Бъдни вечер е един от най-светлите семейни празници. Дни наред

...
Бъдни вечер е един от най-светлите семейни празници. Дни наред
Коментари Харесай

Бъдни вечер - един от най-светлите семейни празници

Бъдни вечер е един от най-светлите фамилни празници. Дни наред във всеки дом кипи подготовка. Жилището се почиства и украсява, готвят се някои ястия за празника.
Според традицията преди да се подреди трапезата за Бъдни вечер, стопанинът на къщата възпламенява специфичен дънер в огнището, наименуван бъдник. Там то остава да тлее цялата нощ и да поддържа огъня жив.

Според обичая трапезата постоянно се подрежда към огнището. Ястията наложително би трябвало да са постни и съгласно множеството вярвания – нечетно число. Бройката им е: 7 - колкото са дните на седмицата или 9 - колкото трае бременността на дамите. Има региони в България, където на празничната маса се слагат 11 или 12 ястия - колкото са месеците в годината. Те съставляват сарми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и други Всяко от ястията на трапезата има значима за българина символика.

Обредните хлябове са три типа - отдадени на Коледа, на селските занаяти и за коледарите. Те се месят съпроводени с ритуали и песни. Стопанката на дома произнася молитва, а по-късно се разчупва питата със сребърната пара.
Трапезата не се подвига цялата нощ, с цел да не избяга шансът. Вярва се, че когато фамилията заспи, околните покойници идват да вечерят.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР