Автор: Миро ИвановКога ще бъде готова ваксината срещу КОВИД-19? Това

...
Автор: Миро ИвановКога ще бъде готова ваксината срещу КОВИД-19? Това
Коментари Харесай

Германските милиардери зад ковид ваксината - slava.bg

Автор: Миро Иванов

Кога ще бъде подготвена имунизацията против КОВИД-19? Това е един от най-честите въпроси, които хората си задават, до момента в който новините за разрастването на втората вълна заразяване ги заливат.

И до момента в който данните за напредъка в разработките на няколкото конкуриращи се колективa са главен медиен фокус, данните за финансирането на плановете и облагата от производството на ваксини остават на назад във времето.

Но от производството на имунизациите ще има печеливши. По данни на „ Ройтерс “ Европейският съюз има подписани контракти с две от най-напредналите в създаването на ваксини компании – BionTech и CureVac.

Договорката с BionTech включва доставката на най-малко 200 млн. дози от имунизацията на компанията на цена от 15 евро или общо към 3.1 милиарда еврои с оция за добавка на още 100 млн. дози до 4.65 милиарда евро. Цната при CureVac е по-ниска – 10 евро за доза. Подписаният контракт планува доставката на 225 млн. дози с оция за прибавяне на още 180 млн. дози. Така цената на договорката доближава 4.05 милиарда евро.

И BionTech, и CureVac са основани в Германия частни биотехнологични компании. И двете сдружения към този момент са обществени компании откакто получиха доста държавно финансиране за своите планове още напролет по време на първата вълна на заразване с ковид в Европа. Впоследствие те качиха свои акции за търговия на борсата.

Кой стои зад фирмите?
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР