Аз съм шокиран от загубата на колективен разум в нашето

...
Аз съм шокиран от загубата на колективен разум в нашето
Коментари Харесай

Хиновски: Руснаците ще ни спрат газа, ако този мораториум влезе в сила

" Аз съм шокиран от загубата на групов разсъдък в нашето Народно заседание. Първо, никой не стана и не сподели, че това е нарушаване на Конституцията. Не може законодателният орган да се намесва в активността на един самостоятелен регулатор ". Това сподели в студиото на " Денят стартира " Иван Хиновски, енергиен специалист и ръководител на енергийната комисия в 46-ия парламент.

Според него мораториумът заплашва задатъка по Плана за резистентност и развиване, тъй като нарушава правилото за върховенството на закона.

" Този мораториум е нездравословен за имиджа на България в Европейски Съюз. Сигурен съм, че ще ни бъде размахан пръст, в най-лошия случай - даже наказателна процедура ", сподели енергийният специалист Иван Хиновски.

Решението също по този начин заплашва енергийната сигурност на страната. Няма страна, в която мрежовите оператори да бъдат сложени в условия на банкрут, добави Хиновски.

" Страхувам се от апокалипсис в София до края на март. Ако влезе в действие този мораториум, " Топлофикация София " ще банкрутира и ще повлече след себе си " Булгаргаз ". " Булгаргаз " няма да има пари да заплати на " Газпром " и руснаците ще ни спрат газа. Отменете този несъответстващ мораториум "

Той е безапелационен, че не би трябвало да има мораториум и разясни, че в системата има запаси, които могат да се употребяват.

" Това минава през няколко промени в закона за енергетиката. Фонд " Сигурност " в енергийната система може да натрупа големи средства от свръхпечалбите на сдруженията, които създават електрическа енергия и които изнасят - АЕЦ " Козлудуй ", НЕК, това са всички ВЕИ, Топлоелектрическа централа Марица-Изток, американските централи, всички те натрупат големи облаги от експорт ", разясни Хиновски.

Според него откакто тези сдружения получават свръхпечалби от износа на електрическа енергия, тези свръхпечалби могат да се върнат законодателно назад във фонда и оттова да се подкрепя промишлеността. Това може да стане за три месеца. Експертната енергийна комисия на " ИТН " ще насочи тези и други оферти, добави Хиновски.

" С този популизъм в основата на всичко е битовият консуматор. А ние забравяме промишлеността, която сме я оставили на произвола на ориста ", сподели още Хиновски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР