Аз съм на 27 години и за мен дънките Ливайс

...
Аз съм на 27 години и за мен дънките Ливайс
Коментари Харесай

Европейските наказателни мита - много шум за нищо?

Аз съм на 27 години и за мен дънките " Ливайс " са просто едни дънки. Да, моделите и цветовете им са " яки ", а платът е здрав. Но да дам 80 или 100 евро за едни дънки? Не, благодаря!

Много мои другари и сътрудници обаче гледат, или са гледали в предишното, по-различно на тях. За тези, които преди 20, 30 или 40 години са ходели на учебно заведение, или пък са следвали, " Ливайс 501 " са били нещо като част от тяхната еднаквост - един американски артикул, надделял старовремската немска дребнавост, и трансформирал се в знак на копнежа за независимост и порив напред. Тези дънки са парченце от така наречен " американска фантазия " в Германия.

В петък влязоха в действие наложените от Европейски Съюз мита върху избрани американски артикули, измежду които и за няколко паметни американски продукта, като дънките " Ливайс ", да вземем за пример. И мнозина в този момент се питат дали положителните остарели дънки ще нарастнат фрапантно? Моят къс отговор гласи - по-скоро не. Митата в размер на 25 % са годни единствено за артикули, създадени в Съединени американски щати. Вярно, че десетилетия наред дънките " Ливайс " се произвеждаха в действителност в Америка. Което обаче от дълго време към този момент не е по този начин.

Изнесено произвеждане

В началото на 2004 година " Ливайс " затвори последната си фабрика в Сан Антонио. По-късно в една единствена фабрика в Грийнсбъроу беше създадена специфична серия " Ливайс 501 " на продажна цена от 178 $ за чифт. В края на 2017 година беше затворена и тази фабрика - по чисто финансови съображения. По данни на компанията, производството е изнесено на първо място в Китай, Бангладеш, Мексико и Шри Ланка. Официално Съединени американски щати към момента се водят производител на дънки, само че от повече от 500 заводи в над 26 страни по света са останали единствено 12 американски. Говорителка на " Ливайс " за Европа удостовери, че продуктът е обиден от митата, само че не сподели в каква степен. Но предвид на изнесеното в чужбина произвеждане, напълно малко американски артикули ще бъдат директно наранени от наказателната мярка.

В една Германия, да вземем за пример, Съединени американски щати дори не са измежду първите 20 производители и вносители на дънки. Най-много дънки Германия внася от Бангладеш - съвсем 63 милиона чифта през предходната година. На 20 място в листата на вносителите е Индонезия с съвсем половин милион чифта. А от Съединени американски щати се внасят още по-малко.

Мита със алегоричен темперамент

Цифрите сочат, че въведените от Европейски Съюз мита имат по-скоро алегоричен темперамент. Експертката за световна стопанска система и търговия Уни Манак твърди, че Европейски Съюз е подбрал тъкмо компании със алегорично значение. Същото мнение споделя и Щефани Шмид от немското външнотърговско съдружие на търговците на дребно. " До огромна степен тези мита са алегорични. При дънките " Ливайс " пък символиката е малко по-голяма, тъй като става дума на първо място за името ", споделя тя.

" Ливайс ", " Харли Дейвидсън " и " Джак Даниелс " не са просто някакви американски марки. Моторите, уискито и дънките са част от американската еднаквост и от американската фантазия. И който желае да навреди на Съединени американски щати би трябвало да нападна тази американска фантазия. Вероятно такава е била и тактиката на европейските политици, когато са избрали точно тези артикули.

Този проект може и да успее при някои артикули, които към момента фактически се създават в Съединени американски щати. Но това изрично не се отнася за доста други, които от дълго време към този момент не се създават в Америка. Конфекцията, да вземем за пример.

Рахел Клайн, Дойче Веле

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР