Бъдещата сграда на новата Съдебна палата във Варна ще се

...
Бъдещата сграда на новата Съдебна палата във Варна ще се
Коментари Харесай

Решиха къде ще бъде новата Съдебна палата във Варна

Бъдещата постройка на новата Съдебна палата във Варна ще се намира върху парцел, заключен сред бул. „ Сливница “, „ Христо Смирненски “ и „ Тролейна “. Това стана ясно след съвещание на Висшия правосъден съвет в морската столица, заяви Moreto.net.

„ С проучванията, които направихме във връзка с досегаемост на градски и авто превоз, мястото е извънредно уместно. Разпознаваемо е и близо до съществуващата Автогара. От всички направления на града жителите ще могат да доближават извънредно елементарно. С градския превоз само на жителите на Галата ще се наложи промяна на два рейса. От всички други квартали на града мястото е налично единствено с една линия. ",коментира основният проектант на града Виктор Бузев.

„ Позицията към този момент е една-изграждане на нова Съдебна палата за потребностите на всички органи по линия на правосъдната власт. Органите на локалната и държавната власт нямат разминаване във визията какво би трябвало да се случи. Проблемът на органите в правосъдната власт става проблем на правосъдната власт в лицето на Висш съдебен съвет. Това значи единна позиция по изчистването на проблемите към този парцел. “, сподели след срещата представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев. Той добави, че общата повърхност, която би могла да се обезпечи за строителството, е към 10 дка. На този стадий инвестиция няма по какъв начин да бъде изчислена.

Министърът на правораздаването Цецка Цачева, която ръководи съвещанието във Варна уточни, че към този момент е упълномощила детайлното изследване на правния статут на терена за бъдещата правосъдна палата, който да обясни неяснотите във връзка с държавната и на общинската благосъстоятелност във вещно-правния им режим. След събирането на нужната информация и на документите, която обяснява статута на терена ще бъде основана нарочна комисия, в която ще влизат представители на Висш съдебен съвет, на Министерство на правосъдието и несъмнено на магистратурата във Варна, заявява министърът на правораздаването. 

На идващ стадий следва правенето на план за правосъдната постройка, която да основава тежест и престиж. Съществуващият остарял план е неупотребим и неефикасен поради настоящето положение и потребности на органите на правосъдната власт. разяснява Магдалинчев.

“Едно от трудностите в 140-годишната история на правосъдната система във Варна да не се построи все още правосъдна палата е неналичието на единение сред магистратите от другите гилдии, прокурорска, съдийска, както и адвокатската гилдия. Обнадеждена съм след постигнатия консенсус през септември. “, разяснява правосъдният министър Цецка Цачева. По думите й няма по какъв начин да бъдат заложени средства за 2019-та за осъществяване на плана.

„ Не би трябвало да подвеждаме цялата юридическа общественост, че това ще се случи в границите на година-две. Става дума за един огромен план. “, сподели още Цачева.

„ Искрено се надявам в границите на този мандат на Висш съдебен съвет да стартира реализацията и в случай че може да тръгне осъществяването на самото строителство. Обектът е огромен. Залагат се параметри към 50 хиляди кв. м. разгъната повърхност. “, уточни Магдалинчев. Той добави, че се надяват средства да дойдат от държавния бюджет.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР