България да стане логистичен център за Югоизточна Европа за една

...
България да стане логистичен център за Югоизточна Европа за една
Коментари Харесай

Обсъжда се България да стане логистичен център за голяма саудитска компания в химическата индустрия

България да стане логистичен център за Югоизточна Европа за една от най-големите саудитски компании в химическата промишленост. Това бе разисквано по време на среща на служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов в Рияд с Халид Хашим Алдабаг, изпълнителен шеф на САБИК (SABIC - Saudi Basic Industries Corporation), оповестиха от Министерството.

 

Министър Стоянов взе участие в интернационалния конгрес " Future Investment Initiative ", който е едно от най-авторитетните събития в района. Участие в него взимат представители на над 100 страни, оповестиха от ведомството. 

 

Компанията има интерес за инвестиция в локация, която да даде достъп до единния европейски пазар и положителни транспортни връзки. " България може да предложи доста – и като стратегическо географско състояние, и като условия за бизнеса ", уточни министър Стоянов. Той подчертава и на покачвания интерес от редица задгранични компании към България през последните месеци. Участниците в срещата разискаха и следствията върху световната стопанска система от поредицата от рецесии.  

  

SABIC е компания, която работи в към 50 страни и има над 31 000 чиновници, показват от Министерството. Нетните й доходи през 2021 година са 6,15 милиарда щ.д. Общите активи на компанията в края на 2021 година са 78,7 милиарда щ.д.

 

Инвестиционна карта на България на база суровините, които се добиват у нас, бе показана от министър Стоянов в Рияд по време на среща с Бандар бин Ибрахим Ал-Хорайф, министър на промишлеността и естествените запаси на Саудитска Арабия. 

 

Компании от арабската страна имат интерес да се задълбочи съдействието и да се проучат опциите за партньорство. България бе поканена и да показа опциите за вложения и потенциала на минно-добиваната си индустрия по време на отраслов конгрес в Рияд. 

 

" Страната ни има съществени обичаи и това е сфера, в която може да си партнираме “, акцентира министър Стоянов. Интерес има както към опциите за концесии у нас, по този начин и за потребление на опита на български компании в минно-добиваната промишленост на Саудитска Арабия, стана известно по време на срещата. Двамата министри разясниха и развиването на зелената сила, и опциите за обмяна на опит и пускане на взаимни планове.  

 

През предходната година България регистрира двоен растеж на износа за Саудитска Арабия по отношение на 2020 година Той възлиза на над 230 млн. щ.д., което е рекордна стойност за 10-годишен интервал обратно, стана още известно по време на визитата на министър Стоянов в Рияд.

 

Участие в първия ден от форума " Future Investment Initiative " взеха още министри от Франция, Гърция, Финландия и от държавата-домакин, а събитието беше намерено от престолонаследника и министър-председател принц Мохамед бин Салман. В рамките на 3 дни мениджъри на едни от най-големите международни компании, политици и вложители ще обсъдят новите световни пътища на вложенията и трендове в международната промишленост.

 

В края на септември на среща на министър Стоянов с Халид Бин Камал Факих - дипломат на арабската страна у нас, бе разисквано бъдещо съглашение за поощряване и взаимна отбрана на вложенията, което ще сътвори база за привличане на повече саудитски вложения у нас.

 

Търговско-икономическите връзки сред двете страни имат обичайно добър темперамент, а България отдава значимо значение на опциите за тяхното развиване, съобщи тогава министър Стоянов. В рамките на срещата икономическият министър и дипломатът разговаряха за организирането на идната българо-саудитска Междуправителствена смесена комисия за икономическо съдействие, както и за активизиране на контактите на фирмено ниво, образуване на бизнес-делегации и присъединяване в панаири и изложби в двете страни.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР