Автор: Джо Кезер, президент и главен изпълнителен директор на Siemens

...
Автор: Джо Кезер, президент и главен изпълнителен директор на Siemens
Коментари Харесай

Джо Кезер, Siemens AG: Добре дошли в Свят 4.0


Автор: Джо Кезер, президент и основен изпълнителен шеф на Siemens AG*

Живеем във вълнуващи времена. Промишлеността към този момент е в средата на четвъртата си индустриална гражданска война: виртуалният и действителният свят се сближават, а стоките могат да бъдат създавани с невиждана скорост, еластичност и несравними равнища на ресурсна успеваемост. Тези благоприятни условия трансформират света фундаментално. Ние, хората, ще би трябвало да се научим по какъв начин да работим с машини и системи, които посредством изкуствен интелект могат да извършват множеството задания по-добре, в сравнение с ние бихме могли.„ Свят 4.0 “ най-сетне е реалност.

Същевременно хората също се оправят по-добре от всеки път. През последните десетилетия глобализацията и либерализацията на търговията извадиха стотици милиони хора от бедността и ги вкараха в групата на тези със междинни приходи.

Това обаче идва с цена, която към момента се опитваме да разберем.

Въпреки че доста софтуерни почитатели не престават да приказват за това какъв брой страховит ще бъде виртуалният свят, действителността е, че живеем в свят, в който общественото неравноправие се е нараснало. Много хора бяха изоставени - или се усещат по този начин - и се опасяват да изгубят статута и самоопределението си. Това важи както за разрастващите се, по този начин и за индустриалните стопански системи. Дигитализацията е двоична система - спечелилият взема всичко. Но какво се случва с тези от другата страна на монетата?

“Свят 4.0” се характеризира с увеличение на световната съгласуваност, вериги на цената, които надвишават териториалните граници, потоп от нови цифрови технологии и потреблението на данни и обществени медии - или в действителност злоупотребата с тях. И държавните управления не са готови за това (все още), защото техните принадлежности и правила са свързани с териториалните ограничавания.

Светът към момента не е намерил безапелационни отговори на тези трендове - нито на радикалните улични митинги против промените, нито на увеличението на популизма и национализма в политиката, нито на „ подправените вести “ и незаконното влияние върху обществените медии. Задачата на политиците е да обезпечат непоклатимост и убеденост и да водят в най-хубавия смисъл на думата. Това важи и за тези, които управляват компании.

Какво могат да създадат компаниите, с цел да смекчат обществената поляризация? Мисля, че по-специално световните компании би трябвало да играят по-голяма сплотяваща роля в „ Свят 4.0 “, в сравнение с са играли или са желали да играят в предишното.

Такива компании имат ресурсите да поемат по-голяма отговорност. А компаниите, които работят по целия свят, нормално са огромни организации, които имат достъп до една цялостна, постоянно високо надеждна картина на протичащото се в света.

Те се конкурират по целия свят - когато и да е и на всички места. На всеки пазар, на който работят, те са изправени пред друг набор от провокации и цели. Тези компании са осведомени с споровете, които са резултат от разнообразни бизнес ползи и ценностни системи. И те са в центъра на медийното внимание и публичния дискурс.

Днес чакаме от фирмите да бъдат „ положителни жители “, които навреме заплащат налозите си, предизвикват нововъведенията, създават екологично чисти артикули и се държат като образец за придържане към висока бизнес нравственос. Очакваме от тях да образоват, квалифицират и наемат хора, да ги ценят и да се отнасят с тях с почитание, без значение от техния генезис, полова ориентировка или религия.

В същото време фирмите би трябвало да усъвършенстват резултатите си и да отговорят на (най-вече краткосрочните) упования на финансовите пазари. И колкото по-близо сме до Уолстрийт, толкоз повече това има значение - както на изпълнителските равнища, по този начин и в заседателните зали на топ мениджмънта.

Но това ли е всичко, което е належащо, с цел да имаме чиста съвест? Така ли желаеме да бъдем запомнени като положителни водачи? Това задоволително ли е в утрешния свят? Не мисля по този начин.

Утре основаването на стойност за обществото ще бъде това, което ще бъде от най-голямо значение. Ето два от многото образци за основаване на обществена стойност от компанията, за която работя през последните 38 години:

- Siemens влага повече от 500 млн. евро годишно в образованието и квалификацията на чиновниците си и в този момент възнамерява да задели 100 млн. евро за възстановяване на вероятностите на тези, чиито работни места се закриват в следствие от структурни промени. Обучението и образованието ще бъдат ключът към триумфа на Четвъртата индустриална гражданска война и по този метод към триумфа на нашето общество. Хората, които имат положително обучение, имат най-хубавите благоприятни условия за претовареност в новата ера.

- В Берлин построяваме нов градски регион, който назоваваме Siemensstadt 2.0 (Siemens City 2.0 - можем да го назовем и 4.0). В Siemensstadt 2.0 ще бъде построена витална екосистема, която тясно свързва работата, живота, образованието в учебните заведения и университетите и новаторската мощ на започващите компании. Нашата цел е да поставим основите на една космополитна, креативна и толерантна общественост. За нас това е модел за бъдещето на труда и ще влагаме 600 млн. евро в този план. И каним креативен мозъци от цялостен ​​свят да вземат участие в Siemensstadt 2.0!

Стремежът да бъдем стопански сполучливи, да действаме по обществено виновни способи и да „ мислим в бъдеще време” в това време ще вдигне летвата за водачество - политическо, публично и икономическо. Обединяването на обществото ще бъде основна задача в това отношение. Ако дигитализацията и глобализацията създават повече губещи, в сравнение с спечелили, всички ние ще се провалим.

И по този начин, по какъв начин би трябвало да наподобява едно общество, което предлага високо качество на живот и висока степен на приобщаване - с други думи, общество, в което поддържа мощно слабите? Какво въздействие оказват нашите дейности върху общото богатство? Имаме потребност от безапелационни отговори на тези въпроси от страна на държавните управления и фирмите.

Правителствата би трябвало да основат рамката, като влагат в съвременна цифрова и аналогова инфраструктура, в учебни заведения, в университети и в цифрово обучение, и като дадат опция за нововъведения в бъдещи области като изкуствен интелект.

Освен техните стопански отговорности, фирмите би трябвало да са подготвени да отстояват световната неприкритост, лоялната конкуренция и обществената единодушие. И като жизненоважна част от обществото те би трябвало да вършат това, като се включат в обществения дискурс и заемат ясна позиция.

Изкуството на политиката през днешния ден е да се дефинират наложителни „ правила на играта “ за тези компании и да се приспособяват при нужда. Това работи сносно във “физическия свят” с териториални граници. Но по какъв начин да се оправим с извънтериториалния свят на данните, електронната търговия и т.н, т.е. интернет на хората и нещата? Кой е виновен за този “киберсвят”?

Тук е нужна регулаторна политика, насочена към бъдещето. И ние би трябвало да установим нещо като „ златно предписание на интернет “. Бих го нарекъл “почтеност на намерението”.

Какво имам поради? Първо, би трябвало да имаме свободен поток от данни и ефикасен метод за тяхната отбрана. Но какво се случва с резултатите от събирането и разбора на тези данни, например посредством изкуствен интелект?

Днес ние не сме предпазени, в случай че всевъзможен вид компании проучват нашите данни и основават бизнес модели от тях. Имаме потребност от решение.

Едно от решенията може да бъде всички компании, които употребяват данни от други, да би трябвало да разгласят пред доставчика на данни тъкмо защо имат намерение да ги употребяват. Принципът на " честността на желанието " прави потребителите на данни виновни за тяхното етично потребление. Ако се управляват от тези етични стандарти, компаниите ще създадат “виртуалния свят” по-добро място.

Като цяло ролята на фирмите се трансформира. Времето, когато „ бизнесът би трябвало да се занимава единствено с бизнес “ и нищо повече, свърши. Нито световното общество ще одобри този стеснен метод, нито виновните водачи ще се опитат да го приложат. Днес световните компании съставляват доста значима част от стопанската система. Стотици хиляди чиновници чакат те да бъдат образец за подражателство във всяко отношение. Те желаят да знаят какво мислят техните шефове и компании за настоящите въпроси на нашето време. Искат да знаят какво съставлява тяхната компания.

Всяка компания би трябвало да има цел. И в случай че не служи на обществото, то не би трябвало да съществува. Въпреки това, обществената отговорност не би трябвало да се бърка с неналичието на успеваемост или конкурентоспособност. Само в случай че фирмите са конкурентоспособни и мощни, те могат да поемат отговорността си пред обществото. Слабите компании не могат. Те се нуждаят от помощ.

Компаниите на бъдещето и техните водачи ще би трябвало да се движат по тънка линия сред икономическото показване и обществената интеграция. Така те могат и би трябвало да оформят „ Свят 4.0 “.

-----------------------------------------------------------------------

* Материалът е оповестен в LinkedIn профила на президента и основен изпълнителен шеф на Siemens AG Джо Кезер. Съкратена версия на публикацията е поместена на уеб страницата на Световния стопански конгрес в Давос.

* * Siemens AG (с централи в Берлин и Мюнхен) е световен софтуерен водач, чието име е знак на софтуерно съвършенство, нововъведение, качество, надеждност и световно наличие в продължение на над 170 години. Компанията развива активност в над 200 страни, най-вече в областта на електрификацията, автоматизацията и цифровизацията. Siemens е водещ снабдител на офшорни вятърни турбини, турбини с смесен цикъл за произвеждане на електрическа енергия и решения за транспорт на мощности, както и водач в региона на инфраструктурните решения, автоматизацията и софтуерните решения за индустрията. Компанията е и водещ снабдител на здравно съоръжение за образна диагностика, както и в областта на лабораторната диагностика и клиничните осведомителни системи.
Siemens България е част от Siemens AG - международен водач в производството на новаторски артикули,
технологии и решения в областта на електрификацията, автоматизацията и дигитализацията. В България компанията участва към този момент 140 години и е тясно обвързвана с някои от най-значимите механически нововъведения в страната от Освобождението до наши дни.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР