназначаване на съответните магистрати в елементарните съдилища и прокуратури, с гаранции за отбрана на правосъдната самостоятелност и процесуалните права.

Трябва да бъдат взети и ограничения възстановяване на интегритета на характерните браншове на обществената администрация, в това число ограничения, съобразени с полицията и правосъдната система.

Еврокомисията желае гаранции, че институционалните промени на Комисията за битка с корупцията и профилираните правосъдни органи ще доведат до усъвършенствана успеваемост на следствията и дефинитивни присъди по каузи за корупция по високите етажи.

В частта за България се напомня, че държавното управление се е заело, в подтекста на Плана за възобновяване и резистентност на България, да сътвори ефикасен механизъм за отчетност и наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници.

Предизвикателствата остават в региона на цифровизацията на правораздаването. Административното правораздаване продължава да се показва добре във връзка с успеваемостта.

Антикорупционната комисия продължи да извършва активността си, като се плануват промени, ориентирани към нейното преструктуриране за възстановяване на потенциала й за следствие на случаи на корупция.

В отчета се споделя, че продължава осъществяването на Националната тактика за предварителна защита и противопоставяне на корупцията, както и общите разпореждания за интегритета на обществената администрация, в това число разпореждания за съответни браншове и механизъм за обявление и инспекция на имуществото. Лобирането и отбраната на лицата, подаващи сигнали за нередности, към момента не са вярно контролирани, макар че има проекти за справяне с това. По време на пандемията от COVID-19 бяха разпознати характерни за бранша корупционни опасности като ръководство на бюджетни средства и контролни действия, в това число публични поръчки.

По отношение на свободата и плурализма на медиите се споделя, че в България липса ясна регулаторна рамка, която да подсигурява бистрота при разпределянето на държавна реклама, това остава мотив за безпокойствие, макар някои ограничения, подхванати за възстановяване на прозрачността.

Що се отнася до прозрачността на медийната благосъстоятелност, не престават апелите за по-ефективно използване на отговорностите за медийна благосъстоятелност.

Според Брюксел съществуват правни гаранции във връзка с независимостта на публичните медии, само че те наподобяват незадоволителни. В отчета се напомня, че се обмисля преразглеждане на закона, с цел да се ускори независимостта на публичните медии и да се дефинират по-подробно задачата на публичната услуга и обвързваното с нея финансиране.

Професионалната среда на публицистите леко се усъвършенства от предходната година, само че проблеми като достъпа до социална информация, изискванията на труд и стратегическите правосъдни каузи остават.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР