Балет Арабеск с любов представя една от най-ярките линии в

...
Балет Арабеск с любов представя една от най-ярките линии в
Коментари Харесай

Три вечни класики на Балет Арабеск

Балет " Арабеск " с обич показва една от най-ярките линии в търсенията на трупата и на генерации български хореографи - в региона на свързването на българската традиция и фолклор със актуалния танц. С този театър ние от Балет " Арабеск ", в седмицата на националните будители, желаеме да се преклоним пред мистерията на българската психика, закодирана в нашия фолклор, споделят артистите.
Тази линия е завещана на трупата от Маргарита Арнаудова, която в поредност от ярки, пробни спектакли синтезира един саморасъл хореографски език, основан на стилизирането на детайли от българския фолклор и на органичното им свързване с пластиката на босоногия танц, на техниката греъм или на джаза - " Нестинарка ", " Адажио и скерцо ", " Нощ против Еньовден ", " Корен надълбоко в небето ".
Тази обич е споделена и от идващите генерации хореографи на " Арабеск " - Мила Искренова с " Калиманку ле ", Антония Докева със " Зуна ", " Сувра ", " Енья " и " Герман ", Боряна Сечанова с " Лудо вино " и други, научи ДУМА от Мая Михайлова от " Арабеск ".
Култовата творба на Марин Големинов " Нестинарка " е основана през 1940 година От премиерата си през 1978 година " Нестинарка " на Маргарита Арнаудова шества по българските и международните подиуми като емблема на Балет " Арабеск ". За огромния триумф на този театър способстват изключителните изпълнителски качества и характерност на танцьорите от трупата.
" Лудо вино " е по претекстове от националния бит за изработка на вино, очарованието и опиянението от свещенодействието на ритуала. Танц, въодушевен от аромата на виното.
" Герман " ( " Молитва за дъжд " ) е танцова творба, тълкуваща ритуала и свързваща българските етнопроблеми с идентичните на международния етнос. Идеята е обвързвана с нуждата на индивида да се хармонизира с природата и вярата. Изградена върху достоверни ритуали, хореографията е проникната от концепцията за земята, бленуваща своето изобилие. То се случва в мистичната среща на земята и водата, за която танцът има силата на проклинание. Суровостта на ритуала е предопределена от безконечния витален цикъл - живот, гибел, живот.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР