Българите демонстрират високо доверие към служебния кабинет, а бившият премиер

...
Българите демонстрират високо доверие към служебния кабинет, а бившият премиер
Коментари Харесай

Галъп: Служебният кабинет приключи мандата с високо доверие

Българите показват високо доверие към служебния кабинет, а някогашният министър председател и сегашен боен министър Стефан Янев е измежду дребното политици с позитивен рейтинг. Това демонстрира изследване на „ Галъп ”. То е направено в последните дни на ръководство на служебния кабинет - в края на ноември и началото на декември.

50,1% от пълнолетните българи имат доверие в служебното държавно управление. Малко над една трета нямат, а 14,4% не могат да преценяват. Така, служебният кабинет приключва мандата си с позитивен баланс доверие/недоверие - което е относително рядко срещано при българските институции, гласи проучването.

Очаквано, привържениците на ГЕРБ в най-малка степен имат доверие в отминалото служебно държавно управление. Над 80% от тях са сериозни, към една десета от тях показват доверие в кабинета Янев.

Противоположно е отношението на привържениците на Българска социалистическа партия - над 80% от тях имат доверие в служения кабинет, една десета нямат, а останалите се двоумят. Сред електоратите на Има Такъв Народ, Политическа партия и ДБ доверието е по-скоро високо - към и над три четвърти. Сред гласоподавателите на Движение за права и свободи прави усещане високият дял на колебаещите се - към една трета от всички запитани. Приблизително толкоз е и делът на тези, които имат или нямат доверие.

Служебният министър-председател Стефан Янев също приключва с позитивен рейтинг. 44,7% от запитаните споделят, че имат доверие в Янев, 35,8% нямат доверие в служебния министър председател, 13,8% се двоумят, а останалите (5,7%) не са чували за него.

Основната фигура с позитивен рейтинг в страната е президентът Румен Радев (57,9% доверие, 32,9% недоверие). С по-скоро позитивен рейтинг сега са и Кирил Петков, Илияна Йотова и Асен Василев. Тепърва ще се види каква ще е картината при Петков, Василев и Янев в новото им качество.

Всички останали обществени фигури у нас остават в естественото за българската обстановка минусово съответствие доверие/недоверие. Сред тях служебните министри се употребяват със относително положителни индикатори - въпреки че огромната част от тях останаха закономерно ниско разпознаваеми в късия интервал.

Изследването демонстрира, че настройките към служебния министър председател съгласно партийните желания на респондентите сa съвсем идентични с тези към служебния кабинет. Рязко в своите отрицателни оценки изпъкват гласоподавателите на ГЕРБ. По-въздържани в своите оценки са и електоратите на Движение за права и свободи и " Възраждане ". При Движение за права и свободи има висок дял на съмнение.

Сред последователите на Българска социалистическа партия пък проличава и най-сериозната поддръжка към служебния министър председател - към 80%. Сред останалите парламентарно показани (ПП, Има Такъв Народ, ДБ) партии оценките са също по-скоро позитивни, като дяловете на доверието са към 70% от всички запитани.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР