Бъдещите астронавти, пътуващи до Червената планета, могат да дишат спокойно“!

...
Бъдещите астронавти, пътуващи до Червената планета, могат да дишат спокойно“!
Коментари Харесай

Чудо! На Марс вече може да се диша

Бъдещите астронавти, пътуващи до Червената планета, могат да „ дишат умерено “! Роувърът на НАСА „ Пърсивиърънс “ (Perseverance),  влезе в историята, създавайки О2 от марсианския CO2, написа „ Дейли Мейл “, представен от БГНЕС.

Шестколесният уред е на Марс, с цел да търси признаци на античен живот, да търси вода и да събира проби от марсианската почва и скали, които да донесе на Земята, когато един ден се върне тук. Той също по този начин има за цел редица други научни опити, сред които такива благодарение на MOXIE (Mars Oxygen In-Situ) – дребен златен уред с форма на кутия, който употребява технология с електролиза за генериране на О2.

По време на първия си тест на Червената планета MOXIE, като част от опит за потребление на място на ресурсите на Марс, създаде 5,4 грама О2 за час, изтегляйки въглероден диоксид и трансформирайки го в О2. Тази версия е способна да създава до 12 г О2 на час или към 288 г дневно. Астронавтите на МКС употребяват приблизително 840 г O2 всеки ден.

„ Това е сериозна първа стъпка към превръщането на въглеродния диоксид в О2 на Марс “, споделя Джим Ройтер от НАСА.

Създаден в Масачузетския софтуерен институт, MOXIE е издигнат с топлоустойчиви материали като никелова сплав и е планиран да понесе температури от 800 градуса по Целзий, нужни за протичането на процеса.

Тънкото златно покритие защищава на роувъра от увреждане, а бъдещите версии могат да бъдат толкоз по-големи, че да могат да зареждат ракета.

В първия си опит MOXIE създава към 5 грама О2, еквивалентно на към 10 минути О2 за дишане на астронавт, извършващ естествена активност.

Инженерите на MOXIE в този момент ще проведат повече проби и ще се опитат да усилят потенциала му. Той е планиран да може да генерира до 10 грама О2 на час.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР