Бъдещите наематели на общински жилища в София няма да имат

...
Бъдещите наематели на общински жилища в София няма да имат
Коментари Харесай

Живеещите в общински жилища в София няма да могат да ги купуват

Бъдещите наематели на общински жилища в София няма да имат право да ги купуват. Единственото изключение ще е за жилища и други парцели, които са необитаеми повече от 10 година, като за тях ще се провежда търг с очевидно наддаване. Предложенията кои жилища да се продадат ще вършат районните кметовете и те ще се утвърждават от профилиран съвет, определен от Столичния общински съвет. Това планува план за нова Наредба за ръководство на общинските жилища, импортиран от представители на разнообразни политически групи. Вносителите категорично означават, че новите условия няма да се отнасят за наематели, които към този момент са настанени в общинска благосъстоятелност по старите правила. Проектът се намира в интервал за публично разискване, като мнения по него могат да се внасят до 22 февруари.

Както " Сега " писа, новата разпоредба основава два общински жилищни фонда - с нормиран и с пазарен наем. Вторите ще се отдават на търг, като началната цена ще се дефинира от оценител. Договорите за парцелите с нормиран наем ще е най-вече за 5 години, като това няма да се отнася за хора с увреждания над 71 на 100. Договорите за " пазарните " парцели пък ще са за 7 години. Наемателят ще би трябвало да внесе депозит в размера на два месечни наема. Ще се заложи и условие, че фамилиите (домакинствата), които наемат жилище с нормиран наем, не могат да имат повече от едно МПС, като неговата застрахователна стойност не би трябвало да надвишава 5 000 лева Освен това наемателите на такива жилища не би трябвало да са прехвърляли автомобил на друго лице през последните 2 година

Новата разпоредба планува още за задължи бъдещите наематели да застраховат жилището в интерес на общината, като преди сключването на контракта те би трябвало да покажат полицата и платежния документ. Записва се и че на ползвателите на общински жилища се не разрешава да се отопляват " с боклуци ".   

От кметството в регион " Кремиковци " са изпратили мнение, че в плана за разпоредба не са посочени критерии, по които районните кметове следва да създадат систематизиране на жилищата в двата фонда - за нормиран и пазарен наем. Предложението на " Кремиковци " е по-старите парцели да влязат в първия фонд, а новопостроените да се отдават на пазарни цени. По отношение на наложителната застраховка от районното кметство считат, че точката би трябвало да се преразгледа, защото в огромна част от Столична община постройките са " остарели и компрометирани " и без строителни бумаги, заради което е допустимо застрахователите да откажат застраховка.

 

" Български пощи "  в метрото

В 14 станции на метрото в София следва да бъдат открити пощенски клонове. Комисията по превоз в Столичния общински съвет гласоподава без възражения и полемики общинската компания " Метрополитен " да подписа контракт с държавната " Български пощи " за отдаването чартърен на пространства, намиращи се на спирките на всички метролинии. Искането за сключване на съглашение е направено през юли м.г. от шефовете на " Български пощи ". То планува да се отворят пощенски офиси както на централните станции " СУ Св. Климент Охридски ", " Орлов мост " и " Патриарх Евтимий ", по този начин и на спирки в " Младост " като " Александър Малинов ", " Академик Александър Теодоров-Балан " и " Младост 3 ", а също и на " Театрална ", " Медицински университет ", " Бул. България ", " Красно село ", " Витоша ", " Хан Крум " и " Обеля ". Клон на пощите е планувано да се открие и на станция " Хаджи Димитър ", която не работи от 19 януари поради повреда с надигане на релсовото трасе. Договорените наеми са от 7 до 17,5 евро без Данък добавена стойност на кв. метър според от местоположението на обекта, а размера на бъдещите пощи на спирките на метрото е от 5,25 до 30 кв.м. 

 

Ремонт на подлеза при Румънското посолство    

Бюджетната комисия в СОС утвърди отпущането на 770 000 лева за ремонт на подлеза при посолството на Румъния, който административно е на територията на регион " Средец ". Подлезът от години е в неприятно положение и вечер е съвсем изцяло мрачен. Парите ще дойдат от Специализирания общински приватизационен фонд, а настояването за реконструкцията на оборудването е направено от районния кмет Трайчо Трайков. Решението на комисията би трябвало да бъде доказано и на сесията на СОС в четвъртък. " През годините са правени частични поправки за поддръжка на експлоатационното му положение. Изградени са 26 бр. преместваеми обекти за комерсиална и обслужваща активност, от които работят 4-5. Останалите незаети в допълнение утежняват пътникопотока, обект са на вандалски прояви и излишно заемат пешеходно пространство. Наблюдават се следи от теч в окачения таван към стълбите за посолството на Република Румъния. Над окачения таван при изхода към кв. “Яворов “ има обрушване на бетоновото покритие и разяждане на армировката на покривната плоча. Цялостното положение на плочата ще се откри след изработка на проучване, доказващо положението на структурата ", се споделя в отчета, с който се обосновава нуждата от ремонт на подлеза. След осъществяването му се планува в него да бъдат инсталирани и два асансьора.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР