Бъдещите астронавти, пътуващи до Червената планета, могат да дишат спокойно“!

...
Бъдещите астронавти, пътуващи до Червената планета, могат да дишат спокойно“!
Коментари Харесай

На Марс вече може да се диша: Perseverance създаде кислород от марсианския CO2

Бъдещите астронавти, пътуващи до Червената планета, могат да „ дишат умерено “! Роувърът на НАСА Perseverance влезе в историята, създавайки О2 от марсианския CO2, оповестяват международните организации, представени от БГНЕС.
Шестколесният марсоход е на Марс, с цел да търси признаци на античен живот, да търси вода и да събира проби от марсианската почва и скали, които да донесе на Земята, когато един ден се върне тук. Той също по този начин има за цел редица други научни опити, сред които такива благодарение на MOXIE, дребен, златен инструмент с форма на кутия, който употребява технология с електролиза за генериране на О2.
MOXIE, или опитът за потребление на място на ресурсите на Марс, създава 5,4 грама О2 на час, като изтегля CO2 и го трансформира в животворното химично вещество по време на първия си тест на Червената планета. Тази версия е способна да създава до 12 г О2 на час или към 288 г дневно. Астронавтите на Международната галактическа станция употребяват приблизително 840 г O2 всеки ден.
„ Това е сериозна първа стъпка към превръщането на въглеродния диоксид в О2 на Марс “, сподели Джим Ройтер от НАСА и добави, че ще направи бъдещите човешки задачи по-жизнеспособни. „ Демонстрацията на технологията се организира на 20 април и се надяваме бъдещите версии на пробния инструмент да проправят пътя за бъдещи проучвания на индивида “.
Процесът освен може да създава О2 за дишане на бъдещите астронавти, само че може да направи авансово премисляната цел количеството извлечен О2 да се употребява като ракетно гориво за назад пътешестване, ненужна.
И за ракетите, и за астронавтите кислородът е от решаващо значение, споделя основният откривател на MOXIE, Майкъл Хехт от MIT Haystack Observatory.
„ За да изгори горивото си, ракетата би трябвало да има в пъти повече О2 от тегло. За да бъдат изведени четирима астронавти от марсианската повърхнина за бъдеща задача, ще са нужни към 7 000 кг ракетно гориво и към 25 000 кг О2.
За разлика от това, Хехт споделя: " Астронавтите, които прекарват една година на повърхността, може би ще употребяват към 1 000 кг между тях, с цел да дишат ".
 НАСА търси античен живот на МАРС и приготвя кацането на хора там (ВИДЕО) НАСА търси античен живот на МАРС и приготвя кацането на хора там (ВИДЕО)
НАСА изстреля уред към Марс в търсене на доказателства за античен живот. Новият уред е с размерите на автомобил, оповестява " The Guard...
Механизмът употребява електричество и химия за делене на молекулите на въглеродния диоксид, които са формирани от един въглероден атом и два кислородни атома. Технологията също по този начин създава въглероден оксид като непряк артикул, който се " изхвърля безвредно назад в атмосферата ", съгласно екипа на MIT, който е построил MOXIE.
В първия си опит MOXIE създава към 5 грама О2, еквивалентно на към 10 минути О2 за дишане на астронавт, извършващ естествена активност.
Инженерите на MOXIE в този момент ще проведат повече проби и ще се опитат да усилят резултатите му. Той е планиран да може да генерира до 10 грама О2 на час.
Създаден в Масачузетския софтуерен институт, MOXIE е издигнат с топлоустойчиви материали като никелова сплав и е планиран да понесе температури на изгаряне от 800 градуса по Целзий, нужни за протичането на процеса. Тънкото златно покритие подсигурява липса на обособяване на топлота и по този метод предотвратяване на роувъра от увреждане, а бъдещите версии могат да бъдат толкоз по-големи, че да могат да зареждат ракета. Инженерът от MIT Майкъл Хехт сподели, че еднотонна версия на MOXIE може да създаде почти 25 000 кг О2, нужни за изстрелване на ракета от Марс.
Производството на О2 от 95-процентната на въглероден диоксид атмосфера на Марс може да бъде по-осъществим вид от добиване на лед от повърхността му, след което да го електролизира, с цел да се получи О2 - друга концепция, препоръчана от учените. Служейки като доказателство за концепцията, MOXIE проправя пътя за вероятни бъдещи задачи на Марс за произвеждане на О2, който ще е нужен за ракетно задвижване при връщане на задачи с екипаж.
 Нови проучвания: Марс е била гореща планета с вода Нови проучвания: Марс е била гореща планета с вода
Марс е била гореща и влажна планета, която евентуално е била в положение да поддържа живот преди милиарди години. Нещо предиздвикала планетата...
„ Първото задвижване на MOXIE е стъпка в вярната посока, която ще ни приближи до опцията за човешки задачи до Марс “, споделя Джефри Хофман, професор в катедрата по аеронавтика и астронавтика на MIT.

Знаете, Perseverance се приземи на Червената планета на 18 февруари с задача за търсене на признаци за микробен живот. Неговият мини хеликоптер Ingenuity влезе в историята тази седмица, като реализира първия задвижван полет на друга планета, като различен полет е плануван за през днешния ден. Той ще се опита да се изкачи на 5 метра от земята, за малко да задържи курса, да премине към лек надолнище и да се реалокира с 2,5 метра преди да спре. Когато бъде спрян, апаратът ще „ витае на място “ и ще направи завои, с цел да насочи цветната си камера в разнообразни направления, преди да се приземи назад на Полето на братята Райт.
Роувърът записа също директни звуци от Марс за първи път и откакто Ingenuity завърши полета си в средата на май, ще продължи научната си задача с проучване на кратера Jezero, каталогизирне на скали и търсене на признаци на живот. Неговата съществена цел е да търси „ биомаркери “ - признаци от минал или сегашен микробен живот - както и да събира скални проби. Марсоходът ще пробие прашната повърхнина и ще събере материал в титанови тръби в „ търбуха “ си. НАСА има за цел да събере най-малко 20 проби с разнороден материал, който може да бъде върнат на Земята за по-нататъшен разбор.
Perseverance обаче няма да носи пробите назад на Земята. Когато марсоходът доближи уместно място, тръбите ще паднат на повърхността на Марс, с цел да бъдат събрани от бъдеща задача за добиване, която сега се създава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР