Автор Стефан Джендов, 4-ти юли – Денят на (не)зависимостта от

...
Автор Стефан Джендов, 4-ти юли – Денят на (не)зависимостта от
Коментари Харесай

Как „Америка за България“ дава милиони на мрежа от медии и НПО-та, които промотират ПП и ДБ

Автор Стефан Джендов,

4-ти юли – Денят на (не)зависимостта от Съединени американски щати

Опорката за 4 000 лв. месечно от Путин, която началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова пусна напълно целеустремено в послание, има напълно съответна цел - да отмести фокуса от същинския проблем за зивисимостите от обилно външно финансиране на български политици, анализатори, публицисти и медии, които преобладават обществения живот и постановат своята интерпретация за политиката и публичните процеси в България и по света. Това, несъмнено не оправдава финансирането от Кремъл на други политици и публицисти. Проблемът е, че началникът на кабинета на министър-председателя не може да си разреши да приказва с недомлъвки по толкоз значим въпрос. Лена Бориславова е длъжна да разгласи имената на хорота, които получават пари от Москва. Ако има такива. Досега не е изнесено нито едно доказателство в тази посока, което е повече от скандално. Излиза, че властта, която гони съветски шпиони пази българската им мрежа от осветление и на процедура обслужва съветските шпиони. Друг е въпросът до какъв брой самата Лена Бориславова има моралното право да приказва за възнаграждения при очевидния спор на ползи. Миналата година като близка другарка на тогавашния министър на стопанската система Кирил Петков, Бориславова получава 13 690 лева на месец, без разходи и без в допълнение уговорените спомагателни 274 лева на час.

А в този момент да се върнем на главния въпрос - големите суми, които Съединени американски щати дават, с цел да спонсорират стеснен кръг от български политици, публицисти и анализатори, които не слизат от най-големите български медии и постановат своята позиция и своята интерпретация за събитията, която на 100% се покрива с американските ползи. Още по-скандалното е, че те промотират и две от ръководещите партии - " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". Това съставлява директна интервенция във вътрешните работи на България посредством заплащане на локални сътрудници от непозната страна. И е тъкмо толкоз скандално, колкото и финансирането на петата колона на Путин у нас. Единствената основна разлика е, че за последното няма доказателства, до момента в който първото е съответно документирано и е обществена информация.

Предлагам ви единствено сухи числа и обстоятелства

Около две години в български медии не е оповестена информация за грантовете, с които Фондация „ Америка за България “ финансира публицисти, неправителствени деятели, културни дейци и общественици. Оказва се, че за този интервал американската фондация е подкрепила с финансиране голям брой медии и обществени представители, които намерено стартират политическите планове „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “.

Ето и единствено дребна част от плановете, финансирани с милиони левове по линия на Област „ Благоприятна бизнес среда “, единствено в границите на последните две години:

I. 1 млн. и 358 хиляди лева получава Фондация „ Антикорупционен фонд “ за интервал от м. април 2020 до м. април 2023 година

Фондацията се концентрира в следствия против бизнес-проекти, зад които се твърди, че стоят съветски ползи. Директорът на АКФ Бойко Станкушев, някогашен публицист, интензивно заема страната на Украйна, Съединени американски щати и НАТО в зачестили телевизионни изяви след началото на войната в Украйна.

Член на Съвета на АКФ е Николай Стоянов, финансов публицист на „ Капитал “. Председател на Съвета на АКФ е Юри Тавание, дълготраен чиновник на Европейската комисия в България по линия на „ Мониторинговия механизъм “, освободен през 2018 година откакто е засечен неведнъж в компанията на Христо Иванов, тогава ръководител на партия „ Да, България “ и ръкодството на Съюза на съдиите в България. През 2019 година Европейската комисия стопира мониторинга над България. Тавание е някогашен брачен партньор на Яна Бюрер Тавание, дългогодишна активистка на Български хелзински комитет и някогашен създател в „ Капитал “ и „ Дневник “, понастоящем част от настоятелството на Фондация „ Герои на времето “.

„ Антикорупционен фонд “ има водеща роля в правенето на отчети на Европейската комисия за България /Върховенство на правото/, както и на разнообразни отчети на Държавния департамент на Съединени американски щати.

II. 459 хиляди и 900 лева получава Фондация „ Герои на времето “ по грант за интервал от м. юли 2020 до м. юли 2023 година

Грантът обезпечава финансиране на доброволци. Сред членовете на настоятелството на фондацията са Яна Бюрер Тавание и Красимира Величкова – понастоящем консултант на вицепремиера Калина Константинова, дълготраен началник на плана Български дарителски конгрес.

III. 880 хиляди и 190 лева получава Фондация „ Български институт за правни начинания “ за интервал от м. април 2020 до м. април 2023 година

Фондацията, в която допреди влизането си в политиката се подвизава Христо Иванов, понастоящем съпредседател на парламентарната група „ Демократична България “, се занимава главно с мониторинг на назначения в правосъдната система. БИПИ има основна роля в правенето на Годишния отчет на Европейската комисия за господство на правото за България. Доклади на организацията се употребяват и от Държавния департамент на Съединени американски щати.

IV. 530 хиляди и 500 лева получава Сдружение „ Институт за развиване на обществената среда “ за интервал от м. май 2020 до м. май 2023 година

Основната активност на организацията се състои в мониторинг на изборния развой и лобистки напън за пробутване на избрани нормативни уредби, свързани с изборното законодателство /машинно гласоподаване, електронно отдалечено гласоподаване и др./. Дългогодишен ръководител на Управителния съвет на Сдружението е Антоанета Цонева, понастоящем депутат от „ Демократична България “.

Като член на управлението на „ Да, България “, Антоанета Цонева има водеща роля в построяването на доброволческа мрежа от наблюдаващи на партията, която следи провеждането на изборния развой – платформата „ Ти броиш “.

V. 350 хиляди и 176 лева получава Фондация „ Отец Паисий 36 “ за интервал от м. юни 2020 до м. юни 2023 година

Фондацията е издател на пловдивския уебсайт „ Под Тепето “. От публицистичната политика на медията е видно, че тя интензивно поддържа представители на обединенията „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ в Пловдив и на национално равнище, както и на държавното управление в оставка, с министър председател Кирил Петков.

VI. Със серия от грантове, всеки един от тях в размер сред 65 и 75 хиляди лева, Фондация „ Америка за България “ финансира неправителствени организации, в интервала от средата на 2020 до края на 2022 година

НПО-организациите следва да правят мониторинг на активността на общинските препоръки в регионални и други градове като Добрич, Ловеч, Русе, Бургас, Плевен, Хасково, Разград, Каспичан, Благоевград.

VII. 170 хиляди лева получава Фондация „ Клуб Зебра “ за интервала от м. януари 2021 година до м. юли 2022 година за правенето на изявления с бизнес устременост в уеб страницата „ Клуб Зет “.

Сайтът е прочут със мощно отрицателната си публицистична политика по отношение на Руската Федерация.

VIII. 425 хиляди лева получава „ Икономедиа “ АД със съсобственик Иво Прокопиев, издател на „ Капитал “ и „ Дневник “ за интервала от м. май 2021 година до м. май 2022 година

От края на м. февруари 2022 година, заместник-главният редактор на „ Дневник “ Петър Карабоев, ежеседмично взе участие най-малко един път в публицистични излъчвания на БТВ и Нова телевизия, в които остро осъжда дейностите на Руската Федерация в Украйна, надлежно изрича положителни мнения по връзки дейностите на Съединени американски щати, НАТО, Европейски Съюз и българското държавно управление, с министър председател в оставка Кирил Петков.

IX. 60 хиляди лева получава Фондация „ Дарик “ на Дарик радио за лъчение на предаване „ Критично за медиите “ в интервала от м. август 2021 до м. декември 2022 година

Авторът на предаването за българската публицистика – Мария Черешева, някогашен публицист в „ Капитал “, е измежду създателите и ръководителите на „ Асоциация на европейските публицисти – България “, също финансирана с грантове на „ Америка за България “.

Справка в уеб страницата на Дарик радио демонстрира, че публицистиката строго следва публицистичната политика на изданията на „ Икономедиа “ АД, със съсобственик Иво Прокопиев. Голяма част от събеседниците на Черешева са представители на неправителствени организации, бенефиценти по грантове на Фондация „ Америка за България “.

X. 1 млн., 122 хиляди и 260 лева получава „ Mediapool “ за интервала от м. януари 2022 до м. юли 2024 година

Изданието интензивно прокарва неолибералната идеология в обществения живот у нас. Редакционната политика е мощно сериозна към политиката на Кремъл и интензивно поддържа дейностите на Белия дом.

В последните 6-7 месеца Mediapool изгуби своя другояче добър журналистически усет за сериозно отношение към ръководещите.

XI. 1 млн., 199 хиляди и 990 лева за интервала м. януари 2022 до м. януари 2025 година, получава Сдружение „ Про веритас “, издател на онлайн изданието „ За истината “, профилирано в районна публицистика.

Порталът „ За истината “ съставлява самобитен хъб на районни издания, като публицистичната политика е изцяло идентична с тази на Mediapool, Капитал и Дневник. Сред основателите на НПО-организация, бенефициент от „ Америка за България “ е журналистът Спас Спасов, сътрудник на „ Дневник “ във Варна.

XII. 558, 950 лева за Фондация “Прозрачност без граници” на юрист Александър Кашъмов.

Дарението поддържа постигането на по-висока степен на бистрота и отчетност в работата на обществените институции и административните съдилища, които управляват обилни по размер публични средства. В началото на войната в Украйна адв. Кашъмов се разгласи за престъпно гонене на хора, които пазят Русия и за цялостна цензура в медиите на различни гледни точки към спора.

ХIII. Издателство “Пигмалион” получава 194 700 лева за уеб страницата “Дебати”.

XIV. Продуцентът Джуди Халваджиян, брат на Маги Халваджиян получава два пъти по 180 000 лева /общо 360 хиляди лева./ за уеб страницата Gospodari.com. Любопитна детайлност е, че компанията на братята Халваджиян години наред ползваше чартърен цели етажи от Руския културно-информационен център на ул. “Шипка”.

ХV. Бенефициент е и “Асоциацията на европейските журналисти”, която за интервала от февруари 2020 до април 2022 година, получава 597 хиляди и 100 лева

Организацията се явява сътрудник на “Репортери нез граници” в подготовката на класацията им за независимост на медиите у нас. С идването на отиващото си към този момент държавно управление на Кирил Петков, “Репортери без граници” за първи път изкачиха България напред в класацията, явно по политически аргументи.

ХVI. Ръководената от Огнян Минчев Асоциация “Прозрачност без граници” е получила през ноември 2021 година грант в размер на 585 хиляди и 980 лева за интервал до ноември 2024 година Парите са за система за локална честност.

ХVII. За НПО-активисти по план “Активирай: Изграждане на мост сред Неправителствени организации, частния бизнес и дейните граждани”, американската страна посредством Фондация “Америка за България”, е предоставила грант в размер на 586 хиляди и 816 лева В изданията, финансирани от “Америка за България” протестиращите по “жълтите павета” в столицата постоянно са определяни като “активни граждани”. Бенефициент по съответния грант е Български център за нестопанско право.

ХVIII. Фондация “Америка за България” финансира Академия “Телерик” с 930 хиляди лева През последните две седмици в БТВ и Нова телевизия бяха промотирани няколко млади бизнесмени от сферата на осведомителните технологии, които обясняваха, че са излезли непринудено на митинг в отбрана на държавното управление на Кирил Петков. Сред тях бяха и представители на компанията Телерик.

Голяма част от медиите, неправителствените организации и посочените поименно публицисти и други обществени персони, получават и/или са получавали финансиране по грантове и от други задгранични организации – американски фондации, както и европейско финансиране, главно посредством така наречен Норвежки финансов механизъм.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР