Аз съм по-голям оптимист. Не в следващите няколко поколения, а

...
Аз съм по-голям оптимист. Не в следващите няколко поколения, а
Коментари Харесай

Проф. Димитър Съсълов: В следващите 10 години ще има отговор дали сме сами


„ Аз съм по-голям оптимист. Не в идващите няколко генерации, а мисля, че в идващите 10 години ще имаме отговор на въпроса дали сме сами “.

Това съобщи в „ 120 минути “ световноизвестният астроном проф. Димитър Съсълов. Той е един от ръководителите на задачата „ Кеплер “.

„ Тя имаше задача да дефинира какъв брой постоянно се срещат планети, сходни на Земята. Оказа се, че е доста по-често, в сравнение с мислим. Пред мислехме, че са десетки хиляди, само че в този момент мислим, че са 100 милиона. Сега мислим, че са един милиард единствено в нашата вселена „ Млечен път “.

В Слънчевата система

„ Марс е доста сходен на Земята сега и е бил доста по-подобен в предишното. Сега е пустиня. Надяваме се да е имало живот на Марс преди милиарди години и се надяваме да има микроби, които са под повърхността. По-вероятно е да се откри подобен вид живот в новите светове, които са в орбита към други звезди “.

„ На Венера има доста сложни условия, само че в ранните интервали историята на Слънчевата система Венера е била по-благосклонна. Има сътрудници, които мислят, че не е изключено микробите там да са се запазили или да са еволюирали в атмосферата. В идващите години ще има забавни проучвания на Венера “, изясни той.

Снимка: Редакторски екип


Всяка година проф. Димитър Съсълов идва в България и в родния си Несебър.

„ Има доста положителни български учени и тук, и в чужбина. Аз бях тук на 24 май. В химна за 24 май „ Върви, народе възродени “ се споделя – „ Науката е слънце “. Важно е този дух да остане и да продължи с новото потомство . Много е значимо “, акцентира той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР