Автомобили и къщи, потопени във вода. Хора, които газят в

...
Автомобили и къщи, потопени във вода. Хора, които газят в
Коментари Харесай

Град с население от 24 милиона души може да изчезне от картата на света

Автомобили и къщи, потопени във вода. Хора, които газят в езера от дъждовна вода до колене, с цел да отидат на работа. Това не е кадър от някой филм за края на света, а самата озъбена реалност. Добре пристигнали в Лагос по време на дъждовния сезон.

В африканския град сходни гледки са нещо обикновено. Ежегодните наводнения заливат крайбрежния град в месеците сред март и ноември. В средата на юли обаче главният бизнес регион на остров Лагос претърпя едно от най-големите си наводнения в последните години, написа CNN.

Съществува действителната заплаха Лагос, който е дом на към 24 милиона души, да стане нереален град до края на този век и даже да изчезне от картата. Причината - покачващото се морско ниво поради климатичните промени.

От клипове и фотоси в обществените мрежи можем напълно ясно да забележим сериозната обстановка, която е обвила града. Хората са най-потърпевши - наводненията в Лагос всяка година взимат своите жертви и единствено през 2020 г. са били наранени 2 млн. души. Поне 69 души са изгубили своя живот за миналата година, а през 2019 година са починали 158 души. Икономиката също е на ръба на силите си и има очевидна потребност от извеждането й на сушата – губят се към 4 милиарда $ на година.

Every year!!!! Same same in Lagos!!
Nothing is ever done about flooding but to tell citizens to move.....
Pls keep your saloon cars at home o.
Even SUVs dey swim pic.twitter.com/bN31UuLOzK
— Kate Henshaw (@HenshawKate) July 16, 2021
Особена паника провокира настойчивата мисъл, че септември нормално е връхната точка на дъждовния сезон и се чакат нови мрачни бедствия. Като съществена причина за казуса нигерийският природозащитник Сейифунми Адеботе показва световното стопляне и „ човешката активност в нескончаем интервал от време “.

Ниско разположените крайбрежни градове в някои елементи от света могат да бъдат непрекъснато потопени под вода до 2100 година, демонстрират резултатите от изследване. Проведено е от Climate Central и недвусмислено демонстрира, че засегнатите региони могат да бъдат лакомо погълнати от приливите, в случай че морското ниво продължи да се повишава с бързи темпове.

I bring you update from Lagos island.
Swim your way home and be safe.#Lekki#Lagospic.twitter.com/gtwOjpqktP
— Jae (@BelindaIjeoma) July 16, 2021
„ В резултат на замърсяването от човешките действия, което улавя жегата, възходящите морски равнища могат в границите на три десетилетия да издигната периодическите наводнения над равнището на земята, която сега е дом на 300 милиона души. До 2100 година региони, в които сега живеят 200 милиона души, могат да паднат за непрекъснато под линията на прилива, " обръща внимание изследването.

Морските равнища в международен мащаб се чака да набъбнат с към 2 метра до края на века. За да може Лагос да се хване крепко за повърхността в изискванията на наводнения и покачващо се морско ниво, е належащо да се приспособява към климатичните промени и да работи рационално. Властите в града започнаха разчистването на водните канали на града за понижаване на резултатите от наводненията. Природозащитници обаче настояват, че реакцията на държавното управление на климатичните промени е незначителна.

Необходима е цялостна смяна в инфраструктурата и нова тактика за справяне с казуса, само че и повратен миг в световното мислене, което да не разчита само на благосклонността на природата.
 Джордж Клуни оказва помощ на локалните в община до Комо след проливните дъждове
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР