Автор Августа Манолева За 22-и път бе открит Европейският музикален

...
Автор Августа Манолева За 22-и път бе открит Европейският музикален
Коментари Харесай

Оркестърът на Класик ФМ радио навърши 20

Автор Августа Манолева

За 22-и път бе открит Европейският музикален фестивал. Концертът беше знаков. От една страна, досегът до гения на обичаната ни цигуларка Мила Георгиева, постоянно е наслада. А Моцартовата вечер и това, че тя извърши два концерта - №3 и №5 (новост за българската сцена, а и освен!), дадоха поръчка и какво ще е равнището на Фестивала, и за заложените хрумвания в програмата му.

Заедно с диригента Максим Ешкенази пък, Оркестърът на Класик ФМ радио стартира отпразнуването на своя празник – 20 години от основаването му.

Две ще са изданията на Фестивала: пролетно, 19 април–8 юни, и есенно, 1 октомври–8 ноември. Музиканти от Полша, Чехия, Англия, Сърбия, Австрия, Португалия, Съединени американски щати ще концертират в зала България, Централен боен клуб, концертната зала на НМА, зала №11 на НДК. Като началният час на всички ще е 19.30.

„ Когато направихме събитието преди 22 години – показа Васил Димитров, изпълнителен шеф на „ Кантус Фирмус “ – България беше на пътя да стане пълновръстен член на Европейски Съюз, искахме Фестивалът да показва най-хубавото, което европейската просвета е направила през вековете. Европейският музикален фестивал натрупа доста огромен опит в годините, съпоставим с европейските музикални събития.

От предходната година „ Кантус Фирмус “ провежда и народен конкурс за млади реализатори, който тази година е с акцент – свиренето в оркестър. С името „ Академия за оркестър “. Конкурсът се организира сега, млади музиканти от цялата страна се явяват в специалностите цигулка, виола, виолончело и контрабас. Най-добрите от тях ще вземат участие в Академия за свирене в оркестър, която ще се управлява от Веско Ешкенази.

Ще приключи с церемониален концерт на 1 октомври в зала България. Така и публично ще отбележим 20-та годишнина на Оркестъра на Класик FMрадио. Диригент Григор Паликаров. “

Артистичният шеф на Фестивала Даниела Ханджиева показа с какво това издание ще е по-различно.

Има няколко акцента в програмата. Моцарт е акцент на Фестивала. Изцяло Моцартовите стратегии ще са три. Откриването, с осъществяването на Мила Георгиева. На 18 октомври са дебютите на Джулиан Тревелиян пиано (Великобритания) и Максим Цеков цигулка (Австрия) – концерт под наименованието `Млади звезди на класическата музика`. И двата концерта са под палката на Максим Ешкенази.

Пинкас Цукерман, за четвърти път по покана на Кантус Фирмус ще пристигна в България (на 28 окт.), този път с напълно Моцартова стратегия, като ще дирижира и ще бъде солист.

Друг акцент – за първи път в България Людмил Ангелов ще извърши двата концерта – №1 и 2, на Й. Брамс, което е съществено предизвикателство, даже за реализатор като него. Отново два концерта в една вечер – както открихме, по този начин и ще закрием Фестивала, на 8 ноември, под палката на Григор Паликаров, А на 16 май Людмил ще взе участие и в стратегия на Пиацола с новия отбор, който е основал – „ 5/4 Tango “.

Важен акцент са годишнините от рождението на четирима български композитори: Лазар Николов и Александър Райчев – 100 години, 110 от рождението на Парашкев Хаджиев и 120 на Веселин Стоянов, които ще бъдат маркирани в НМА на 9 май, при вход свободен.

Както напомни и зам.-ректорът на Музикалната академия проф. Борислава Танева: „ Това не е първо присъединяване на нашите студенти във Фестивала. Но, в случай че до момента участниците са били от обособени факултети, тази година ще се представим изцяло – с българска стратегия. За студентите е доста значимо да вземат участие в такива влиятелни конгреси. “

И още една годишнина – 225 години от рождението на Франц Шуберт. Ще бъде маркирана с камерна стратегия с присъединяване на артистите Гергана Николаева и Марио Николов, и трио Зорница Иларионова, Мартина Табакова, Кристиян Чернев (26 април).

Ще чуем още: фадо – с един от най-известните реализатори, Камане – принцът на фадо музиката, и Марио Лажиня (8 юни). И двамата са гостували в България: Камане е бил преди повече от 10 години, а Лажиня във връзка Пловдив – европейска столица на културата. Сега ще са тук като ще отбележат и националния празник на Португалия 10 юни. Полско акордеонно трио (2 юни) със специфични обработки на типичен творби, което ще направи и уъркшоп по акордеон в Музикалната академия.

Както и квартет „ Епок “ от Чехия, по отношение на чешкото председателство на Европейски Съюз, във втората половина на годината (7 окт.).

И също, обичайните събития на Ларгото – церемонията по връчване на премиите „ Златно перо “ и музикално-танцовият театър „ Европа танцува “ (на 20 май).

Програмата ви е доста богата, на инат на ненормалната конюнктура, в която живеем напоследък, какво ви затрудни?

Д.Х.: Всичко ни затруднява. Всяка година настрана се вършат всички планове и се кандидатства за финансиране. Това е много мъчно, защото планирането, което се прави с няколко години напред, на процедура става невероятно.

Проблемът е прочут – доста пъти сме го дискутирали – и на нашите спонсори, и на Общината, и на Министерството на културата, само че в България законите са такива: дават опция за финансиране единствено за една календарна година. Проблеми – трансформирали се в всекидневие за нас. Но сме щастливи, че Фестивалът е към този момент квалифициран и започваме.

Вашият Оркестър на Класик ФМ радио тази година е юбиляр – 20-годишнина. Честито! Дълъг интервал, носи история.

Д.Х.: 20 години да се поддържа един фестивален оркестър, на планов принцип! А другояче, да, такива оркестри има известни по света. Същевременно съумяваме да сътворяваме стратегии, да намираме финансиране и да даваме път на доста млади музиканти посредством него.

Музикантите идват при нас посредством прослушвания, посредством контактите ни с Музикалното учебно заведение и Академията, с Нов български университет. Младите хора имат огромно предпочитание да свирят и се развиват сполучливо. Значителна част от нашите по-раншни оркестранти в този момент са в огромните национални оркестри: Софийската филхармония, в Операта, в Музикалния спектакъл, Радиооркестъра.

А притегляте ли ги още веднъж да свирят и при вас?

Д.Х.: Разбира се, когато е належащо. Но имаме едно ядро, един състав, с водачите на групите, които са постоянно едни и същи.

Как работите с диригентите?

Д.Х.: Каним ги, обмисляме стратегии. Понякога те ни оферират хрумвания, планове. Имаме динамика.

Всичко, в последна сметка, се прави поради публиката. Вие я имате – създадохте своите фенове с годините, само че успявате ли да привлечете днешната, нова, млада аудитория?

Д.Х.: Публиката е доста значима, както и новата. Напоследък около ковида, направихме много online събития, надяваме се, че те също притеглят и нова аудитория. Но освен. Чрез концертите с дебютанти, с по-млади хора, концертите навън, когато можем да ги създадем, всичко това притегля аудитория.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР