Българите преоткриха курортите с минерална вода след ковид. Велинград, Сандански,

...
Българите преоткриха курортите с минерална вода след ковид. Велинград, Сандански,
Коментари Харесай

Звезден сезон за българските спа курорти - нови луксозни хотели, повече туристи и по-високи цени

Българите преоткриха курортите с минерална вода след коронавирус. Велинград, Сандански, Хисаря и Павел баня са с най-вече посетители. Големи проекти за Сапарева баня, оформят се доста нови курорти. Новите хотели и вили са все по-луксозни, пет звезди към този момент има и в села като Баня, Огняново, Овощник, а цените вървят нагоре.
.
Българите преоткриха курортите с минерална вода след коронавирус. Велинград, Сандански, Хисаря и Павел баня са с най-вече посетители. Големи проекти за Сапарева баня, оформят се доста нови курорти. Новите хотели и вили са все по-луксозни, пет звезди към този момент има и в села като Баня, Огняново, Овощник, а цените вървят нагоре.
.

В пандемията и след нея спа туризмът в България разцъфна, като положителната остаряла балнеология отново стана настояща по-скоро с термина " медикал спа услуги ". " Ковид беше ерата на развиване на балнеоложкия туризъм - освен в България, само че и в цяла Европа. В туристическия микс на страната той излезе на трето място, след морския и ски туризма, като считам, че изпревари културния туризъм ", обобщи Сийка Кацарова, ръководител на Българския съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСП) - интензивно NGO, което се бори за ползите на бранша.
Голямо търсене - високи цени
След коронавирус и локдауните желанието на хората да се грижат за здравето си, да смъкват напрежението в топлите минерални води и да са измежду природата беше неудържимо. Спа цените изхвърчаха до равнища, рядко виждани в морските и планинските хотели. Имаше, несъмнено, и справедливи предпоставки - скокът на разноските за електрическа енергия, а по-късно и за заплати и за поскъпващи храни.
Реклама
Освен това секторът притегли и вложения, и то в хотели четири и пет звезди. Новият разкош вървеше и продължава да върви с по-високи цени. Последният връх е 500 лв. за нощувка в общоприета хотелска стая. През април такава цена оповестиха в " Кашмир " във Велинград - някогашният хотел " Велина ", който отвори след дострояване и реставрация от новия притежател. Сходна е цената и на частна вила с басейнче, джакузи и прочие - каквато е новата наклонност във високия сегмент. Във вилите хората имат опция да са независими, което стартира да се цени още веднъж около пандемията.

Високите цени, несъмнено, са за топ продукта. Освен това има за всекиго по нещо - не престават да изникват дребни фамилни хотели, къщи и стаи за посетители, здания с жилища. Особено очевидно е това в селищата, в които има спа инфраструктура отвън хотелите - настрана басейни, плажове или реновирани градски бани, в които може да се употребява минерална вода, без да се нощува в безценен хотел.
Инвестиции в многозвездни хотели
От бранша изясняват, че в избрани интервали последните години поради високите разноски са работели и на нула, макар че са били цялостни. Гледано извън обаче, нормата им на облага, наподобява, е задоволително привлекателна. Инвеститорите в сезонните морски и планински хотели естествено се насочиха към този сегмент, който е целогодишен (но с акцент върху уикендите) и дава опция за по-устойчив бизнес. Инвестицията в спа хотел разрешава чиновниците да са ангажирани целогодишно и по този начин подготвените фрагменти да бъдат арестувани. Към спа туризма се насочиха и външни за бранша хора в търсене на перспективни ниши, в които да вложат капиталите си, с цел да ги предпазят от инфлация. Поне до неотдавна най-предпочитани бяха вариантите ритейл парк или спа хотел.
Реклама
Големи вложения в спа бранша в този момент са в топ сегмента. Във Велинград хотелите пет звезди са десетина, а четири - тринадесет. Петзвездни хотели никнат в дребни градчета и даже в села като Овощник до Казанлък, Баня до Разлог или Белчин баня до Самоков. В туризма в България очевидно са наясно с минусите на това да си състезател в всеобщия сегмент и да би трябвало да се конкурираш с ниски цени на интернационалните пазари. Вероятно по тази причина залагат на платежоспособна българска аудитория, която също е стеснен кръг и не всеки път е лоялна - следва новостите.

Едно от преимуществата на медикал и спа туризма е, че е мощно подвластен от минералната вода. А тя като запас е лимитирана, което дава очаквания, че презастрояването най-малко в спа курортите може да бъде избегнато.
За изгодите от балнеологията
Общ проблем в бранша е, че изключително при сегашните високи цени спа хотелите са заети за малко - най-вече през уикенда за нощувка, две или за пакет от три, какъвто изискват някои хотели. В този подтекст все по-интересен за притежателите на хотели става балнеоложкият сегмент. Той допуска по-дълъг престой и по-плътна претовареност. Освен това, погледнати през медикал призмата, и курортите наподобяват по-уникални - всеки с неговите конкурентни преимущества. Хисаря да вземем за пример е считан за номер едно при проблеми с храносмилането и бъбреците, Сандански - за белите дробове, Павел баня - за опорно-двигателния уред и периферна нервна система, Кюстендил - за кожни и ревматологични премеждия, Велинград - за доста от тези неща по едно и също време, и пр.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР