Бактериален менингит е покосил момиченце от община Бургас. Детето е

...
Бактериален менингит е покосил момиченце от община Бургас. Детето е
Коментари Харесай

Менингит уби момиченце от Бургас

Бактериален менингит е покосил момиченце от община Бургас. Детето е умряло преди дни. Последната жертва на подлата болест е на нежната възраст 3-4 години. В началото на месеца същото заболяване лиши живота и на стара жена от Руенско.

„ Детето е заболяло от пневмококов бактериален менингит. Понякога тази форма на болестта протича извънредно тежко, а инфекцията се популяризира доста бързо в тялото. За страдание, в този случай се е стигнало до съдбовен край “, разясниха от дирекция „ Надзор над заразните заболявания “ в РЗИ-Бургас, представени от Черноморски фар.

Лекарите припомнят, че пневмококовият менингит е остра заразна болест, съпроводена от инфектиране на лигавицата на основния и гръбначния мозък. При съществуване на това заболяване е доста значимо в точния момент да се направи диагностика и незабавно да стартира лекуване, тъй като в противоположен случай е допустимо развиването на затруднения, в това число гибел. Инфекциозното заболяване се предизвиква от грам-положителна бактерия Streptococcus pneumoniae. Специалистите означават и обстоятелството, че развиването на това заболяване е улеснено от съществуването на гноясал фокус – да вземем за пример след пневмония, отит, синузит.

Първият и най-забележителен признак е мощното, настойчиво главоболие. В допълнение се появява гадене, повръщане, а няколко дни по-късно се развива вдървен врат, по този начин, че човек не може да натисне брадичката към гърдите си.

„ Не отлагайте визитата при доктор, който ще ви насочи към експерт и неотложно лекуване “, още веднъж акцентират специалистите.

Чревните болести не престават да върлуват по морето, разбираме още от бюлетина на РЗИ. Най-много са ентероколитите – 12, ротавирусния гастроентерит е показан от 9 случая, а при един от повалените от чревни инфекции е изолирана бактерията кампилобактер. Оказа се, че пациентът, болен от кампилобактериоза е още веднъж дете – във възрастовата група 1-4 години от община Айтос. „ Било е настанено за лекуване в Инфекциозно поделение, където е изолиран причинителя на болестта “, разясниха от РЗИ.

Кампилобактериозата е зараза, която може да протича безсимптомно, само че може и да е доста тежка. Инкубационният интервал е 2-5 дни. Клиничните прояви на болестта са диария, коремна болежка и висока температура. Усложненията включват артрит (възпаление на ставите), синдром на Гилен-Баре (прогресиращата симетрична мускулна слабост) и хемолитично-уремичен синдром (анемия, понижени тромбоцити и бъбречна недостатъчност). Кампилобактериозата е обвързвана с животните – птици, говеда, прасета и домашни любимци. Консумирането на сурово мляко също е измежду сериозните опасности за развиване на инфекцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР