Айранът не е просто смес от кисело мляко и вода.

...
Айранът не е просто смес от кисело мляко и вода.
Коментари Харесай

Какви са ползите от айрана през лятото?

Айранът не е просто примес от кисело мляко и вода. Тази напитка компенсира загубата на сол, породена от изпотяването, подкрепя храносмилането, възстановява съня и има доста други потребни свойства. Специалистът по хранително инженерство Орхан Каплан дефинира айрана като една от най-здравословните питиета през летните месеци, както и по какъв начин наподобява вярно приготвеният айран и за какво би трябвало да се пие през лятото. Това написа турският вестник Sozcu, представен от организация " Фокус ".
Освен калций и протеини, айранът съдържа и минерали и витамини като фосфор, калий, А, В2, В6, В12, D. В допълнение, за разлика от млякото, айранът има ниско наличие на лактоза, тъй че тази напитка е подобаваща и за тези, които страдат от нетърпимост към лактоза и не могат да употребяват мляко.
Правилно приготвеният айран има мъждив млечен цвят, искра, присъща вкусна миризма, леко кисел усет, течна консистенция, без струпване на мазнини на повърхността и хомогенна конструкция при разлюляване. Напитката не би трябвало да бъде прекомерно солена. И по този начин, за какво да пиете айран през лятото? Какво се случва в тялото ни, когато пием тази напитка? Ето аргументите...
Компенсира загубата на сол, породена от изпотяване
През лятото потенето кара тялото ни да губи вода и соли, наречени електролити. Айранът е една от най-важните питиета, която ни разрешава да компенсирме изгубените субстанции и да възстановим салдото им, защото съдържа минерали и вода в състава си.
Утолява жаждата 
Айранът, като млечен артикул, се съхранява в хладилника. Когато се употребява в горещо време, айранът охлажда, оказва помощ за балансиране на телесната температура и утолява жаждата. 
Има релаксиращ ефект 
Айранът оказва помощ за облекчение на умората, която поражда след загубата на влага и микроелементи вследствие на изпотяване, както и за усмиряване на нервната система заради миорелаксантното си деяние.
Помага за балансиране на кръвното налягане
Едно от неподходящите условия при горещо време е спада на кръвното налягане вследствие на разширението на кръвоносните съдове. Пиенето на задоволително айран може да предотврати тази обстановка и да усили устойчивостта на организма. 
Нормализира съня
Увеличаването на дневната светлина, смяната на часовете на сън и събуждането през лятото може да докара до хормонален дисбаланс и да повлияе отрицателно на качеството на съня. Редовната консумация на айран, който е богат на витамини от група В, ще помогне за превъзмогване на тези проблеми.
Осигурява чувство за задоволеност, улеснява диетата
Тази година самоизолирането вкъщи заради пандемията от новия ковид остави доста хора да се чудят по какъв начин да изгубят килограмите, насъбрани от количеството храна, което са яли, без да могат да спортуват. Айранът е основна част от лятната диета, защото съдържа калций и аминокиселини, които оказват помощ за изгарянето на непотребните мазнини и протеини, с цел да се почувствате пълноценни. 
Има пробиотичен резултат
Айранът съдържа пробиотици, които по едно и също време възстановяват чревната флора и укрепват имунната система. Когато ядете на открито с настъпването на лятото айранът, заради своето пробиотично деяние, работи и като един от най-важните помощници на храносмилането.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР