Българинът Карлос Насар постави нов световен рекорд в изтласкването в

...
Българинът Карлос Насар постави нов световен рекорд в изтласкването в
Коментари Харесай

Карлос Насар със световен рекорд, но без медал на Световното по вдигане на тежести

Българинът Карлос Насар сложи нов международен връх в изтласкването в категория до 89 кг на Световното състезание по повдигане на тежести в Богота (Колумбия). 18-годишният Насар се оправи с 220 кг и усъвършенства остарялото върхово достижение на италианеца Антонио Пицолато от 217 кг от Европейския шампионат в Тирана (Албания) на 2 юни.

Така той си обезпечи златото в придвижването, само че три несполучливи опита в изхвърлянето не дадоха късмет на българина за международната купа в категорията.

Насар, който е роден в Париж с майка българка и татко ливанец, само че израства в Червен бряг, стартира несигурно надпреварата, евентуално повлиян от огромния потрес, който го сполетя седмица преди международното състезание след неочакваната гибел на персоналния му треньор Илиян Илиев, изгубил живота си в мъглата и снеговалежа високо в планината на път за спортната база Белмекен. Тийнейджърът на два пъти не съумя на старта в изхвърлянето със 173 кг, по-късно и със 174 кг, а тези тежести се равняваха на международен връх за юноши. С това българинът изпусна сигурен орден в общото класиране, защото огромният любимец и водач по декларирани тежести Тао Тян (Китай) в последния миг не се появи на подиума и се отхвърли от надпреварата.

Отпаднал от дуела, Насар се събра и хвърли всички сили в изтласкването, където още в първия си опит усъвършенства международния връх за юноши с 212 кг. След това той за малко не подвигна 217 кг, само че при третия си опит се оправи с 220 кг и си обезпечи златото в придвижването и прати в историята международните върхове в изтласкването за мъже, младежи и юноши.
Насар е международен първенец при 81-килограмовите от Ташкент 2021, а на Европейското състезание в Тирана през това лято остана втори единствено само че кг след Пицолато в категория до 89 кг.

По-рано тази година Насар имаше проблеми отвън спорта - той беше задържан за шофиране под въздействието на алкохол и опиати.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР