България – държава на правото и справедливостта – върху тази

...
България – държава на правото и справедливостта – върху тази
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага системен подход и диалог за правната реформа

България – страна на правото и справедливостта – върху тази основа е построена предизборната стратегия на коалиция ГЕРБ-СДС в бранш „ Правосъдие “. Предложенията за правна промяна бяха разисквани с адвокати и специалисти на полемика в Историческия музей в Пловдив.

„ През последните две години живеем в неустановеност и думи, които някак си бяха позабравени в минало, като рецесии във всичките им измерения, инфлация, ни карат да бъдем доста виновни към това, което ще предложим на нашите гласоподаватели. Само преди няколко дни с ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов и част от експертния екип представихме програмата ни за ръководство и на срещи в този формат ще срещаме  обществеността с другите ни секторни политики “. С тези думи регионалният координатор и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ инж. Иван Тотев откри срещата.

„ Решихме да се занимаем задълбочено с по този начин наречената „ правосъдна промяна ”, която за нас е правна промяна, тъй като ни омръзна някои политически обединения да си присвояват тази тематика. Те си я присвоиха и омърсиха. Видя се, че правосъдната промяна, която си представяха Политическа партия и Демократична България, се оказа „ Бойко Рашков – началник на КПКОНПИ ”. Ясно е, че това не може да бъде правосъдна промяна, а е подигравка – подигравка с правото, със здравия разсъдък и с институционалността “, съобщи юристът Радомир Чолаков, който е в пловдивската кандидатска листа за 48-то Народно заседание.

Той добави, че програмата в бранш „ Правосъдие “ е създадена от огромен експертен екип и напомни, че промяната на правната система е стартирана от ГЕРБ още в първия мандат на ръководство, незабавно след влизането на България в Европейския съюз.

„ ГЕРБ е почнал тази промяна, тъй че ние ще я продлжим “, безапелационен бе Радомир Чолаков.

От своя страна Росен Желязков акцентира, че екипът на ГЕРБ търси противоположна връзка за предложенията в програмата.

„ Не желаеме да даваме предписания. Искаме да разтеглим хоризонта и вижданията ни за това по какъв метод да се развива нормативната регулация “, съобщи той и акцентира, че задачата е  в обществото все по-уверено да битува чувството за правдивост.

„ Това са оферти, които основават взможности за разговор и за решения. Намирането на решения за решение на структурните проблеми в системата на правосъдие, минава през консенсус. Тази политическа стратегия на нашата партия може да бъде основа за диалози, в това число за стратегия за ръководство “, сподели още Росен Желязков.

Новото попълнение в експертния екип на ГЕРБ Рая Назарян акцентира пред аудиторията, че заложените акценти са извлечени от практиката. „ Искали сме да изложим вижданията на хора, които от вътрешната страна познават системата, с цел да може измененията да са потребни на обществото и жителите “, съобщи тя и добави: „ Целта на тази стратегия е да предизвикваме спор с експертната и научната общоности, а усъвършенстването на системата да стане посредством груповия опит на всички “.

Рая Назарян маркира значими моменти от програмата в бранш „ Правосъдие “ и акцентира, че във всички процеси – углавен, цивилен, административен, главният фокус  трябва да бъде успеваемостта, бързината и усъвършенстването на процедурите.

Концепцията на ГЕРБ за правна промяна е построена въз основата на систематичен метод, предусещащ едновременен обзор на материалните и процесуални закони в областите на наказателното, гражданското и административното, съпроводен с подобаващи институционални ограничения.

„ България загуби доста време за по този начин наречената смяна, която промени всичко в отрицателна посока. Не го споделям, тъй като сме в предизборна обстановка, а тъй като доста ме боли. Много ме от това, че от страни България наподобява зле: след година и няколко месеца и четири избора имаме непредвидимост и неустойчивост. В европейските институции питат какво ще се случи, какво ще стане след изборите, има ли капка мисъл в тези хора? “, съобщи евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. Той удостовери, че тематиките за бързината, успеваемостта, както и за вложенията в правосъдната система са доста значими, и че промените би трябвало да се случват с разговор.

„ Имаме волята да преодолеем хаоса, който сътвори в предходните месеци по този начин наречената „ смяна “ и присъдружните организации. Съдебната промяна и битката с корупцията не може да бъде акт на самостоятелна война с политическия конкурент, а всичко да бъде ориентирано към това да го унищожиш с безусловно противозаконни средства, както се видя и бе доказано от българския съд и от европейските институции “, сподели още Андрей Ковачев.

Пълната стратегия на коалиция ГЕРБ-СДС, озаглавена „ България след рецесиите – проект за възобновяване “ е обществена и е оповестена на формалния уебсайт на партия ГЕРБ.

На предварителните парламентарни избори на 2-ри октомври ГЕРБ-СДС е с номер 24 в електронната бюлетина.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР