„Аз я обичам повече от баща си, повече от майка

...
„Аз я обичам повече от баща си, повече от майка
Коментари Харесай

Любовта на Салвадор Дали и Гала оживява в роман

„ Аз я обичам повече от татко си, повече от майка си, повече от Пикасо. И дори повече от парите! “ - написал Салвадор Дали на Федерико Гарсия Лорка. Всеизвестна е тази обич сред двама от най-големите ексцентрици на предишния век - Дали и неговата Гала. Тя оживява в романа "Гала и Дали. Неразделните "(Емас). Силвия Франк (всъщност название на писателска двойка) ни споделя за техните взаимоотношения от първите им дни на взаимно разкриване в каталунско рибарско градче до достигането на Дали до огромната популярност. Книгата слага началото на "Вечните двойки " - нова поредност исторически романи в духа на известните сбирки "Музи " и "Бунтарки ", единствено че с фокус върху емблематични любовни истории най-много от света на изкуството. И напълно в духа на сантименталния Свети Валентин.

Краят на Първата международна война е обявил началото на ново време освен в икономическия и политическия живот на Европа. На сцената на културата също ври и кипи – освободени от ужаса на окопите и от мисълта за утрешния самун, твoрци търсят нови музи. Ако действителността не е задоволителна, за какво да не ги намерят оттатък, в сюрреалното? В тези години на разгар една млада и умна жена е оставила с болежка опустошената си татковина и е намерила своето място в центъра на културния въртоп на Европа – Париж, в обществото на сюрреалистите. Променила е даже рожденото си име Елена на Гала, само че постоянно ще ѝ липсва снежната безбрежност на съветската степ. В тези години един млад мъж, Салвадор, в дребен каталунски град, надалеч от кипежа на огромната Европа, е отхвърлил образованието в Академията на Мадрид и рисува в собствен личен жанр, вдъхновяван от хубостта на средиземноморския бряг, свързвайки действителност със сън и фантазии.

Съдбата среща Гала и Салвадор, севера и юга, тя – женена и 10 години по-възрастна, той – млад и свободен, и ги свързва в една невъзможна обич. Тази връзка не съумяват да раздерат нито житейски компликации, нито злонамерени хора, „ до момента в който гибелта ги раздели “. Гала и Дали, Неразделимите. „ Гала се трансформира в солта на живота ми, в моя пътеводен огън, в моето друго аз “, споделя Салвадор Дали.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР