Баба Мария Павлова от Сопот изпълни 101 години. На връх

...
Баба Мария Павлова от Сопот изпълни 101 години. На връх
Коментари Харесай

Столетница от Сопот видя бяла лястовица и предсказа, че панд...

Баба Мария Павлова от Сопот извърши 101 години. На връх рождения си ден на 22 март столетницата посрещна пратеници на кмета на града Деян Дойнов и с изключение на с околните си, показа празника си и с тях. Кметът пък я удостои с цвете, торта и приветствен адрес.

Благодаря на кмета, че се е сетил, благодаря му за хубавите пожелания, зарадва се рожденичката. Аз пък ще му пратя почерпка, тъй като 101 години са прекрасен мотив, отвърна на поздрава баба Мария.

Заради ограниченията против пандемията срещата на кмета на Сопот със столетницата бе отдалечена, само че пък доста сърдечна.

Очаквайки посетители, баба Мария сама омесила пита-слънце по случай рождения си ден. Тя посрещнала представителите на общината Васко Попов и Атанас Маринов права и стояла по този начин близо 15 години, до момента в който и предадат, а тя одобри поздравленията.

Болестта, дето е сполетяла човечеството, към този момент си отива, показа столетница. Преди десетина дни видях бяла лястовица по пътя от Казанлък към Сопот. Бяха няколко черни, елементарни лястовици и една бяла до тях. Това е прекрасен знак. Освен това видях и щъркел, който лети, това още веднъж демонстрира, че заболяването си отива, твърди дамата.

Баба Мария е родом от казанлъшкото село Александрово. Живяла там до преди пет-шест години, когато на 95 години си отишъл от този свят нейни брачен партньор. Тогава щерка и Елена я взела при себе си в Сопот. Но Елена и мъжът е постоянно водят майка им до Александрово. Така на връщане от там по Подбалканския път от колата тя видяла бялата лястовица, а шурей и спрял и я снимал.

Баба Мария имала и необикновена среща с ковид. Преди месец почувствала някакво неразположение и небрежно я приели в коронавирус поделение на пловдивска болница. Дъщеря и, както и столетницата, били уверени, че нейното положение не се дължи на ковид. И в действителност, пробата се оказал негативен, признаците – други и дамата била преместена в друго поделение. Скоро тя се възстановила и я изписали здрава.

На тези години на столетницата и се случило на живее в апартамент. При щерка си Елена тя е на втория етаж в жилищен блок в Сопот. До есента на 2020 година сама излизала на пейката пред входа на блока. Вече три-четири месеца обаче е в жилището, тъй като на пейката на открито е студено. Грейне ли слънце, тя още веднъж ще посреща хората пред блока.

Столетницата от Сопот дължи дълголетието си на своя мил манталитет, на трудолюбието си и на обичта, която дава на околните и която получава от тях. И на 101 години мозъкът и е пресен и поддържа връзка без усложнение с близките. Баба Мария е уверена, че за хората ще настъпят по-добри дни, времето на изолираност скоро ще остане зад тила ни.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР