Автомобилите МИНИ от моделите хеч с три врати, хеч с

...
Автомобилите МИНИ от моделите хеч с три врати, хеч с
Коментари Харесай

Моделите на МИНИ ще се предлагат с автоматик с два съединителя

Автомобилите МИНИ от моделите хеч с три порти, хеч с пет порти и кабрио ще се оферират и със седемстепенната автоматизирана трансмисия с два съединителя, оповестиха от компанията. Тя се отличава с рисково бързи превключвания, висок комфорт при промяна на предавките и усъвършенстваната успеваемост.

Трансмисията се комбинира с подбрани мотори като опция на серийната шестстепенна механична скоростна кутия. Управлението на скоростната кутия с два съединителя се прави с завършен по нов метод скоростен лост. То е електронно и след избиране на режима на шофиране, лостът се връща в изходната си позиция. Паркинг-спирачката пък се включва посредством натискане на бутона Р.
 Моделите на МИНИ ще се оферират с автоматик с два съединителя
От позиция D посредством напредване на селектора наляво може да бъде задействан режимът S (от " спорт " ).

Какво съставлява и по какъв начин работи

Конструктивният принцип на скоростната кутия с два съединителя е взет непосредствено от моторните спортове. Също като на спортната писта тя обезпечава динамични ускорения, защото при възходящото превключване няма спиране в подаването на мощ.
 Моделите на МИНИ ще се оферират с автоматик с два съединителя
Дори при непрекъснато натиснат педала на газта, ръководството на трансмисията избира моментите на превключване за елементи от секундата и то, по метод по който след промяната на предавката постоянно са разполагаем идеалните обороти на мотора за положително ускоряване.

Това е допустимо с помощта на характерната структура на скоростната кутия с два съединителя. Тя съчетава две обособени трансмисии в един корпус. Основният детайл са двата охлаждани с масло съединителя, от които единият дава отговор за четните предавки (2, 4, 6), а другият за нечетните (1, 3, 5, 7), както и за предавката за заден ход.

По време на шофиране единият от двата съединителя е постоянно затворен, а другият отворен. При възходящо респективно низходящо превключване те се задействат поредно, като отварянето на първия съединител става паралелно със затварянето на втория. Ако да вземем за пример МИНИ форсира на трета предавка, подаването на мощ се прави посредством съответния съединител и трансмисията на нечетните предавки.

В същото време ръководството на трансмисията към този момент е осигурило включването на идната нужна предавка – в тази ситуация четвърта – на трансмисията, отговаряща за четните предавки. За възходящо превключване е належащо единствено отваряне на съединителя на трета предавка и затваряне на този за четвърта. И двете се правят по едно и също време, без спиране на подаването на мощ и за толкоз къс интервал, който при механична скоростна кутия би бил задоволителен най-вече за натискане на педала на съединителя.

Интелигентно превключване

За да може постоянно да е подготвена с подобаващата за идващото превключване предавка, електронното ръководство на новата скоростна кутия с два съединителя непрекъснато проучва желанията на лидера и обстановката на пътя. Оценяват се ситуацията на педала на газта, оборотите на мотора, скоростта и режима на шофиране.
 Моделите на МИНИ ще се оферират с автоматик с два съединителя
Повишеният по отношение на серийната механична шестстепенна скоростна кутия брой на предавките се отразява позитивно както на спортния дух, по този начин и на комфорта на возене. Седемте предавки на скоростната кутия с два съединителя разрешават по-голям диапазон от предавателни цифри и понижават измененията на оборотите сред обособените предавки.

В режим S превключванията на предавките се правят при по-високи обороти на мотора, като при него във всеки един миг може да се мине и към ръчно ръководство. Чрез късо придвижване на скоростния лост напред се превключва низходящо, при леко дърпане на лоста, се включва идната по-висока предавка.

Свързаността на ръководството на трансмисията с опционалната навигационна система приспособява тактиката на превключването към обстановката на пътя. Така да вземем за пример, при доближаване до изострен завой или кръстовище, навреме се превключва низходящо, с цел да може за намаляването на скоростта да се употребява спирачният резултат на мотора.

При прекосяване през два последващи бързо един след различен завоя, включената по-ниска предавка се задържа, с което се предотвратяват ненужните превключвания, а на излизане от завоя постоянно е разполагаем идеалната за ускоряване предавка. Също като при стандартните автоматизирани трансмисии с хидротрансформатор, скоростната кутия с два съединителя има и функционалност " пълзене ", която разрешава тръгване без натискане на педала на газта.

За цялостно прилагане на инерцията

Автоматичната скоростна кутия разрешава и безмоторно придвижване. При него моторът се отделя от задвижването, когато лидерът отнеме газта. По този метод колата може да се движи по инерция, с обороти на луфт, при най-малък разход на гориво, без скоростта му да бъде намалявана от спирачния резултат на мотора.

В взаимозависимост от оборудването на автомобила с навигационна система респективно асистиращи системи активирането на функционалността за безмоторно придвижване може да се приспособява още по-прецизно към обстановката на пътя. Ако да вземем за пример въз основа на данните от навигационната система или от камерите се разпознае нужда от прекъсване, защото автомобилът се доближава към кръстовище или движещ се начело автомобил, функционалността за безмоторно придвижване не се задейства, с цел да може спирачният резултат на мотора да се употребява за намаляването на скоростта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР