България Борисов: Вкарваме закон - 1 лев субсидия на глас

...
България Борисов: Вкарваме закон - 1 лев субсидия на глас
Коментари Харесай

Борисов: Вкарваме закон - 1 лев субсидия на глас

България Борисов: Вкарваме закон - 1 лев дотация на глас Народно събрание одобри да спре надписването на партийните дотации  Жанета Нейкова 6 юни 2019, 09:11 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Истинските числа, в случай че намалее Данък добавена стойност
Истинските числа, в случай че намалее Данък добавена стойност
 Свидетелят по делото КТБ: Така Цветан Василев пое контрола над
Свидетелят по делото КТБ: Така Цветан Василев пое контрола над " Петрол "
 Втора степен на заплаха от наводняване от река Дунав
Втора степен на заплаха от наводняване от река Дунав
 Бизнесменът с подкупа: Кметът ми сподели
Бизнесменът с подкупа: Кметът ми сподели " Ти ли си най-умният в махалата "
 Какво ще се прави в Борисовата градина - кои обекти се махат
Какво ще се прави в Борисовата градина - кои обекти се махат
 Борисов: Вкарваме закон - 1 лев дотация на глас
Борисов: Вкарваме закон - 1 лев дотация на глас
 Продават остарели уреди за нови, по какъв начин да търсим правата си
Продават остарели уреди за нови, по какъв начин да търсим правата си
 Слънчево време през днешния ден, какво ще е през уикенда
Слънчево време през днешния ден, какво ще е през уикенда

арламентарната Комисия по бюджет и финанси гласоподава на първо четене измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 година, които плануват понижение на партийната дотация от 11 на 1 лев за получен автентичен глас, съобщи БГНЕС.

Предложението за това бе обявено изненадващо тази заран в коридорите на Народното събрание от премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов и незабавно бе прегледано в отрасловата комисия, която го поддържа с 11 гласа "за “ и единствено един "против “.

Единствения глас "против “ пристигна от Движение за права и свободи , които се оповестиха твърдо против намаляването на дотацията.

"Позицията на нашата парламентарна група е неизменима. Политическите партии или се финансират от бюджета, или от олигарси. Трети вид няма. Третият вид е неистини пред обществото – членски импорт и така нататък “, съобщи по време на дебатите Йордан Цонев. Той дефинира предлагането като популистко и акцентира, че поради него българската народна власт ще заплати висока цена, тъй като партиите ще станат стопански подвластни.

Въпреки че участваха в залата, депутатите от "БСП за България “ не участваха в гласуването, което провокира недоволството на ръководителя на комисията Менда Стоянова. "Вие бламирате демокрацията “, обърна се тя към опозицията.

"Бламираме само вашите циркове “, отвърна й Румен Гечев, който дефинира бързото вкарване на законовите промени в комисията като спешен пиар от страна на ръководещите поради оценките на Европейски Съюз за страната ни. От Българска социалистическа партия оповестиха още, че ще оповестят формалната си позиция по време на разискването на първо четене в пленарна зала, само че към тези текстове социалистите прибавят и свое предложение. „ Считано от 3 юни тази година, насъбраните депозити в партиите, които не са изхарчени, да се преведат в бюджета на Република България. Така, както в бюджетните организации неизразходваните средства отиват в бюджета за идната година “, изясни Гечев.

От своя страна ръководителят на комисията и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова напомни, че тематиката за понижаване на партийните дотации е била поставяна в разнообразни интервали от разнообразни политически сили. "Този спор сме го водили съвсем всяка година, когато гледаме държавния бюджет и сме изразявали мнението, че дотацията е нужна, в случай че желаеме да имаме задоволително политически партии. Политическите партии са онази форма, посредством която се демонстрира демокрацията в една страна “, съобщи Стоянова и акцентира, че от партията поддържат предлагането като отговор на нагнетеното публично напрежение по тематиката.

"Ние се почувствахме задължени да се опитаме да отговорим на тези публични отзиви. Ако продължаваме да браним дотациите си, това довежда единствено до отрицателно отношение към политически партии и то се утежнява “, счита тя.

Какво се случи по-рано през днешния ден

Парламентът одобри единомислещо със 170 гласа "за “ промени в Закона за политическите партии. Законопроектът е импортиран от Министерски съвет и с него се оферират промени, които да уточняват разпоредбите за образуване и систематизиране на държавната дотация, както и да регламентират връзките по отношение на използването на закона в предишни години.

Според вносителите с приемането на текстовете няма да бъдат нужни спомагателни бюджетни средства, като ще се направи спестовност на бюджетни средства и дотациите ще се фиксират в размера от 11 лева за фактически получения от партията или обединението глас. При по този начин препоръчаната смяна общият размер на държавната дотация за политическите партии и обединения за една година ще бъде понижен с 6,5 млн. лева, като икономията би възлязла на 14,5 млн. лева, в случай че този метод на пресмятане на общия размер на държавната дотация за политическите партии и обединения бъде отвеян за интервала от 26 май 2016 година до изплатената към 30 април 2019 година дотация.

След това се очакваше Народното събрание да прегледа импортираното през днешния ден от премиера Борисов и финансовия министър предложение на Министерски съвет за промяна в държавния бюджет за 2019 година, с която дотациите да се понижат с 1 лев на глас.

Повече за самото предложение:

Вкарваме закон за 1 лев партийна дотация за глас. Това сподели министър председателят Бойко Борисов пред публицисти след среща с ПГ на ГЕРБ в Народното събрание.

Парите, които ще се спестят, ще се дадат за строителството на детски градини и ясли, уточни той.

Новото предложение към този момент е импортирано като законопроект в Народното събрание, сподели финансовият министър Владислав Горанов. Субсидията ще бъде понижена, считано от 1 юли тази година.

Горанов изясни, че след първи юли размерът на дотацията ще бъде по този начин преизчислен, че в действителност партиите да получават по един лев на автентичен глас.
Очакванията за икономиите в бюджета за тази година възлизат сред 16 и 19 млн.лв., изясни Горанов.

"Вкарваме закон за един лев дотация. Да забележим тогава по какъв начин ще се оправят партиите, по какъв начин ще заплащат на социолози, политолози и всичко останало. Сиреч, няма да понасям повече върху ГЕРБ да се упражнява, който и да било ", съобщи Борисов. Борисов напомни по какъв начин е спечелил изборите като кмет на София - без един лев дотация, без партия и без нищо и напомни ролята на две фондации "Ханс Зайдел " и "Конрад Аденауер " за структурирането на партия ГЕРБ по европейски модел. Той даде обещание с парите, които ще се спестят, да бъдат издигнати детски градини и ясли.



Очаквано тематиката провокира плевел спор в пленарната зала.

"Когато се разбра, че има проблем със дотациите, единствено прокуратурата реагира адекватно”, стартира първи Крум Зарков от Българска социалистическа партия . Според него стеснителен е фактът, че за следващ път Народното събрание е сезирано за проблем не от институциите или от участниците в политическия живот, а от медиите. Той упрекна Министерство на финансите за това, че е побързал да отхвърлили всички обвинявания и да аргументира нарушаването с недостатъци в законодателството, а от Министерски съвет са побързали внесат съответните промени.

"Няма законово нарушаване, а техническа неточност “, счита ръководителят на финансовата комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова , която подсети, че макар рецензиите на Българска социалистическа партия, те също са се възползвали от по-високия размер на дотацията. "Значи Българска социалистическа партия "ни лук яли, ни лук мирисали ", тъй като и те са получавали тази дотация ", сподели тя по време на дебатите. Стоянова уточни, че задачата на импортирания законопроект е текстовете да бъдат ясни и партиите да получават дотация единствено и само за действителните гласове, дадени за тях.

"Ще подкрепим намаляването на дотацията, само че настояваме да има текстове, които да дават опция за публично финансиране на партиите. Това сподели пред публицисти в Народното събрание водачът на НФСБ Валери Симеонов. Най-голямата заплаха е, че тогава партиите ще паднат в ръцете на огромни, скрити и подмолни стопански играчи. Т.е. както се споделя – олигархията ", уточни Симеонов.

"Премиерът е изпълнителна власт и няма работа в Народното събрание и да споделя на депутатите какво да вършат ", сподели още водачът на НФСБ.

Вътрешна македонска революционна организация се въздържа от поддръжка на предлагането за понижение на партийната дотация на един лев. Проблемът е, че предлагането е отчасти. То дава отговор на публичните упования, само че не дава отговор от кое място се финансират партиите. Това сподели пред публицисти Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ "Обединени патриоти ". Веселинов съобщи, че въпросът е доста сериозен.

"Ние неведнъж сме заявявали, че партийната дотация, изключително за огромните партии, е прекалено огромна. Предложението за понижаване на държавната дотация би трябвало да бъде обвързано с предложение за вероятните възможни източници за финансиране на партиите ", сподели още той.

Според Веселинов държавното финансиране е по-правилният вид от финансирането с други източници, измежду които компании и бизнес лица, да вземем за пример.

ПГ "Воля " ще поддържа предлагането на ГЕРБ за понижаване на партийната дотация на един лев, разяснява пред публицисти в Народното събрание Пламен Христов.

"Няма по какъв начин да не го подкрепим, в случай, че още през 2017 година по самодейност на господин Марешки, ние организирахме референдум за отпадане напълно на дотациите на партиите ", разяснява Христов. Той напомни, че точно неговата парламентарна група са внесли промени за понижаване на партийната дотация през 2017 година
На въпрос дали с намаляването на партийната дотация не се основава заплаха партиите да станат подвластни на олигарси и бизнес кръгове, Христов разяснява: "В нашата страна всичко е допустимо. Виждаме, че когато страната и контролните органи, не наблюдават прецизно за съблюдаване на закона, може той да бъде нарушен ".
Той бе безапелационен, че в случай че бъде добре следена от способените органи - няма да има заплаха от зависимости при такава смяна в законодателството.

По време на днешното гласоподаване болшинството отхвърли предлагането на "Воля “ партийна дотация да получават само парламентарно показаните празненство, а не всички, минали бариерата от 1%.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР