Автономните автомобили задават нови изисквания за гумите. Сензорите свързани към

...
Автономните автомобили задават нови изисквания за гумите. Сензорите свързани към
Коментари Харесай

Умните гуми идват

Автономните коли задават нови условия за гумите. Сензорите свързани към гумите ще бъдат едно от нещата с водеща роля за сигурността, от момента когато към този момент машините най-вече ще съблюдават изискванията на шофиране вместо хората. Експертите от Nokian Tyres имат вяра, че умните гуми ще са широкоразпространени най-късно през идващите пет години.

Автоматизирането на трафика напредва, а това слага нови условия и към автомобилните гуми. Когато един автомобил не е ръководен от човек, той би трябвало да може да следи пътните условия да вземем за пример посредством датчици конфигурирани върху гумите. Познатите остарели характерности за сигурност, като сцепление на лед и резистентност на аквапланинг, ще бъдат допълнени от технология, която събира данни в действително време.

Според Мика Пентила, началник "Дигитални технологии " в Nokian Tyres, в случай че автомобилът няма деен водач, който да подсигурява, че гумите са безвредни за приложимост, сигурността е нужно да бъде измерена по различен метод.

Когато информацията получена от гумите се комбинира с метеорологични данни да вземем за пример, бордовата осведомителна система на автомобила може да образува картина за преобладаващите условия на шофиране и да настрои ръководството си по отношение на тях. Сензорите на гумите могат също по този начин да наблюдават за износването на гумите, налягането им, а също и за температурата в тях. Повишението на вътрешната температура може да е ранна индикация за щета на гумата, а информацията за това би разрешила отстраняването ѝ, преди да провокира рискова обстановка на пътя.

"Без значение какъв брой е интелигентна колата ви, гумата безусловно е единствената допирна точка сред нея и пътя ", споделя Юка Каси, старши вицепрезидент "Продукти и маркетинг " в Nokian Tyres.

Гумата ще ви каже по кое време е нужно да бъде заменена

Умните гуми също разрешават нови модели за услуги, свързани с потреблението на гуми, още преди да е настъпил момента когато ще забележим роботизирани коли по улиците. В бъдеще гумите ще продължат да се износват и да имат потребност от замяна. Въпреки това, пазаруването на нов комплект гуми може да стане по-лесно и незабелязано от преди.

Бъдещите хладилници могат да поръчват мляко, когато то стартира да привършва, и същото може да се случи и с износените гуми. Когато гумата ви стартира да се износва, датчиците ще алармират магазина за гуми, който от своя страна ще достави нов комплект гуми до вас или даже ще ги сложи на автомобила. Според Юка Каси обаче, първата стъпка е да бъде известен лидерът на автомобила.

Гумата може да разчита на данните за изхабяване предоставени от бордовата осведомителна система, която подава сигнал до водача, че гумите могат да бъдат безвредно употребявани за още три месеца. Същевременно, системата ги инструктира да се свържат с най-близкия продавач и дава информацията за контакт. Този механизъм прилична е сходен на метода, по който актуалните коли уведомяват лидера, че горивото свършва и му дава навигационни указания до най-близката станция за зареждане.

Превантивната поддръжка става изключително значима заради възходящата известност на споделения транспорт, и изключително когато за него стартират да бъдат употребявани самостоятелни транспортни средства. Превенцията ще подсигурява, че водачите няма да закъсат на път.

Умните гуми ще се появят преди роботизираните коли

Въпреки, че главната гражданска война следва да се случи, другите датчици и решения за умни гуми към този момент са налични за потребителите. Но по-модерните технологии до момента бяха съвсем напълно непокътнати за професионална приложимост. Nokian Tyres Intuitu да вземем за пример е идея за гумите на аграрни и селскостопански машини, която комбинира гуми с вградени датчици и мобилно приложение за събиране на данни.

Въпреки това, Юка Каси има вяра, че решения като Intuitu ще стартират да се употребяват постоянно от потребителите даже и преди да забележим самостоятелни коли на пътя. "Умните гуми ще станат постоянно срещани при електрическите коли, защото те са оборудвани с огромни гуми и доста датчици и сензори към тях. Това ще се случи до пет години ", отбелязва Юка Каси.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР