Българите обичаме да мрънкаме. За всичко. Постанно. Повсеместно. Просто сме

...
Българите обичаме да мрънкаме. За всичко. Постанно. Повсеместно. Просто сме
Коментари Харесай

На крива нация костенурките й пречат. Не украсата е проблемът, а ...

Българите обичаме да мрънкаме. За всичко. Постанно. Повсеместно. Просто сме си мрънкачи. Не ни харесва нищо, тъй като не харесваме себе си. Четем онлайн морал на всичко и всеки, тъй като в противоположен случай би трябвало да се вгледаме в себе си, а това ще е тъжна картина. В същото време не виждаме по-далеч от носа си и не осъзнаваме за какво чичо Пешо от село Фролош е обиден от климатичните промени и опазването на биологичното многообразие.

 

Никога една коледна декорация не е била обект на толкоз огромно публично внимание. Някои рецензии бяха изцяло основателни, дано си го кажем - чергата и златната арка пред храм-паметника “Св. Александър Невски ” бяха невъобразим кич. Снежанката, излязла от кино лентата на ужасите също беше покъртителна.

 

Но по този начин и не разбрах какви са броженията към коледния базар край “Св. Александър Невски ”. Четох - не било християнско, не било обикновено към храм да тече такава търговия, къде са полезностите? Ще повторя още веднъж - коледните базари в Западна Европа, на която толкоз доста желаеме да приличаме по стандарт на живот, се намират таман към огромните катедрали - Виена, Берлин, Хамбург… 

 

Но нейсе. Да се върнем на костенурката и обстоятелствата.

 

Тази декорация се намира на Малките пет кьошета в центъра на София. Това не е първият път, в който това пространство се преобразява с обръщение за запазване на биоразнообразието. Миналата година емблематичното кръстовище се трансформира в див хабитат с тигри, слонове и лампички. Тази година фокусът е океана - “Да се лее Коледа на “Малките 5 ”. Зад тези акции стоят Mastercard, Банка ДСК. Кампанията черпи ентусиазъм от морския свят и неговите жители, които са част от задачата на най-голямата консервационна организация в света - Conservation International.

 

Коледна декорация, въодушевена от морските жители и биоразнообразието, е имало и в други страни. Например в Лондон за четвърта поредна година на Carnaby Street пространството се украсява за празниците по ексцентричен и пъстър метод като този път вдъхновението е точно морското дъно.

 

Българите обичаме да мрънкаме. За всичко. Постанно. Повсеместно. Просто сме си мрънкачи. Не ни харесва нищо, тъй като не харесваме себе си. И не гледаме във вътрешността. Но и не виждаме по-далеч от носа си, тъй като сме заболели от изопачен национализъм.

 

Препоръчвам “Галактиката на Гутенберг ” и Маршал Маклуън. Въвел е терминът “глобално село ”, потребно е да се знае. Както е потребно да се знае, че към този момент не е 19 век и не живеем изолирани в личната си къща. Препоръчвам още да се гледа “Ефектът на пеперудата ”, тъй като всяко нещо, без значение какъв брой малко е то, има влияние някъде там в света. Така и с костенурките, океана и биоразнообразието. Някой ден чичо Пешо от село Фролош няма да има какво да яде, тъй като не е валяло задоволително, тъй като костенурките са изчезнали. Например.

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР