Българи не са търсили помощ от консулството ни във Франкфурт

...
Българи не са търсили помощ от консулството ни във Франкфурт
Коментари Харесай

200 българи и румънци са с коронавирус в кланица-огнище в Германия

 Българи не са търсили помощ от консулството ни във Франкфурт на Майн поради всеобщата болест с ковид измежду служащите в немската касапница Вестфлайш в Косфелд. Това заяви генералният ни консул там Антоанета Байчева пред БНР.

Германските медии писаха през вчерашния ден, че в кланицата работят най-вече българи и румънци. Вчера всички са тествани за ковид. Около 200 от тях имат положителен резултат, а 13 са настанени в болница с умерени признаци, останалите са в изолираност.

Местните управляващи не са длъжни да уведомяват за националността на заболелите, стана ясно от думите на консула.

" До момента не сме получавали информация за брой инфектирани или заболели български жители ", удостовери Байчева. " Ако наш съотечественик не изиска категорично да бъдем известени, ние няма да получим информация ", уточни тя.

" Приоритет сега в лечебните заведения е да се грижат за хората при тях, също така има лекарска загадка и отбрана на персоналните данни ", разяснява Антоанета Байчева.

Консулството може да достави служащите с нужни документи и да им даде информация по какъв начин биха могли да пътуват, в случай че знаят, че са заболели и желаят да се приберат в България, посочи тя. Кланицата в Косфелд, град близо до Мюнстер в провинция Северен Рейн-Вестфалия, е затворена до второ разпореждане.

Здравният министър на провинцията Карл-Йозеф Лауман твърди, че инфектираните са най-вече служащи от България и Румъния, а като допустима причина за разпространяването на вируса той уточни тесните квартири, в които спят по доста хора. Заради огромният брой инфектирани в кланицата в Косфелд, провинцията стана първата, която да задейства по този начин наречения " незабавен механизъм " за закъснение на отхлабването на ограниченията до 18 май. В множеството елементи на Германия ограниченията се отхлабват от на следващия ден.

Относно работата в чужбина консулът обясни, че сигнали от наши служащи против изискванията на труд в кланици в Германия до момента не е имало. Германските управляващи са търсили подпомагане от консулската ни работа служащи да свидетелстват против избрани работодатели, само че хората се опасяват, описа Антоанета Байчева и добави, че изискванията на труд и настаняване в действителност са неприятни, като огромна виновност за това имат компаниите подизпълнители. " Много от тях са регистрирани единствено с една пощенска кутия, мъчно се доближава до тях ".

Германските управляващи нямат легална информация, върху която да стъпят, с цел да задействат някакви ограничения и чакат от служащите подпомагане. Те пък не биха рискували прехраната си - по този начин консулът ни разказва казуса с кланиците.

Заради усложненията с прибирането на реколтата федералното министерство на земеделието е разрешило приема на сезонни служащи от чужбина, само че те би трябвало да имат всички легални документи - трудов контракт и документ за мястото на настаняване. През първите 14 дни се съблюдава наложителна карантина, посочи Антоанета Байчева.

" Не може да се каже авансово, че всичко ще протече безпрепятствено с идването на сезонните служащи ", разяснява тя. Причината е, че решението за влизане в страната се взема на място и по преценка на съответния чиновник, то не е авансово.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР