Автомобилният концерн Stellantis, създаден преди година в резултат на сливането

...
Автомобилният концерн Stellantis, създаден преди година в резултат на сливането
Коментари Харесай

Автомобилен гигант обмисля изтегляне на производството от Русия

Автомобилният тръст Stellantis, основан преди година вследствие на сливането на италианско-американската Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и френската PSA Group, позволява прекачване на произвеждане от Русия при положение на отрицателни последствия, дължащи се на до наказания.

Това написа The Wall Street Journal с позоваване на шефа на концерна Карлос Таварес, осведоми Интерфакс.

Основният индустриален актив на групата Stellantis в Русия е заводът PSMA Rus, ситуиран в индустриалния парк " Росва " в Калуга, който създава коли с цялостен цикъл от 2012 година. Инвестициите в плана са на равнище от 550 милиона евро. Stellantis има 70% от акциите на компанията, други 30% принадлежат на Mitsubishi.

Заводът създава леки коли Peugeot 408 и Citroen C4, лекотоварни коли Peugeot, Opel и Citroen, както и мини-ванове и компактни микробуси Peugeot Partner, Citroen Berlingo и Opel Combo. Mitsubishi сглобява джипове Outlander и Pajero Sport в мощностите на PSMA Rus.

Според WSJ, Таварес отбелязва, че към момента не е сигурен по какъв начин глобите могат да повлияят на производството на Stellantis в завода в Калуга. От известието на изданието следва, че изказванията са направени в сряда, става дума за вероятните последствия от наказания по отношение на признаването на ДНР и ЛНР.

" Ако действителността е, че няма да можем да доставяме завода, ще бъдем принудени или да прехвърлим това произвеждане в други фабрики, или да се сблъскаме с ограничавания ", сподели Таварес,

WSJ напомня, че през 2021 година производството в завода в Калуга се е удвоило, достигайки 11 000 леки търговски транспортни средства. От края на предходната година заводът усили производството за експорт за Западна Европа, стартира сглобяването на Peugeot Expert, Opel Vivaro и Citroen Jumpy за експортните пазари. Освен това Stellantis разгласи, че през 2022 година Русия ще стартира да сглобява ръчни трансмисии и коли Fiat Scudo за експорт.

Таварес, който би трябвало да показа тактиката на Stellantis 2030 идната седмица, сподели, че геополитическите опасности въздействат върху метода, по който компанията взема решения си. " През последните десетилетия автомобилната промишленост е била повлияна от геополитиката доста пъти ", сподели Таварес, представен от WSJ.

Според Асоциацията на европейския бизнес (AEB), продажбите на Stellantis в Русия през 2021 година са се нараснали с 64,7% до 18 526 автомобила, написа money.bg.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР