Българите хвърляме луди пари за имоти в Гърция. Обичайно търсим

...
Българите хвърляме луди пари за имоти в Гърция. Обичайно търсим
Коментари Харесай

Нова мода: Българите хвърлят луди пари за имоти в Гърция

Българите хвърляме луди пари за парцели в Гърция. Обичайно търсим къщи или мезонети, ситуирани близо до морето, за 100 000-150 000 евро. Това сподели брокерът Костадина Димитрова, работеща в прилежащата страна, пред Монитор.

Фактор, съдействуващ за търсенето, е пандемията. По думите на Димитрова нашенци желаят да имат лично място на Бяло море, където да почиват, вместо да търсят скъпи хотели и да са заобиколени с повече хора.

Всъщност информация в няколко имотни организации онлайн сподели, че действително парцели за под 100 000 евро има, и то в центъра на Атина.

Една от тях е за апартамент за 90 000 евро, или 1385 евро на кв. м. Общо квадратурата е 65 кв. м, включващи всекидневна, кухня, баня и дребен балкон. Друго предложение, още веднъж за центъра на столицата, е за 95 000 евро за апартамент с повърхност 66 кв. м. Толкова излиза и тристаен апартамент на 80 метра от морето в Халкидики. Разбира се, има и много по-скъпи оферти в диапазона 270 000-360 000, само че те са доста по-просторни – над 100 кв. м, надлежно с повече спални, по-големи балкони. В Тасос пък може да се намерят предложения за цели къщи против 320 000 – 440 000 евро. За по-луксозни парцели пък българите даваме по приблизително 500 000 – 600 000 евро. Най-често нашенци с доста пари търсят двуетажни къщи с двор до 4 дка, които са до морето, показа брокерът Никола Стоянов. По думите му единствено за последната година има 10-15% растеж на покупко-продажбите с парцели в Гърция, като желан е полуостров Халкидики.

За жилища сме склонни да дадем приблизително 50 000 евро, стига те още веднъж да са близо до брега, на към 200-300 метра, стана ясно още от думите и на Димитрова.

Интересно е, че нито гледката, нито разположението на парцелите печелят българите като купувачи. Според Невена Стоянова, също брокер от българска организация за първокласни парцели, свободни места по плажната линия с аспект към морето съвсем няма. „ Плажната линия има квоти и лимитирани имоти. Към момента в доста региони те са съвсем изчерпани и няма продукция, която да бъде търгувана “, споделя Стоянова. По думите й най-евтиният апартамент на първа линия излиза към 1000 евро/кв. м. Така можем за си купим 55 квадрата апартамент в курорта Неа Покеа, на ръкава Касандра, за 50 000 евро.

Всъщност главната причина за покупката на парцел от жители от трети страни е с цел да си обезпечат опция за дълготрайно престояване в Гърция и Европейския съюз (ЕС). От друга страна, пък да вземем за пример пенсионерите от Германия заплащат 20% налог, а при съществуване на парцел в Гърция той е 7%, или това е 13% разлика.

Търсенето на ваканционни парцели в Гърция постоянно е било високо, което подтиква вложенията в построяването им. Там обаче разпоредбите за градеж по бреговата линия и контрола по осъществяването на плановете са доста строги.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР