Автор: Андре Беркоф, Радио Сюд16 ноември 2022 г.- Това продължава

...
Автор: Андре Беркоф, Радио Сюд16 ноември 2022 г.- Това продължава
Коментари Харесай

Жак Бо: Невероятно е руснаците да си позволят да обстрелват Полша! Те нямат никакво намерение да разширяват конфликта

Автор: Андре Беркоф, Радио " Сюд "
16 ноември 2022 година

- Това продължава още и още, а през вчерашния ден взе различен поврат - две ракети паднаха в Полша и убиха двама души. Украинският президент Володимир Зеленски сподели: “Руснаците нападнаха Полша ” и в действителност бяхме сигурни през вчерашния ден, че НАТО ще влезе във война, трета международна война или съвсем. След всичко, което се случи, освободеният Херсон в Източна Украйна, руснаците, които си потеглиха, сцените на тържествуване, знаете ли кое е най-важното нещо? Това са обстоятелствата. Има обстоятелства. Това не е джунглата, не е непроницаемо, вижда се какво се случва и ще го забележим с Жак Бо, създател на книгата “Операция Z ” на издателство “Макс Мило ”. Той е някогашен полковник от швейцарското стратегическо разузнаване, бил е в Украйна, на Майдана, като част от НАТО, по време на това, което се случи през 2014 година и което в действителност предугаждаше значително това, което се случва през днешния ден. Добър ден, Жак Бо!
- Добър ден!

- Жак Бо, бих желал да ви попитам за това, което се случи през вчерашния ден, когато в действителност имаше тресчица, във всеки случай медийна тресчица, само че освен медийна, която тази заран беше - бих споделил - “спадната ” от самия Джо Байдън, американския президент, който сподели, че е необикновено ракетата да е била изстреляна от Русия. Кажете ни може ли това събитие да докара до положение на война?

- Да, явно това може да се случи. Уточнявам, че официалното съобщение споделяше, че ракетата е съветско произвеждане, само че никой не споделяше, че тя идва от Русия. Знаете, че украинците също употребяват съоръжение, което идва от Русия. Така че първоначално имаше неустановеност. Това се удостоверява повече или по-малко от обстоятелството, че Джо Байдън сподели, както вие посочихте, че е необикновено това да е съветски обстрел. Все още нямам цялата информация, която разрешава да се тегли дефинитивна линия за този случай, само че е малко евентуално руснаците да са си разрешили да обстрелват Полша. То знаят доста добре какъв е залогът. Техните ракети са извънредно точни - видяхме по време на интервенциите от началото на тази година. Те съумяват да доближат до извънредно точни цели, тъй че е малко евентуално това да е нещо съзнателно.
- Да, за момента към момента няма дефинитивно умозаключение за това какво се е случило.
- Мисля, че руснаците нямат никакъв интерес - обратно на всичко, което се приказва, че желаят да разширят своята империя, да възстановят царистката империя и какво ли още не е - руснаците са извънредно внимателни и нямат никакво намерение  да уголемяват спора. Тяхното предпочитание през цялото време - даже и да се намесиха военно - не е да има просторен спор, тъкмо противоположното, и те апропо демонстрираха още от 25 февруари, че са подготвени да договарят. Западняците са тези, които направиха всичко, с цел да попречат на Зеленски да договарят.
- Жак Бо, въпреки всичко през вчерашния ден и онзиден имаше интензивни съветски бомбардировки на стратегическа места в Украйна, в Киев и други украински градове. На какво се дължи това съгласно вас? За да покажат, че са там и би трябвало да се внимава? По-скоро предизвестие към Запада, в сравнение с към Украйна, макар че това нанася вреди на Украйна?
- Това естествено визира и украинците, само че е обръщение и към Запада. Мисля, че с цел да се разбере това, би трябвало да разберем какво се случи преди този момент, от месец октомври, с новия командващ на съветските сили, ген. Суровикин, който към този момент бе оповестил желанието си за овакантяване на Херсон. Той към този момент го бе показал при започване на октомври. През октомври руснаците приготвиха това евакуиране заради две аргументи. Първата, която беше искане на военните за овакантяване, тъй като отбраната на Херсон в последна сметка блокираше войски, които биха били по-полезни другаде. Припомням, че от юни украинците започваха атака след атака в региона на Херсон. Подчертавам, че нито една украинска контраатака против Херсон от юни насам не се увенча с триумф. Нито една. И по тази причина съветските военни предложиха евакуиране на източния бряг на Днепър, който е по-лесен за отбрана и което разрешава да се освободи разполагаем състав, който да се бори в Донбас. Припомням, че главното изпитание на руснаците към момента и постоянно е било цялостното избавление на Донбас.
- Който да се върне в Русия.
- Нито една украинска атака нямаше триумф. Руснаците се подготвяха от много време да се изтеглят от Херсон. От средата на октомври те реалокираха всички творби на изкуството, “принадлежали ” на съветската история - да вземем за пример, тленните остатъци на княз Потьомкин, който е бил заровен в Херсон, тъй като Потьомкин е основал Херсон. Те върнаха тези остатъци на съветска територия. Евакуираха систематично град Херсон, изтеглиха също проруски настроените поданици на Херсон, тъй че една огромна част от популацията към този момент не се намира в Херсон, там останаха проукраински настроените.
- Има ли данни, Жак Бо, каква част от популацията в обикновено време, отпреди войната, преди нашествието, е напуснала Херсон, с цел да отиде в Русия?
- Нямам точни цифри, само че няколко десетки хиляди цивилни са били евакуирани и то заради две аргументи. Първо, тъй като военните желаеха да употребяват отбраната на Днепър по оперативни съображения, само че също по този начин тъй като украинците заплашваха с разрушение на язовир “Каховка ”, който е малко по̀ на север…
- Прочутият язовир, който може да наводни целия град.
- Точна по този начин. И това е повода, заради която руснаците споделиха, че изразходваната сила за отбраната на Херсон не си коства усилието от позиция на оперативния интерес. Този град не съставлява огромен интерес за руснаците, или най-малко е от вторичен интерес на този стадий.
- Но не и стратегически.
- Не стратегически, макар че те споделиха - и това може да се чака в идващите месеци - да забележим нова атака за завладяването на Херсон. Но в случай че има такава атака, би трябвало да чакаме тази атака да надвишава Херсон, може би до Запорожие. Г-н Песков го сподели доста ясно: Херсон е съветска територия. Това значи, че руснаците не са изоставили града, те направиха техническо евакуиране.
- Изминаха към този момент осем месеца и може би малко повече от началото на всичко това. Дали крайната цел на руснаците - знаем, че те са се срещнали неотдавна с американските разследващи служби - дали задачата на руснаците в действителност е Донбас и в случай че стартират договаряния, могат ли да спрат до такава степен?
- Очевидно главната и основната цел е Донбас и руснаците постоянно са били подготвени да договарят към тази обстановка. А договарянията, които прочее бяха провалени от Запада, само че бяха стартирани от Зеленски, говореха за съветски статут на Донбас. Но работата е следната: руснаците не са заинтригувани от продължаването на тази война, от окупация на Украйна, нито от нейното заличаване. Но през последните седмици сте забелязали, че нямаше съветски удари върху инфраструктурни обекти. Руснаците постоянно са избягвали да удрят инфраструктура, те го направиха в един миг, тъй като желаеха да окажат напън по едно и също време върху Украйна и върху западните страни. Западните страни са тези, които ще финансират възобновяване, тъй че колкото повече опустошения има, толкоз по-скъпо ще коства на Запада това възобновяване. И мисля, че руснаците залагат на това, с цел да накарат западните страни да подбуден Украйна да влезе в преговорен механизъм.
През последните дни чухте изказването на военачалник Майли, началник на генералния щаб на американската войска, който прикани Украйна да стартира договаряния и да одобри обстоятелството, че ще би трябвало да загуби избран брой територии. Така че американските военни се пробват да ги подбуден да договарят. Видяхме знаци и от американска политическа страна, а точно от страна на съветника по националната сигурност Джейк Съливан, който беседва с шефа на американското разузнаване. След това шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс се срещна с Наришкин, шефът на Службата за външно разузнаване, съветският му сътрудник, тайните служби се срещнаха в Турция. Тоест има концепция за реализиране на решение на спора посредством договаряния. Проблемът е, че американците се мъчат да убедят Зеленски. Очевидно парен каша духа - когато Зеленски направи своите оферти през март, точно британците и американците му попречиха…
- Казаха му: не, не, продължавайте да воювате…
- И явно през днешния ден Зеленски си е изгубил мозъка, той зае доста твърда позиция по този спор и в този момент американците са тези, които виждат, че спорът не води до на никое място, че има икономическо злополучие, което визира основно Европа, само че което рано или късно ще засегне и Съединени американски щати и затова сме в обстановка, която e…
- Наистина безизходно състояние.
- Именно и тъкмо поради това американците биха желали да стартира развой на договаряния, само че без да стават за смях.
- Но американците въпреки всичко имат средства за напън върху Зеленски, които не са за занемаряване, нали по този начин? Имайки поради освен, че Европа го доставя с оръжия, Зеленски е най-малкото подвластен от западните страни от тази позиция?
- Разбира се, само че западните страни са обладани от реториката. Те дотам тласкаха Зеленски да води война, че в този момент е малко мъчно да дадат заден ход и добре виждаме, че Джо Байдън и даже Блинкен имат доста двузначен дискурс - те биха желали договаряния, само че не наистина… Самият Зеленски сподели, че би приел да договаря, само че не с Путин. Така че те си дават сметка, че тази обстановка не води до нищо, че би трябвало да се договаря, само че търсят метод да договарят без да станат за смях.
- Именно. И съгласно вас тази обстановка ще продължи най-малко няколко месеца, в случай че не и повече?
- На първо място, сега руснаците укрепват силите си. Те активизираха 300 души…
- Имате поради 300 хиляди души?
- Простете, 300 хиляди души, които водят на  украинската сцена, които би трябвало малко да си “опреснят ”, това са хора, които имат военна подготовка, само че би трябвало да си я “опреснят ”, с цел да се включат в структурите…
- Разбира се, това не става за 24 часа.
- От друга страна, украинците са в същото състояние. Украинците са в седмата или осмата готовност, това не трябва да се не помни. Тяхната готовност не визира опитни хора, а тъкмо противоположното - хора, които би трябвало да бъдат подготвени. Така че и от двете страни усилват силите си. Руснаците се надяват, с помощта на повишаването на силите си, да накарат украинците да реализират решение посредством договаряния. Не съм сигурен за позицията на украинците и мисля, че никой не е сигурен за позицията на украинците, само че сме ненапълно в застинала обстановка и евентуално в това, което Джо Байдън подсказа - спор, който замръзва, освен поради зимата, а точно поради подготовката и на едната, и на другата страна.
- Само един финален въпрос, Жак Бо: дали в случай че републиканците имат даже доста нежно болшинство в Камарата на представителите, това може да промени нещата?
- Може да ги промени, само че по извънредно стеснен метод, тъй като знаем, че украинският въпрос и връзките с Русия се употребяват с двупартиен консенсус в Съединени американски щати. Републиканците и демократите са съвсем на една и съща линия. Може да има разлики да вземем за пример във връзка с сумите, които се отпускат за Украйна, или за броя на оръжията, или за контрола върху оръжията, които се дават на Украйна. Републиканците постоянно са желали доста повече надзор върху потреблението на тези оръжия, тъй като се притесняват, че тези оръжия зареждат мафиотски мрежи или терористи.
- Видяхте американски политици, и то освен републиканци, които споделиха: “Почакайте, къде отиват парите? ”. И нещо последно, Жак Бо, с всичко това в действителност имаме възприятието, че Европа е зрителка, даже и да дава каквото дава. Но актуалните договаряния в действителност са сред руснаците, украинците, американците, турците - може би във връзка с театъра на военните дейности, само че във всеки случай на преговорие. А Европа?
- Това е тъкмо по този начин. Една забележка прочее, която мисля, че направих в едно от първите ми изявленията с вас: това е много любопитната роля на Европа, която се намеси, единствено с цел да дава оръжия и да приканва да продължи войната, и изцяло отстъства, когато става дума за реализиране на решение на спора посредством договаряния. И през днешния ден сме тъкмо в същата обстановка. Накрая руснаците схванаха, че американците управляват нещата и полемиките са основно с американци. Турците пък от няколко месеца заеха това привилегировано място, което в исторически проект са имали неутрални страни като Швейцария, и през днешния ден Турция играе тази посредническа роля, което е огромен триумф за турската дипломация. Европа ѝ я подари.
- И, уви, Европа играе, както постоянно от известно време насам, ролята на статист. Благодаря, Жак Бо, благодаря за вашите уточнения! ще продължим да следим всичко това!
 
Превод от френски: Галя Дачкова
 
 
 
 
 
 
 
15 Ное 2022710214 Ное 2022324211 Ное 2022607611 Ное 2022446208 Ное 20221190407 Ное 20226249КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани16 Ное 2022108815 Ное 202229616 Ное 202247624 Sep 20222751
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР