Бъдещите астронавти, пътуващи до Червената планета, могат да дишат спокойно“!

...
Бъдещите астронавти, пътуващи до Червената планета, могат да дишат спокойно“!
Коментари Харесай

MOXIE на Марс: Вече ще може да се диша!

Бъдещите астронавти, пътуващи до Червената планета, могат да „ дишат умерено “! Роувърът на НАСА „ Пърсивиърънс “ (Perseverance),  влезе в историята, създавайки О2 от марсианския CO2, написа „ Дейли Мейл “, представен от БГНЕС.

Шестколесният уред е на Марс, с цел да търси признаци на античен живот, да търси вода и да събира проби от марсианската почва и скали, които да донесе на Земята, когато един ден се върне тук. Той също по този начин има за цел редица други научни опити, сред които такива благодарение на MOXIE (Mars Oxygen In-Situ) – дребен златен уред с форма на кутия, който употребява технология с електролиза за генериране на О2.

По време на първия си тест на Червената планета MOXIE, като част от опит за потребление на място на ресурсите на Марс, създаде 5,4 грама О2 за час, изтегляйки въглероден диоксид и трансформирайки го в О2. Тази версия е способна да създава до 12 г О2 на час или към 288 г дневно. Астронавтите на МКС употребяват приблизително 840 г O2 всеки ден.

„ Това е сериозна първа стъпка към превръщането на въглеродния диоксид в О2 на Марс “, споделя Джим Ройтер от НАСА и прибавя:

„ Демонстрацията на технологията се организира на 20 април и се надяваме бъдещите версии на пробния инструмент да проправят пътя за бъдещи проучвания “.

 Хеликоптерът на НАСА по време на първия му тестов полет на Марс, 19 април 2021 година

Създаден в Масачузетския софтуерен институт, MOXIE е издигнат с топлоустойчиви материали като никелова сплав и е планиран да понесе температури от 800 градуса по Целзий , нужни за протичането на процеса. Тънкото златно покритие защищава на роувъра от увреждане, а бъдещите версии могат да бъдат толкоз по-големи, че да могат да зареждат ракета.

Инженерът от MIT Майкъл Хехт сподели, че еднотонна версия на MOXIE може да създаде почти 25 000 кг О2, нужни за изстрелване на ракета от Марс.

Механизмът употребява електричество и химия за делене на молекулите на въглеродния диоксид , които са формирани от един въглероден атом и два кислородни атома. Той също по този начин създава въглероден оксид като непряк артикул, който се " изхвърля безвредно назад в атмосферата ", изясняват от екипа на MIT Haystack Observatory, който е конструирал MOXIE.

В първия си опит MOXIE създава към 5 грама О2, еквивалентно на към 10 минути О2 за дишане на астронавт, извършващ естествена активност.

Инженерите на MOXIE в този момент ще проведат повече проби и ще се опитат да усилят потенциала му. Той е планиран да може да генерира до 10 грама О2 на час.

 „ Пърсивиърънс “ кацна на Червената планета на 18 февруари благодарение на парашут.

с задача за търсене на признаци за микробен живот. , като реализира първия задвижван полет на друга планета , като различен полет е плануван за през днешния ден.

Той ще се опита да се изкачи на 5 метра от земята, за малко да задържи курса, да премине към лек надолнище и да се реалокира с 2,5 метра преди да спре. Когато бъде спрян, апаратът ще „ витае на място “ и ще направи завои, с цел да насочи цветната си камера в разнообразни направления, преди да кацне назад на Полето на братята Райт.

Роувърът записа също директни звуци от Марс за първи път и откакто Ingenuity завърши полета си в средата на май, ще продължи научната си задача с проучване на кратера Jezero, каталогизирне на скали и търсене на признаци на живот. Неговата съществена цел е да търси „ биомаркери “ - следи от минал или сегашен микробен живот - както и да събира скални проби.

 Снимка, предоставена от НАСА, демонстрира пейзажа към марсохода Perseverance.

Марсоходът ще пробие прашната повърхнина и ще събере материал в титанови тръби в „ търбуха “ си. НАСА има за цел да събере най-малко 20 проби с разнороден материал, който може да бъде върнат на Земята за по-нататъшен разбор.

„ Пърсивиърънс “ обаче няма да носи пробите назад на Земята. Когато марсоходът доближи уместно място, тръбите ще паднат на повърхността на Марс, с цел да бъдат събрани от бъдеща задача.

 Хеликоптерът Ingenuity незабавно след сполучливото довеждане докрай на теста за завъртане по време на полета.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР