България беше в активна наказателна процедура във връзка с нарушения

...
България беше в активна наказателна процедура във връзка с нарушения
Коментари Харесай

Екоминистърът: Даваме над 610 млн. лева на общините за по-чист въздух

България беше в дейна наказателна процедура по отношение на нарушавания на качеството на въздуха . През март европейският съдът одобри решение, с което дефинира, че жалбата на Европейската комисия е неприемлива. По този въпрос Росица Карамфилова, длъжностен министър на околната среда и водите, сподели:

„ Първоначално Европейска комисия беше поискала да бъдат наложени еднократни и периодически наказания, като цената е забележителна – дневни санкции в размер на над 3000 евро. Това е еднократната глоба, а периодическата – над 28 000 евро дневно. Като сметки към сегашния миг няма да заплащаме над 13 милиона евро до този миг и към 20 милиона на година. “

Възможно е да се заведе нов иск , само че с решението на съда се дава инструкции на Европейска комисия да вземе поради напредъка на страната ни. По думите на екоминистъра е нужно да се продължи в тази тенденция. В тази връзка от през вчерашния ден процедурата „ За по-чист въздух “ по Оперативната стратегия „ Околна среда “ /ОПОС/ е отворена за кандидатстване. Във фокуса на ограниченията ще са 21 общини, в които се следи проблем с качеството на атмосферния въздух . За тяхното установяване е взет интервалът 5 години обратно.

„ Тя е в размер на над 610 млн. лева Програмата е ориентирана към ограничения, свързани с възстановяване качеството на въздуха. Това са общините – Благоевград, София, Пловдив, Казанлък и други “, обясни служебният екоминистър.

Близо 85 хиляди семейства, които се отопляват на дърва и въглища, ще имат опция да получат безплатно нови екологично ефикасни уреди.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР