Азербайджан планира да удвои доставките на природен газ за Европа

...
Азербайджан планира да удвои доставките на природен газ за Европа
Коментари Харесай

Алиев: Азербайджан планира да удвои доставките на газ за Европа до 2027 година

Азербайджан възнамерява да удвои доставките на природен газ за Европа до 2027 година, съобщи в София президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Той е специфичен посетител на подписването на Меморандум за съгласие за поощряване на съдействието сред операторите на газопреносните системи на България ( " Булгартрансгаз " ), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR). Домакин на събитието е президентът Румен Радев. 

Подписаният документ ще насърчи съдействието сред операторите на газопреносните системи на четирите европейски страни и държавната петролна компания на Азербайджан. 

Алиев дефинира подписването на меморандума през днешния ден като една доста значима и навременна стъпка за диверсификацията на енергийните запаси, както и на енергийната сигурност. 

" Това показва равнището на взаимоотношенията сред нашите страни, както и динамичността на политическия ни разговор ", съобщи той и акцентира, че България и Азербайджан не са единствено стратегически сътрудници, само че и другари. 

През юли Азербайджан и Европейски Съюз подписаха различен меморандум за енергийна сигурност, с което планираме да удвоим доставките на природен газ до 2027 година, уточни Алиев и добави, че страната чака през идващите години рандеман на природен газ от нови залежи.

" Днес газ от Азербайджан се доставя до Грузия, Турция, България, Италия, като от тази година започваме да доставяме и до Румъния. До края на тази година, в случай че всички междусистемни връзки са налице, се надяваме да доставяме газ до Унгария и Словакия ", сподели Алиев. 

" Природният газ не е единствено енергиен артикул, който Азербайджан доставя до Европа. Азербайджан е благонадежден сътрудник и за доставка на нефт ", увери той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР