Багер разкопа Централния плаж на Созопол, за да се съхранят

...
Багер разкопа Централния плаж на Созопол, за да се съхранят
Коментари Харесай

По тъмни доби: Нагъл концесионер унищожи Централния плаж на Созопол с багер

Багер разкопа Централния плаж на Созопол , с цел да се запазят " скъпите " заведения наоколо до морето. Към 21 часа нощес със загасени светлини той продължаваше да загребва пясък и да го струпва на купчини, разкриха възмутени поданици на морския град, подали сигнал до bTV.

„ Багерът е работил през нощта и е съумял да прокопае огромна част от линията. Спрял е до изхвърлено от вълните делфинче “, изясни от мястото на събитието репортерът Лора Стаматис. 

„ Не знам, в случай че някой български жител беше пристигнал да види по какъв начин се граби пясък от морето, какво би му се случило. Не сме спали от наглостта на тези хора “, разяснява локалната жителка Аспасия Порожанова.

„ Бойко Борисов и неговите хора, наясно ли са какво са разрешили? Ако не са, за какво не дойдат да застанат против нас и да видят какво се прави и по какъв начин се унищожава брегът? Той не може да се възвърне. В това сме уверени всички поданици на Созопол , които сме израснали тук “, сподели различен от протестиращите против концесионер а. 

„ Искаме плажната линия да бъде стопанисвана от Община Созопол “, сподели една от дамите, събрали се тази заран край разорания плаж. 

Преди две седмици, когато концесионер ът стартира да копае, локални поданици излязоха на митинг с искане построяването на дигите да спре, напомня Лора Стаматис. Тогава от компанията стопанисваща плажа, изпратиха позиция до медиите, че с укрепителните действия не се изгребва пясък, а се цели запазване на линията от бурното море и обясниха, че в дясната страна плажът е изяден от вълните.

От общината обявиха, че няма никакво импортирано искане за каквито и да било активност на плажа на Созопол. Изпратени са писма до Министерството на туризма, на Министерство на регионалното развитие, до Басейновата дирекция и до екоинспекцията и концесионер а с искане за всички документи по създаване на насипи. Засега няма отговор от нито една от институциите

Становището на Министерството на туризма преди снощното разкопаване на плажа е, че са установени неизпълнения на договорни отговорности -  изграждане на защитни пясъчни валове, за които е употребен пясък от заливаемата повърхност на морето. Това е нарушаване от страна на концесионер а да опазва околната среда, флората и биологичното многообразие. Няма право да се позволява придвижване на моторни транспортни средства върху плажа, които могат да унищожат, увредят или доведат до смяна в площта и качеството на морския плаж.

За нарушаването концесионер ът е санкциониран с наказателна клауза от 5% от годишната такса. 

„ Това по никакъв начин не ни успокоява. И 30% да е глобата от концесионната такса все едно. Видимо е, че това не го вълнува. Господинът ще си завоюва територия за наш тил и хилядолетният плаж на Созопол към този момент е премахнат. Тъй като това е рецидив, ние желаеме да му бъде отнета концесията и да бъде предоставена на Община Созопол. Ние ще се грижим за плажа “, сподели още Аспасия Порожанова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР