Азиатските акции поскъпнаха до триседмични върхове днес, след като парите,

...
Азиатските акции поскъпнаха до триседмични върхове днес, след като парите,
Коментари Харесай

Азиатските акции бележат ръст, цените на суровините остават високи

Азиатските акции нарастнаха до триседмични върхове през днешния ден, откакто парите, напускащи пазарите на облигации, се насочиха към акциите на огромните софтуерни компании и други браншове, в които преди този момент имаше разпродажби.

В същото време капацитетът на спора в Украйна да засегне в допълнение предлагането поддържа цените на петрола и други първични материали високи.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI набъбна с 0.6%, а главните борсови показатели в Хонконг, Сеул и Сидни отчитаха минимални покачвания.

Индексът е на най-високото си равнище от 4 март. Японският Nikkei скочи с 2.5% до двумесечен връх, откакто щатският показател S&P 500 през вчерашния ден набъбна с 1.1%, а софтуерният Nasdaq добави близо 2%.

Отстъплението на пазарите на облигации продължава, защото вложителите се готвят за още по-агресивен метод към ограничение на инфлацията от страна на Федералния запас.

Доходността по щатските двегодишни бумаги нараства със 76 базисни пункта през март, а тази по 10-годишните облигации бележи покачване от близо 60 базисни пункта до 2.4154%, което е най-високото равнище от 2019 година

Разпродажбите, които започнаха преди месеци, набраха инерция в последните сесии, откакто ръководителят на Фед Джеръм Пауъл съобщи, че е допустимо лихвите да бъдат нараснали с повече от предстоящото. В резултат на това през днешния ден йената падна до шестгодишно дъно от 121.41 по отношение на $.

Акциите на софтуерните колоси Tencent и Alibaba, както и на компанията за доставка на храна Meituan, оглавиха растежа на хонконгския показател Hang Seng, който нараства с над 3%.

На валутните пазари анализатори не виждат особени очаквания за поврат при йената, защото разминаването в паричната политика на Япония и останалата част от света се усилва, а високите цени на енергийните артикули се отразяват на комерсиалния баланс на страната, написа Ройтерс.

Йената поевтиня с 6% за седмица по отношение на австралийския $, който се облагодетелства от повишаващите се цени на суровинния експорт на Австралия.

Поевтиняването на щатския $ оказа помощ на австралийския и новозеландския долари да нарастнат до най-високите си равнища по отношение на щатската валута от ноември. Австралийският $ се оскъпи до 0.7477 щатски $, а кивито доближи 0.6973.

Еврото резервира позиции при 1.1031 $.

Цената на петрола се стабилизира при високи равнища, като фючърсите на Брента нарастват с 0.5% до 116.13 $ за барел, а тези на щатския лек недопечен нефт регистрират 0.6% растеж до 107.23 $ за барел.

Цените на зърнените култури получават поддръжка от опасенията по отношение на предлагането.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР