Българите са мистични хора. Винаги съм искала да дойда в

...
Българите са мистични хора. Винаги съм искала да дойда в
Коментари Харесай

Джералдин Чаплин: Българите сте мистични хора. И нито дума за Ганчо, който открадна тялото на баща й


„ Българите са мистични хора. Винаги съм желала да дойда в България “, сподели прелестната Джералдин Чаплин на конференция във връзка премиерата на кино лентата „ Лука “, част от програмата на София Филм Фест.

Нека напомним, че Джералдин е щерка на филмовия исполин с два почетни Оскара Чарли Чаплин и внучка (по майчина линия) на Нобеловия лауреат за литература Юджийн О’Нийл.

Според нея точно мистиката във кино лентата (копродукция сред България, Белгия, Италия, Холандия и Армения) е нещото, което ще „ уцели “ в сърцето българския фен. В „ Лука “ Джералдин играе Генерала – роля на мъж, само че писана особено за нея. „ Джесика (Джесика Удуърд – режисьор и сценарист на филма) ме попита: „ Можеш ли да играеш мъж? “ И аз споделих: „ Ами ще опитам “. Така и не съумях да докарам задоволително невисок тембър. Но то или тя наподобява по-скоро като някакъв рептил, някакво човеко-влечуго “, разяснява превъплъщението си звездата.

„ Тя е същински боец и за мен беше доста значимо да е до мен в този план “, сподели от своя страна Джесика Удуърд. Младият артист Йонас Смълдърс (Лука) показа, че макар дребничкия си растеж, когато „ Джералдин влезе в роля, изпълва цялото пространство и човек просто няма по какъв начин да не ѝ козирува. “

Лентата е въодушевена от романа „ Татарската пустиня “ на Дино Будзати, а една от основните функции е поверена на българския артист Валентин Ганев. Разказва историята на младия и навирен боец Лука, който се насочва на север към именитата цитадела Кайрос. Там, съгласно преданията, негови събратя пазят героичен последните останки от цивилизацията.

„ Лука “ е филм за жертвоприношението и рухването на илюзията за великолепие “, по този начин го дефинира самата Джералдин Чаплин в по-ранно изявление.

„ Това е разказ, който бях четох, когато бях на 18 “, описа режисьорката Джесика Удуърд. „ Но трансформирах съвсем всичко в него. Все отново главната концепция е непокътната – мъже, които са дислоцирани на границата, чакат врага всеки миг да ги нападне, само че той не го прави. За мен беше значимо да предам парадокса на обстановката, както и дълбоката, мистична страст, която усетих в книгата. Както и чувството за това, че не знаеш какво е твоето място в света и че си дал живота си на идея, която в последна сметка се основава на едно нищо “.

Покрай брифинга Джералдин Чаплин развенча и мит, обвързван с нейния татко. Тя опроверга съществуването на популяризираното по медиите в България и по света писмо-изповед до нея от великия ѝ татко Чарли Чаплин. „ Това писмо беше съчинено от един ирански публицист. Прекрасно писмо е. Ще ми се да го бях получила, само че няма такова “, сподели актрисата пред БГНЕС.

Ние обаче сме длъжни да напомним нещо не толкоз мистично, само че неопровержимо. И единствено положителното образование и тактичност на мис Джералдин не й разрешава да го спомене.

В нощта на 1-и против 2-и март 1978 година ковчегът с тялото на умрелия два месеца по-рано сър Чарлз Спенсър Чаплин изчезва от гроба му в швейцарското село Во. Става международен скандал, развихрят се разнообразни теории на конспирацията – от вуду вълшебства до нацистки жертвоприношения (Чарли играе подигравка на Хитлер във кино лентата си „ Диктаторат “, сниман още по време на Втората световна).

Истината се оказва прозаична. Просто българинът Ганчо Ганев и полякът Роман Вардас са изкопали ковчега с тялото на гения и са го откраднали – по най-отвратителния метод и с най-просташката концепция: откуп. Мародерите желаят 1,5 млн. швейцарски франка, с цел да върнат ковчега с тялото на артиста. Вдовицата на Чарли – Уна О`Нийл, обаче няма желание да заплаща каквото и да било. Тогава тя изрича и популярната фраза: „ Никой не може да ми го върне жив. Ако желая да го видя, ще отида на кино “.

Три месеца след закононарушението ковчегът с тленните остатъци на Чарли Чаплин е открит пренебрегнат край Женевското езеро, а причинителите са задържани. Идеологът на заверата Вардас получава 4 години затвор за „ нарушение на мира на мъртвите “, а нашият – единствено 12 месеца условно. Оттогава до атентата против папа Йоан Павел II през 1981 година, България не е споменавана с извънредно омерзение по света. Във втория случай след това се оказа, че нямаме доста общо. Но по този начин е с публичното мнение – в случай че си крал тялото на Чаплин за пари, какво ще те спре да стреляш по папа?

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР