Аз мисля, че само децата, които не гледат телевизия, не

...
Аз мисля, че само децата, които не гледат телевизия, не
Коментари Харесай

Тагарев: Няма авиация и тежка бронетехника за Украйна

Аз мисля, че единствено децата, които не гледат телевизия, не са разбрали, че изнасяме муниции за Украйна, заради наложената политика в предни кабинети, и това се правеше полутайно, което изискваше и да има медиатори. Моята политика, моето схващане все още е, че тогава, когато наши съдружници купуват въоръжение и муниции от български предприятия, и употребяват медиатори, които те са си избрали, на които имат доверие, това ще продължи по същия метод.


Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев в отговор на въпроса на БГНЕС за какво не се оповестяват медиаторите, защото задграничната преса неведнъж писа, че България изнася оръжие за Украйна.

„ Тогава, когато става въпрос за продажби, които са с украинско финансиране за украинската войска, тогава ще се постараем да работим непосредствено, да няма медиатори, защото включването на медиатори постоянно ни вкарва в една сива зона, което единствено по себе си основава опасности ", добави Тагарев.

В отговор на въпрос на БГНЕС какво цели президентът Румен Радев с антиевропейската изразителност и стимулиране на съветската агитация и можем ли да приказваме за някакви зависимости, министърът на защитата съобщи: „ Ние с президента сме длъжни по закон и по конституционно устройство да работим дружно по основни въпроси за нашата защита. Институционалното взаимоотношение е от сериозна значимост за положителното развиване на нашата защита и в случай че имате такива въпроси, ще ви препоръчам да ги отправите в друга посока. "

Тагарев заяви, че помощта, която ще бъде предоставена на Украйна, не включва авиация и тежка бронетанкова техника, като отхвърли да разяснява повече по този въпрос, защото описът е конфиденциален.

По отношение на желанието на ВМЗ-Сопот да разшири индустриалния си потенциал за произвеждане на муниции 155-милиметрови снаряди (НАТО-вски стандарт), той изясни, че има цялостно схващане от страна на кабинета и върви развой на координиране на решение на Министерски съвет за включване в тази самодейност.

Министърът на защитата уточни, че защото ние не разполагаме със 155-милиметрови муниции, нямаме такова въоръжение, става въпрос за разширение на потенциала ни и модернизиране на нашия индустриален потенциал, с цел да можем да преминем и към производството на 155-милиметрови снаряди. Тагарев дефинира това като извънредно значимо, защото и самата войска има проекти да минава на този НАТО-вски стандарт на артилерия. „ И по този метод, употребявайки и европейско финансиране, ние ще създадем потенциал, който ще бъде употребен за муниции за нашата войска, и в това време ще способства за това нашата отбранителна промишленост да резервира своята висока конкурентност в тази ниша на дребни леки въоръжения и муниции, която ние имаме от десетилетия по наследена специализация “, добави той и акцентира, че дали ще бъде ВМЗ-Сопот, или друга компания, „ ще забележим “.

Тагарев изясни, че на Украйна са нужни доста неща – изтребителна авиация, бойни самолети, до бинтове за ранени. „ Може да се окаже, че Украйна преди нас оперира F-16 “, добави той.

Министърът на защитата е безапелационен, че ние предоставяме на Украйна неща, с които съблюдаваме нормативите за поддържане на резервира за спешна и най-тежката конюнктура, и си оставяме опция за естествена учебно-бойна подготовка на армията ни. Той е на мнение, че не би трябвало да рискуваме да забележим какво ще стане без поддръжка за Украйна, като още веднъж акцентира, че кардиналната му позиция е, че вкарването на цяла серия от медиатори води до опасности, а от позиция на украинците води и до оскъпяване на всичко това, което те купуват от нашата отбранителна промишленост.

Във връзка със структурата, която ще се бори с дезинформацията, Тагарев сподели, че е упълномощил да се мисли за идея, която ще се разисква и ще се мисли по какъв начин ще се осъществя. „ До момента трима посланици, доста съществени съдружници, са изразили подготвеност да ни оказват помощ в създаване на потенциала за противопоставяне на дезинформация и вражеска агитация “, заяви още той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР