Азия е дом на 60% от населението на света и

...
Азия е дом на 60% от населението на света и
Коментари Харесай

Три сценария, които биха върнали цените на петрола отново над $30 за барел

Азия е дом на 60% от популацията на света и е най-големият консуматор на съществени първични материали, като нефт и въглища. Заедно с това е третият максимален пазар за природен газ след Европа и Северна Америка.

И макар че използва голямо количество нефт, то едвам 2,8% от залежите на петрол на Земята се намират там. И надлежно азиатските страни създават едвам 7,63 милиона барела нефт на ден, до момента в който употребяват 35,8 милиона барела за 24 часа.

Към 2018 година над 78% или 28,17 милиона барела дневно от общото търсене на суровината в Азия е било задоволявано от вноса. От тях 20,7 милиона барела са били доставяни през Омрузкия пролив - може би най-важният морски път за международния пазар на нефт.

Като се има поради какво е смисъла на района за производителите и експортьорите на петрол по света, не е изненадващо, че факторът " Азия " е един от двата най-важни в актуалната обстановка, в която цените на суровината са на рекордно дъно. Другият подобен е неналичието на задоволително потенциал за съхранението ѝ.

Анализаторът доктор Салман Гури, който е специалист в петролната и газова промишленост, показва в собствен разбор за профилирания уебсайт OilPrices, че има три вероятни сюжета, които биха могли да доведат до " отлепянето " им от това дъно и да ги изпратят още веднъж над 30 $ за барел.

Първият от тях е основан на пазарните фундаменти, вторият - на естествените бедствия и третият - на човешката интервенция.

Пазарни фундаменти

" В момента е явно, че световното търсене на нефт е доста по-ниско от предлагането. Дори и съглашението на ОПЕК+ за орязване на добива с 10 милиона барела дневно не е задоволително, с цел да балансира пазара ", споделя той и прибавя: " За да се върне той към равновесие, производството би трябвало да спадне доста или търсенето да стартира да се възвръща. ".

Д-р Гури пресмята, че в случай че огромните производители от ОПЕК, както и Русия, и Съединени американски щати, подхващат ограничения да съкратят добива с още сред 20 и 25 милиона барела на ден през идващите няколко месеца, то тогава цените ще тръгнат още веднъж нагоре.

" Подобно в допълнение редуциране на производството би било потребно за цялата промишленост. С понижение в този размер ще забележим цените да се връщат назад в диапазона 30-50 $ за барел в относително къс интервал от време ", счита той.

Природни бедствия

Като такова анализаторът показва ковид. Според него при сюжет, в който COVID-19 засегне непосредствено веригата за доставка - без значение дали става въпрос за залежи на нефт или за рафинерия, това ще докара до прекъсване на добива или на преработката на към този момент добитата суровина.

" Подобно трагично събитие би довело до неотложно нарастване на цените на петрола до 30 $. Ако обстановката се задържи няколко седмици, това ще увеличи още цените до 40 $ за барел ", пресмята доктор Гури. Все отново той отбелязва, че при подобен сюжет резултатът ще бъде кратковременен.

Човешка интервенция

Д-р Салман Гури напомня по какъв начин през септември предходната година петролни уреди на колоса Saudi Aramco бяха атакувани. Това от своята страна докара до бърза смяна и повишаване на цените на дневна база и до сериозна волатилност на пазара. Експертът показва, че в случай че да вземем за пример Иран предприеме дейности за затварянето на Омрузкия пролив, това ще има същия резултат.

Подобни дейности биха засегнали огромните производители от Персийския залив. Според доктор Гури обаче сходен сюжет е малко евентуален, защото с сходна стъпка Техеран ще засегне личната си стопанска система. В случай на пряк конфликт сред Иран и Съединени американски щати пък, специалистът показва, че цените биха минали 30 $ и биха достигнали 50 $ за барел. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР