Българинът доплаща от джоба си за здраве около 38 процента,

...
Българинът доплаща от джоба си за здраве около 38 процента,
Коментари Харесай

Защо българинът доплаща най-много за здраве в цяла Европа?

Българинът доплаща от джоба си за здраве към 38 %, което е най-голямото доплащане в Европейския съюз или два пъти и половина над средноевропейските равнища. Причината за това е, че здравната вноска е пренебрежимо дребна, на фона на цените на медикаментите, на услугите и на лекарския труд. Това съобщи пред Дарик доктор Георги Миндов, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София. Проблемът е, че запазвайки здравната вноска на 8 %, ние постфактум, когато се наложи, я плащаме вкупом, само че качеството на медицината ни стартира да спада, акцентира той.

„ Най-голямото ни доплащане в цялата ни система е в България. По отчет за 2021 година се оказва, че за медикаменти, за консумативи или за оказана здравна помощ на ръка се доплащат към 38 %, което е два пъти и половина повече от междинните равнища в Европа. Затова би трябвало да се замислим. Ниската вноска от 8 %, с цел да я запазим, ние след това плащаме вкупом, ” уточни доктор Миндов.

„ Вноската е пренебрежимо дребна на цените на медикаментите, на цените на услугите, на цените на лекарския труд, който може би само в България е най-евтин. И може би всичко е за сметка точно на лекарския труд, ” добави той.

Д-р Миндов заключи, че това е и повода качеството на цялата здравна помощ да пада.

„ Качеството спада освен като лекарска услуга, само че и като диагностика, лекуване и цялата палитра на здравната помощ. Няма по какъв начин да изравним едно качество в Швейцария, в Германия или в Австрия, където здравната вноска е 250 – 300 евро, с качеството в България, където вноската е 20 – 30 евро. И отсам всичко това се отразява на статистиката – имаме най-голяма смъртност, голямо количество хоспитализации и една съвсем неработеща извънболнична помощ. ”

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР