азходите на Пътна полиция за контрол на пътя и налагане

...
азходите на Пътна полиция за контрол на пътя и налагане
Коментари Харесай

Разходите за контрол по пътищата през 2021 г. надвишават осем пъти приходите от глоби

азходите на " Пътна полиция " за надзор на пътя и налагане на наказания за нарушавания през предходната година са осем пъти по-високи от приходите от санкциите за установените нарушавания. Това се схваща от писмен отговор на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков на въпрос на депутата от " Демократична България " Ивайло Мирчев.

 

От фонд " Безопасност на придвижването " през 2021 година са изразходвани 13.5 млн. лева, а са постъпили малко над 1.67 млн. лева, регистрира министърът. По негови планове изхарчените средства са отишли за пазаруване на камери и радари за надзор на скоростта, скенери за инспекция на шофьорските книжки, профилирани коли за постигане нкатастрофи и други

 

Разходите през предходната година са повече, в сравнение с за двете предишни години общо, сочат данните на Министерство на вътрешните работи. През 2019 година те са били малко над 6 млн. лева, а през 2020 година - 5.8 млн. лева Основната причина е сериозната инвестиция в нови камери и радари за надзор на скоростта и програмен продукт за тях - над 8.6 млн, написа Дневник.

 

Покупката на нови механически средства за надзор и коли е измежду ограниченията, които се плануват в новата десетгодишна тактика за понижаване на жертвите при произшествия, готова неотдавна от Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ". В документа се регистрира, че превишената или несъобразената с пътните условия скорост е главен фактор за настъпване на произшествия, а българското законодателство в тази тенденция е едно от най-либералните в Европейски Съюз. В осъществяване на тактиката от 2020 година стартира доставката на нови камери, които с изключение на надзор на скоростта през деня и нощем засичат и погрешно изпреварване.

 

Приходите от актове, фишове и електронни фишове не бележат сериозен растеж. През 2019 година те са били 1.35 млн. лева, през 2020 година съвсем 1.76 млн. лева, а през предходната година малко над 1.67 млн. лева

Една от аргументите за това е, че страната по този начин и не намира правилният път за бързо и безотказно събиране на санкциите, наложени най-много с електронни фишове. В оповестените за публично разискване промени в Закона за придвижване по пътищата се оферират следващите промени в тази посока.

 

Те плануват, с изключение на да не могат да употребяват услугите на " Пътна полиция ", хората с неплатени санкции да не бъдат обслужвани и от други държавни и общински административни служби и да не могат да минат механически обзор. Проектът включва и разновидности, в които фишовете за санкции да се считат за връчени, даже виновникът да не бъде открит, което е един от главните проблеми в този момент. В претекстовете за измененията се показва, че в този момент настоящата система основава чувство за безотговорност в участниците в придвижването, в това число и поради отменяне на санкциите с електронен фиш поради отминалост.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР