Автор Росен Босев, КапиталПрез юли 2019 г. полицията в Москва

...
Автор Росен Босев, КапиталПрез юли 2019 г. полицията в Москва
Коментари Харесай

Капитал: Как е попаднало това в автомобила, г-н Пецов?

Автор Росен Босев, " Капитал "

През юли 2019 година полицията в Москва оповестява, че е задържала известния съветски проверяващ публицист Иван Голунов за разпространяване на опиати. От години Голунов тормози локалните управляващи в Москва с разкритията си за корупцията. Близки и негови сътрудници откриват голям брой разминавания в дейностите на управляващите и бързо излиза наяве, че Голунов е станал жертва на режисура. Замесените полицейски чиновници са уволнени и стартира вътрешно следствие.

На 2 май 2020 година гражданският деятел и публицист на свободна процедура Димитър Пецов е спрян от полицията при на пръв взор рутинна инспекция в родния му град Силистра. След инспекция на документите му в колата му се качва действен служащ на " Криминална полиция ", който му разпорежда да кара към районното ръководство.
Там при съмнителни условия служителите на реда " откриват " доста количество и разнообразни по тип опиати: 1.7 г екстази, 7.2 г хероин, 13 г амфетамин и 7.2 г канабис. Димитър Пецов е арестуван за 24 часа, а по-късно е освободен, без да бъде притеглен като обвинен по формираното досъдебно произвеждане за владеене на опиати.

Нелогичните дейности на полицията и множеството разминавания с нормалната процедура в композиция с дейната гражданска позиция на Димитър Пецов пораждат напълно обосновано подозрение, че той е станал жертва на режисура - опиатите са подхвърлени в колата му като възмездие за неговата активност.

Трън в очите на локалната власт

Създател на групата " Граждански надзор Силистра ", Пецов е извънредно деен в разкриването на порочни практики в ръководството на града.

За себе си споделя, че е публицист на свободна процедура от 2015 година, а преди този момент е работил като анкетьор за разнообразни социологически организации. " Мои материали и изявлението са оповестени в локални медии. От 2017 започнах да употребявам Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) и след извоювано дело против кмета на община Силистра получих премия Златен ключ на " Програма Достъп до информация ", описа той пред " Капитал ".

През 2018 година осъжда още два пъти общината поради нейни отводи да даде информация. " Инициатор съм на самодейността " Граждански надзор ", част от която е постоянното и интензивно наличие на жителите на съвещанията на общинския съвет и на комисиите в качеството им на цивилен надзор ", добавя още Пецов.

Димитър Пецов беше измежду хората, които участваха в митинг против избора на Иван Гешев за основен прокурор в Силистра.

В средата на април взаимно с Антикорупционния фонд той разгласява информация за вероятни нарушавания при сключването на контракти за застраховка на общинско имущество. Последно изискал от ОДМВР - Силистра, информация за това кой е анонимният донор, дал храна и питиета на служителите на реда.

Бой, закани, клюки и... опиати в колата

Преди две години към момента незнаен и до момента причинител атакува Пецов в дома му с железна тръба и му чупи ръката. Разследването е спряно. В началото на тази година деятелят подава сигнал против локалния водач на ГЕРБ Тодор Тодоров, в който твърди, че го е заплашвал. Преписката е прекъсната.

Паралелно с това против Пецов тече и дежурната " очерняща " акция - както в локални, по този начин и в национални медии.

Така се стига до странната му среща с полицията от началото на месеца. След като е спрян, той взема решение, че става дума за рутинна пътна инспекция. Но когато на място се оказва и действен служащ, Пецов към този момент си мисли, че дейностите на служителите на реда са свързани с неговата гражданска интензивност. През главата му минава, че може да го проверяват по " новата мода " - за всяване на суматоха.

Служителят на " Криминална полиция " се качва до него в колата и му разпорежда да кара към районното. След като паркират, стартира необичайно по рода си претършуване на автомобила, от което Димитър Пецов бързо схваща, че е предрешено. В джоба на гърба на шофьорската седалка е открит пакет, в който има наркотични субстанции. Активистът е безапелационен, че служителите на реда са знаели къде и какво търсят. Категоричен е, че няма нищо общо с откритите опиати.

" След малко почват да претърсват и на 30-ата секунда откриха в задния джоб на шофьорската седалка нещо, увито в черна торбичка. И почват да ме питат, без да са я отворили и видели какво има вътре. " Какво е това, господин Пецов ", споделя единият. " Г-н Пецов, вие сякаш сте състезател, а с какви неща се занимавате ", споделя другият. И " Как е попаднало това в автомобила, господин Пецов? ", " Те нещата са ясни " и така нататък Те даже не са отворили да видят какво има вътре в пакета и разясняват, вършат заключения. И аз не знам също какво има, само че почва да ми се обяснява към този момент обстановката ", по този начин деятелят преразказа случката във фейсбук профила си малко откакто е освободен от ареста.

Димитър Пецов е арестуван за 24 часа. В заповедта за ареста му е записано, че има данни да е направил закононарушение - владеене на наркотични субстанции. Въпреки това не е притеглен като обвинен, не му е избрана и мярка за неотклонение.

Всичко мирише

Засега версията на Пецов е единствената информация по случая. В първия работен ден в бюлетина на силистренската полиция се появява малко известие: " 46-годишен е обвинен в владение на наркотични субстанции. На 2 май към 18:00 часа по ул. " Петър Мутафчиев " в Силистра при полицейска инспекция в лекия му автомобил " Форд " са открити 7.2 грама канабис, 13.00 грама амфетамин, 7.2 грама хероин и 11.7 грама екстази, разпознати с полеви наркотест. Мъжът е бил арестуван за период до 24 часа, по случая е формирано досъдебно произвеждане по член 354а, алинея 3 от Наказателен кодекс. " И толкоз.

Около случката с Димитър Пецов има голям брой разминавания с нормалната процедура и закона. Адвокат Александър Кашъмов ги обобщава: " Спрян е за инспекция, явно по съмнения за опиати, само че не е осъществен обиск и претършуване на място, а заведен до РПУ и това е направено чак там. Хем намират доста и разнообразни опиати и го задържат за 24 часа, хем не му повдигат обвиняване. Връщат му автомобила, в който са открити опиатите - в такива случаи изземват колата. "

Източник на " Капитал " от Министерство на вътрешните работи, работил по линия на престъпната престъпност в Силистра, разяснява, че Димитър Пецов в никакъв случай не е бил в полезрението на полицията.

Полицай, работещ по линия на опиатите, разяснява пред " Капитал ", че в дейностите на сътрудниците му има голям брой неясноти. " Аз персонално изключвам версията полицията да е поставила опиатите, тъй като това изисква сериозен сговор - кражба на опиати от склад с материални доказателства или нелегално държане за " внасянето им ". По-вероятно са имали сигнал, че в колата има опиати - нищо чудно от този, който ги е поставил.
В Министерство на вътрешните работи обаче има сериозна отчетност на сходна информация - би трябвало да се изготви докладна, проект за интервенция, събиране на голям брой други доказателства. Не е обяснимо за какво не е била извикана така наречен огледна група на място на прекъсване на колата, а е позволено опорочаването на всички процесуални дейности. Не е ясно за какво опиатите са конфискувани по Закона за Министерство на вътрешните работи, а не с протокол по Наказателно-процесуален кодекс в наличието на поменни лица и по какъв начин изобщо са приобщени към делото. Не е без значение, че става дума за значително количество и разнообразни по тип опиати, в случай че сътрудниците бяха уверени в случката, нямаше да подходят по този начин непрофесионално. "

Адвокат Калин Ангелов, който има процесуален опит по голям брой каузи, свързани с опиати, е уверен: " Цялата история звучи доста налудничаво. Ако полицията е имала данни, че този човек носи в колата си такива количества - за какво огледът не е юридически на място, където автомобилът е бил спрян за инспекция? Защо е трябвало изобщо да бъде преместван към районното, за какво е трябвало да се качва служител на реда? Ако Пецов е бил спрян по съмнение, че държи наркотични субстанции, за какво още през цялото време това не му е било разяснено - по този начин той щеше да получи качеството обвинен, да има опция да се съветва с юрист и дейностите на полицията щяха да имат изцяло друго процесуално естество. "

" Капитал " потърси отговорите на част от поставените въпроси, само че представителят на Окръжна прокуратура - Силистра, прокурор Ивелин Чафаланов съобщи единствено, че по случая се води досъдебно произвеждане. До публикуването на публикацията не отговори на запитването ни за събитията към него.

Два дни след ареста по предписание на прокуратурата Димитър Пецов е извикан да даде кръв и урина. Очевидната цел е да се откри дали той е приемал опиати, което единствено по себе си не е закононарушение. Отделно от това прокуратурата е разпоредила инспекция на автомобила му за определяне на следи от щурм.

От дейностите след ареста му може да се допусна, че даже управляващите не са напълно уверени, че деятелят има нещо общо с опиатите.

При всички положения и полицията, и прокуратурата би трябвало да разплетат всички условия към странната преживелица. В противоположен случай нещата ще наподобяват по-зле и от Русия.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:

Лъжа 1: "Италиански духовник умря, откакто отстъпи респиратора си на по-млад пациент " - Манипулация в търсене на сензация . Оказа се, че 72-годишният пасторът дълги години е страдал от тежко заболяване и просто отказал машинката, тъй като я мразел. (истината виж тук https://petel.bg/BBS--Falshiva-novina-e--che-pastor-v-Italiya-e-pochinal--sled-kato-dal-respiratora-si-na-po-mlad-chovek__359373)

Лъжа 2 "Масови гробове за жертви на COVID-19 на остров Харт в Ню Йорк ". Манипулация . Всъщност, остров Харт от век и половина е обичайното място за безконечен покой на нюйоркчаните, чиито близки не са открити или не са се погрижели за своите мъртъвци. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--V-Nyu-York-ne-pogrebvat-v-masovi-grobove-pochinalite-ot-koronavirus--Poredna-manipulatsiya-e-__359712)

Лъжа 3 " 5000 медицински сестри умряли в Италия " . Абсолютно подправена вест, както и фотосите с ковчезите в Италия, които се оказаха от нещастието с потъналия през 2015 година транспортен съд със 700 бежанци от Либия в Лампедуза. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--5000-meditsinski-sestri-ne-sa-pochinali-v-Italiya-ot-koronavirus--BNR-se-izvinyava-za-nevyarnata-informatsiya__358574)

Лъжа 4 "Швеция се насочва към злополука ". Швеция не се насочва към злополука. (Истината виж тук https://petel.bg/SHvetsiya-prodalzhava-s-liberalniya-podhod-kam-koronavirusa--Kakvo-shhe-stane--ako-se-spravi-po-dobre-ot-ostanalite--__360254)

Лъжа 5 "Източна Европа се оправя по-добре от Западна с ковид ". Политическа операция на локалните държавни управления, с цел да натрупат рейтинг. Просто източноевропейските страни са с по-слаби здравни системи и по-слаба организация и вършат по-малко проби (Истината виж тук https://petel.bg/Zapadnite-medii-zapochnaha-da-razkrivat-istinata--Iztochna-Evropa---nyama-testove--ima-tsenzura-i-izkusheniya-za-diktatura__358072)

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума мож
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР