Бъдещето пред зелените пари е по-скоро мрачно. Експертите от "Моргън

...
Бъдещето пред зелените пари е по-скоро мрачно. Експертите от "Моргън
Коментари Харесай

Множество препятствия по пътя на долара

Бъдещето пред зелените пари е по-скоро тъмно. Експертите от "Моргън Стенли " съзират пазарно уталожване с долари, а тези от "Стандард чартърд " считат, че растящата парична база в Съединени американски щати ще подбие цената на американската валута.

От средата на септември Федералният запас помпа "на стомах " средства на паричните пазари, с цел да не допусне ликвидна рецесия и безотговорно нарастване на лихвите по краткосрочните (overnight) репо-сделки. Тази интензивност има капацитет да заличи преимуществото, което носи по-високата рентабилност на щатските облигации тъкмо когато промяната на "капитана " на Европейската централна банка може да ограничи паричните тласъци в еврозоната. Засега добавената от щатската централна банка ликвидност се всмуква от комерсиалните кредитни институции поради нарасналото търсене към края на годината. След като преминем в идната година обаче, доларовият дефицит може да се трансформира в остатък, считат специалисти на "Моргън Стенли ". Това, в композиция с по-силния световен напредък отвън Съединени американски щати и намаляващия приток на портфейлни вложения, още повече ускорява претекстовете за намаляване на $. По оценки на организация "Блумбърг " международният Брутният вътрешен продукт през тази година ще нарасне с 3.1% - близо с 1% над щатския.

Проучване на анализатори на "Стандард чартърд " пък демонстрира, че от 2011-а бързо увеличаващата се парична база в Америка е била добър знак за усилване на еврото.Към това се прибавя несигурността към процедурата за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп поради Украйна и задаващите се президентски избори в Съединени американски щати през 2020-а - все условия, които могат да навредят на имиджа на зелените пари и да дадат преимущество на единната европейска валута. Още повече, че в Креди агрикол " пък считат, че най-лошото за валутната двойка евро/долар към този момент е минало, тъй като стопанският спад на еврозоната е стигнал дъното. "Моргън Стенли " предвижда напредък на еврото през първото тримесечие на идната година поради "свиващия се диференциал сред растежите на Стария и на Новия континент " и поради подобряващата се политическа конюнктура.

Като евентуално несъгласие против тези доводи голям брой анализатори показват комерсиалните договаряния сред Вашингтон и Пекин. Ако не се стигне до договорка и стартират да се постановат нови мита, американската валута ще победи съперниците си, а рисковете пред световния напредък ще набъбнат. На второ място идва въпросът с възможните фискални тласъци, които Берлин не желае да вкарва, както и несигурността към бъдещия път на ЕЦБ - все фактори, които са неподходящи за еврото.



Джон Отърс - виновен редактор за пазарите в организация "Блумбърг ", пък разсъждава върху загадката за "мъртвешкото " успокоение на валутните пазари. Нито един пазар не е по-ликвиден и с по-висок търговски оборот от валутния. Според последния разбор на Банката за интернационалните разплащания, оповестен през април, общият размер изтъргувани валути приблизително дневно в международен мащаб е достигнал 6.6 трлн. щ. $. Като похлупак, през последните 18 месеца се вихри най-сериозният търговски спор с присъединяване на Съединени американски щати от колапса на валутната система, контрактувана в Бретън Удс, през 1971-а. По предписание, всевъзможни мита или закани за въвеждането им провокира неотложен отговор от валутните пазари, който да ги компенсира. Досега обаче сходна бурна реакция няма и размахът на валутните съмнения е най-нисък от първите дни след Бретън Удс.

На какво се дължи това "мъртвешко " успокоение на валутните пазари в тези турбулентни за търговията времена?

Едно от обясненията на Отърс идва от полето на макрофакторите. Федералният запас към този момент направи завой към низходяща лихвена политика, с което потуши опасенията, че може да прекали с паричната дисциплинираност. С други думи, в обозримо бъдеще въобще не се чака нарастване на лихвите, нито пък прекомерно дълбоки лихвени редукции. Междувременно, другите огромни централни банки също намаляват лихвените проценти, с което не дават мотив за смяна на настройките към някоя валута. Във всички случаи, залозите за политиката на централните банки са асиметрични: те може и да намаляват лихвените проценти, само че няма да ги качват. И като се има поради, че международните стопанства са задоволително мощно обвързани едно с друго, в случай че някое от тях реши да смъква лихвите, другото по всяка възможност ще го последва.

На второ място, комерсиалните спорове може и да са сериозен източник на пазарни съмнения, само че измененията на петролните пазари отстраняват един от сериозните причинители на турбуленции. Страните от ОПЕК понижават производството на черно злато, само че пък има задоволително доставки на суровината от страни отвън картела, най-много от Съединени американски щати. Така че даже офанзивите против петролните съоръжения на Саудитска Арабия оказаха дребен резултат върху валутния пазар.

Съществуват и някои микрофактори. Например, облигациите и акции също не се търгуват с особени съмнения. И хеджинговите фондове са създали съществени залози, че те ще останат ниски.

Все отново, сходно успокоение е изнервящо. След последната световна рецесия мнозина препрочетоха трудовете на американския професор по стопанска система Хайман Мински, в които написа, че финансовата непоклатимост генерира неустойчивост. Не са малко и мъчителните мемоари за метода, по който последният интервал на ниски съмнения подлъга мнозина да създадат
залози, които се провалиха с гръм и тропот през 2008-а.

Щатският $ е във възходящо придвижване от края на рецесията, подпомаган от политическите и икономическите проблеми на главния си търговски сътрудник - еврозоната. Силно поляризираните президентски избори в Съединени американски щати през 2020-а и по-спокойната политическа конюнктура в Европа вдъхва очаквания, че блокът на еврото най-сетне е блъснал дъното на неблагополучията и този интервал на ниски съмнения може да вещае нова дълготрайна наклонност - този път на уязвимост на зелените пари, разяснява Отърс.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР