Българите прекарват все повече време в болнични, сочат данните на

...
Българите прекарват все повече време в болнични, сочат данните на
Коментари Харесай

Ползвали сме рекордните 18 милиона болнични дни през 2018 година

Българите прекарват от ден на ден време в болнични, сочат данните на Националния застрахователен институт. Средно за година отсъствията от работа поради заболяване са към 8 дни. Само за 2018 общият брой на дните, в които болните са се лекували у дома, е близо 18 милиона. Справка за предходните години демонстрира, че в случай че през 2015 година болничните дни са били 15.3 милиона, то през 2016 година те към този момент са 16.6 милиона, а за 2017 - 17 милиона.

Данните на Национален осигурителен институт демонстрират, че или ставаме по-болни, или по-често прибягваме до помощ от доктор за отмора от служебните ни отговорности. Работодателите са уверени във второто и упорстват задължението им да заплащат първите три дни от болничния да отпадне.

" Съгласихме се на тази мярка преди седем години при изискването, че тя е краткотрайна и антикризисна. Времето минава, рецесията отмина, само че мярката остана. Тя няма аналози в европейски страни. Ние избираме да се придържаме към одобрени практики ", сподели Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал в студиото на телевизия " България он ер ".

По думите му 1/4 от болничните са анулирани, което значи, че не са същински. " Считаме, че може би има злоупотрeба с обществени средства. Национален осигурителен институт би трябвало да направи разбор, с цел да се види повода за фрапантното нарастване на болничните листове. Необходимо е да се направи указател, да се ревизира има ли медицински център, който издава повече болнични от междинното за страната. Време е Българският лекарски съюз да застане на мястото си ", безапелационна беше Пенка Георгиева от пациентската организация " Заедно с теб ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР